Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι λόγοι. συμπτώματα. θεραπευτική αγωγή

σαλάτα λαχανικών με οσφυϊκή οστεοχονδρωσία

Η οσφυϊκή μοίρα αποτελείται από πέντε δίσκους που συνδέουν το ιερό και τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το τμήμα του μυοσκελετικού συστήματος είναι πολύ φορτωμένο. Είναι το πιο κινητό και ευαίσθητο σε ασθένειες, τα σημάδια των οποίων μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικές ηλικίες. Μία από αυτές τις παθήσεις είναι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει πολυτμηματική οστεοχόνδρωση (που επηρεάζει όλα τα μέρη της σπονδυλικής στήλης). Μια περιγραφή της νόσου μπορεί να βρεθεί στη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων – ICD-10, όπου στην οστεοχόνδρωση αποδίδεται ο γενικός κωδικός M42.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόληψης και θεραπείας όχι μόνο της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης, αλλά και της πολυτμηματικής (κωδικός M 42 σύμφωνα με το ICD-10).

Σημάδια οστεοχονδρωσίας στο κάτω μέρος της πλάτης

Η αιτία της ανάπτυξης της νόσου μπορεί να είναι:

 • Υπερβολικό στρες στην οσφυϊκή, ιερή σπονδυλική στήλη, που είναι χαρακτηριστικό για τους εργαζόμενους (φορτωτές, λιμενεργάτες κ. λπ. ).
 • Υπέρβαρος ασθενής, που ασκεί υπερβολική πίεση στη σπονδυλική στήλη. Εντοπίζεται συνήθως τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.
 • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, σωματική αδράνεια, όταν επιδεινώνεται η κυκλοφορία του αίματος, διατροφή των μεσοσπονδύλιων δίσκων με βασικές ουσίες, βιταμίνες σπανίζουν.
 • Παραβίαση της στάσης του σώματος λόγω ακατάλληλου καθίσματος, συχνά στο σπίτι (σκυφτό, στραβό).
 • Αθλητικοί τραυματισμοί, ασκήσεις που εκτελούνται λανθασμένα.
 • Ο παράγοντας ηλικία, όταν σε γυναίκες και άνδρες προχωρημένης ηλικίας, τα οστά γίνονται επιρρεπή σε παραμόρφωση.

Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης

Πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά το φτέρνισμα ή το βήχα, γεγονός που υποδηλώνει επείγουσα θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (κωδικός M 42 σύμφωνα με το ICD-10). Τα συμπτώματα του πόνου στην οσφυοϊερή περιοχή μπορεί να προκληθούν από μια απότομη κίνηση, κλίση, μεταφορά της βαρύτητας.

Πόνος στην πλάτη με οστεοχονδρωσία

Το μυρμήγκιασμα μπορεί να εντοπιστεί ή να εξαπλωθεί από το κάτω μέρος της πλάτης. Ο πόνος μπορεί επίσης να ακτινοβολεί στους γλουτούς και τα πόδια. Η πλάτη του ασθενούς χάνει την ευλυγισία του. Γίνεται δύσκολο για ένα άτομο να εκτελέσει ανατροπές. Η γενική αδιαθεσία οδηγεί σε διαταραχές ύπνου, ευερεθιστότητα, απώλεια δύναμης.

Ως μία από τις πιθανές επιπλοκές της νόσου - διαταραχές στο ουρογεννητικό σύστημα. Μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην περιοχή των νεφρών. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με την ούρηση.

θεραπευτική αγωγή

Για να θεραπεύσει επιτυχώς την οσφυϊκή οστεοχονδρωσία (κωδικός M 42 σύμφωνα με το ICD-10), ο ασθενής πρέπει να αλλάξει ριζικά τις περισσότερες από τις καθημερινές του συνήθειες. Από εδώ και πέρα πρέπει να εργάζεστε καθημερινά για την υγεία σας. Εάν είναι διαφορετικό, μπορεί να επανέλθει ακόμη και σε περίπτωση που νικήσει τα συμπτώματα της νόσου. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις.

Συχνά συνταγογραφούνται φάρμακα στον ασθενή κατά την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό. Τα φάρμακα για την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ανακουφίζουν από τον πόνο, αποτρέπουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες.

Και στη λαϊκή ιατρική υπάρχουν πολλές συνταγές για φαρμακευτικά αφεψήματα, αλοιφές που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της «οστεοχόνδρωσης» (οσφυϊκή ή πολυτμηματική, κωδικός M 42 σύμφωνα με το ICD-10). Η λαϊκή ιατρική εφαρμόζεται εξωτερικά ή λαμβάνεται από το στόμα για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

σπιτικές αλοιφές για την οσφυϊκή οστεοχονδρωσία

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η φαρμακευτική θεραπεία σταματά μόνο τις εκδηλώσεις της νόσου (ανακούφιση από τον πόνο), αλλά δεν αρκεί για να νικήσει πλήρως την ασθένεια, δεν εξαλείφει τη βασική αιτία της νόσου. Απαιτούνται σύνθετα μέτρα αποκατάστασης για πλήρη θεραπεία. Χωρίς αυτά, η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται είναι βραχύβια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί ζώνη για την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (κορσέ), η οποία πρέπει επίσης να φορεθεί στο σπίτι.

