Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος (γόνατο): αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία της νόσου

Πόνος στην άρθρωση του γόνατος με οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος (γοναρθρόζη) είναι μια εκφυλιστική βλάβη της άρθρωσης που οδηγεί τελικά στην παραμόρφωση της. Σε αυτόν ο χόνδρος ιστός αρχίζει να καταρρέει. Σταδιακά, η λειτουργία του γόνατος εξασθενεί και ο ασθενής χάνει την ικανότητα να κινείται κανονικά. Αυτή η ασθένεια είναι πολύ συχνή.

Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μακροχρόνια, αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει πλήρως το πρόβλημα. Ωστόσο, η θεραπεία είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθεί η κινητικότητα και η λειτουργικότητα της άρθρωσης για όσο το δυνατόν περισσότερο και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Τύποι ασθενειών

Είναι δυνατόν να ταξινομηθεί η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος με βάση την ανάπτυξή της. Είναι πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Ο πρώτος τύπος ασθένειας είναι ο πιο κοινός. Έχει επίσης ένα άλλο όνομα - ιδιοπαθή οστεοαρθρίτιδα. Η ακριβής αιτία της ανάπτυξης αυτής της μορφής οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν.

Ο δευτερεύων τύπος παθολογίας συνδέεται σαφώς με τον ένα ή τον άλλο λόγο. Για παράδειγμα, συμβαίνει συχνά μετά από τραυματισμό στο γόνατο λόγω υπερβολικού σωματικού στρες στην άρθρωση του γόνατος. Αυτή η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι συχνά γενετική. Ορισμένες ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυστροφικές αλλαγές