Ιδιαίτερη θέση στη θεραπεία της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας (κωδικός M 42 σύμφωνα με το ICD-10) κατέχουν η θεραπεία ασκήσεων (φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις), η ειδική γυμναστική. Ένα σύνολο μεμονωμένων ασκήσεων θα πρέπει να επιλεγεί από γιατρό και το ραντεβού θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου εκπαιδευτή. Εάν ο ασθενής έχει έντονο πρόβλημα με το υπερβολικό βάρος, τότε πρέπει να ακολουθείτε μια δίαιτα και να αυξήσετε την καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Το σύμπλεγμα αυτών των μέτρων μπορεί να θεραπεύσει την οστεοχόνδρωση.

Επίσης, με την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, συνιστάται να κάνετε βελονισμό.

Θεραπεία βιταμινών για την οστεοχονδρωσία

Για τη θεραπεία της νόσου, είναι σημαντική μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αυτή η θεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει βιταμίνες, οι οποίες μπορούν συχνά να λαμβάνονται στο σπίτι.

βιταμίνες Β

Συνταγογραφούνται στο αρχικό στάδιο της νόσου για την ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων. Συχνά αυτό είναι αρκετό για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης και την εξάλειψη του πόνου.

Βιταμίνες Β σε τρόφιμα για οσφυϊκή οστεοχονδρωσία

Εκτός από το γεγονός ότι οι βιταμίνες Β ανακουφίζουν από τον πόνο, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών, την αποκατάσταση της ανοσίας και της ευαισθησίας των ιστών που επηρεάζονται από τη νόσο. Χρησιμοποιούνται τόσο με τη μορφή ενέσεων (ενδομυϊκών ή ενδοφλεβίων) όσο και σε μορφή δισκίου.

Οι βιταμίνες Β βρίσκονται σε:

 • Β1 (θειαμίνη) - σε δημητριακά, ψωμί (χοντρό αλεύρι), σε μαγιά.
 • Β6 (πυριδοξίνη) - σε λαχανικά, αυγά, γάλα, συκώτι, κρέας, ψάρι.
 • Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) - σε ζωικά προϊόντα: κρέας, μοσχαρίσιο συκώτι.

Η εισαγωγή της βιταμίνης Β με ένεση είναι αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, στη θεραπεία της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας αποτελούν ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για την κύρια θεραπεία με φάρμακα.

βιταμίνες D

Οι γιατροί συνιστούν τη χρήση τους σε συνδυασμό με ασβέστιο, αφού αυτός ο συνδυασμός έχει ευεργετική επίδραση στα οστά, δίνοντάς τους δύναμη. Αλλά και ο χόνδρος των μεσοσπονδύλιων δίσκων, που προσβάλλονται κυρίως από την οστεοχόνδρωση, ενισχύονται με τη βοήθεια βιταμινών της ομάδας D. Τις περισσότερες φορές, για τη θεραπεία της νόσου, οι ειδικοί συνταγογραφούν βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) ή D2 (εργοκαλσιφερόλη).

Βιταμίνες ομάδας D σε προϊόντα κατά της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης

Οι βιταμίνες D περιέχονται σε:

 • Γάδος;
 • ψήσσα;
 • Γάλα;
 • Κρόκος αυγού;
 • Βούτυρο;
 • σαρδέλες?
 • συκώτι τόνου.

Βιταμίνες Α και Ε

Τα Α και Ε είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Καταλύουν την αναγέννηση των ιστών. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α προάγει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αντιστέκεται ενεργά στις λοιμώξεις, είναι υπεύθυνη για την αρμονική κυκλοφορία του ασβεστίου και του φωσφόρου και αποκαθιστά τους κατεστραμμένους ιστούς.

Οι βιταμίνες Α και Ε πρέπει να καταναλώνονται "σε συνδυασμό" - όταν απορροφώνται από το έντερο, τα στοιχεία τους αλληλοσυμπληρώνονται και ενεργοποιούνται. Χάρη σε αυτά εξαφανίζονται τα συμπτώματα της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης (κωδικός M 42 σύμφωνα με το ICD-10) και η ασθένεια δεν μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Βιταμίνες ομάδας Α σε προϊόντα κατά της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίαςΒιταμίνες ομάδας Ε σε προϊόντα κατά της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης

Περιέχεται σε ζωικές και φυτικές τροφές:

 • καρότο, μαϊντανός, σπανάκι, πράσινο κρεμμύδι, ιπποφαές, άγριο τριαντάφυλλο, βερίκοκο, στάχτη του βουνού, μαύρη σταφίδα, βατόμουρο, φράουλα, βατόμουρο;
 • Ιχθυέλαιο, Συκώτι, Γάλα.

βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυτό είναι πολύ απαραίτητο για την καταπολέμηση οποιασδήποτε ασθένειας. Αυτή η βιταμίνη απομακρύνει τις τοξίνες, προστατεύει τους χόνδρους, τους μύες και τον οστικό ιστό από εσωτερικές και εξωτερικές βλάβες.

Το ασκορβικό οξύ πωλείται σε δισκία και επιπλέον σε αμπούλες για ένεση (μπορείτε να το κάνετε στο σπίτι). Περιέχει τριανταφυλλιές, κόκκινες (γλυκές) πιπεριές, μπιζέλια, φράουλες, λάχανο (μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών), βελόνες, μανταρίνια, πορτοκάλια, ντομάτες, μαϊντανό, άνηθο.

Τι δίνει κολύμπι και ασκήσεις για την οστεοχονδρωσία

Η σωστά οργανωμένη κολύμβηση συμβάλλει:

 1. Χαλάρωση. Η οστεοχόνδρωση της πλάτης και η πολυτμηματική (κωδικός M 42 σύμφωνα με το ICD-10) οδηγεί σε μυϊκούς σπασμούς, η ένταση των οποίων εμποδίζει την κίνηση. Το νερό βοηθάει ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη να χαλαρώσει, εξαλείφοντας τους μυϊκούς σπασμούς ενώ ενισχύει τους μυς.
 2. Κολύμπι με οσφυϊκή οστεοχονδρωσία
 3. Επιτάχυνση των μεταβολικών διεργασιών. Οι ιστοί των κατεστραμμένων και ακόμα φυσιολογικών δίσκων λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και αρχίζουν να ανακάμπτουν.
 4. Αύξηση της ανοσίας. Αυτό είναι σημαντικό για τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας.
 5. Τακτικό κολύμπι και μπάνιο, και κυρίως ασκήσεις στο νερό, που θα απομακρύνουν τα περιττά κιλά από το σώμα.
 6. Η κολύμβηση οδηγεί σε βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος, βοηθά στη δημιουργία θετικής στάσης για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης.

Οι ασκήσεις στο νερό, η κολύμβηση συνιστώνται τόσο για την πολυτμηματική οστεοχόνδρωση (κωδικός M 42 σύμφωνα με το ICD-10) όσο και για την οστεοχόνδρωση οποιουδήποτε τμήματος της σπονδυλικής στήλης.

Εάν ασχολείστε με κολύμπι και ασκήσεις στην πισίνα ενώ παίρνετε βιταμίνες και άλλα φάρμακα, μπορείτε να θεραπεύσετε τους προσβεβλημένους δίσκους, να βελτιώσετε τη γενική κατάσταση ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης και να εξαλείψετε τον πόνο.

Ασκήσεις στην πισίνα με οσφυϊκή οστεοχονδρωσία

Οι γιατροί συνιστούν θεραπεία κολύμβησης μόνο σε ειδικές πισίνες. Φυσικά, μια τέτοια θεραπεία στο σπίτι συνήθως δεν είναι δυνατή. Αλλά στο ποτάμι, στη θάλασσα, δεν συνιστώνται ασκήσεις, καθώς το ρεύμα των υδάτινων σωμάτων μπορεί να προσθέσει επιπλέον άγχος στη σπονδυλική στήλη.

Όταν μετακινούνται στην πισίνα, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν μερικούς βασικούς κανόνες. Η ακατάλληλη κολύμβηση και η άσκηση μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο:

 1. Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από 23 μοίρες και κατά τις πρώτες επισκέψεις στην πισίνα - στο επίπεδο των 27 - 30 βαθμών Κελσίου.
 2. Η κολύμβηση θα βοηθήσει στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας εάν κάνετε προθέρμανση πριν μπείτε στην πισίνα. Μπορεί να είναι απλές ασκήσεις, μασάζ. Όλα αυτά μέσα σε λίγα λεπτά αυξάνουν τη ροή του αίματος στη σπονδυλική στήλη, προετοιμάζοντάς την για τη διαδικασία.
 3. Οι ασθενείς με διάγνωση «οσφυϊκής (ή πολυτμηματικής) οστεοχόνδρωσης» θα πρέπει να αποφεύγουν τις ξαφνικές πυελικές κινήσεις.
 4. Μπορείτε να επισκεφτείτε το μπάνιο (συνιστάται) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ο βέλτιστος χρόνος για μία συνεδρία είναι 40-50 λεπτά.
 5. Ειδικές ασκήσεις στο νερό, κολύμβηση για άνδρες, καθώς και γυναίκες με οστεοχονδρωσία θα πρέπει να συνιστώνται από ειδικό στις θεραπευτικές ασκήσεις.

Επομένως, εάν έχετε σημάδια οστεοχονδρωσίας (είτε οσφυϊκή είτε πολυτμηματική), εκτός από τη θεραπεία στο σπίτι (βιταμίνες, φάρμακα), θα πρέπει να επισκεφτείτε την πισίνα ή το γυμναστήριο κατόπιν σύστασης γιατρού. Οι γιατροί τονίζουν ότι μόνο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, υπομονή και επιμονή στην υπέρβαση της νόσου θα φέρει θετικά αποτελέσματα κατά τη θεραπεία της.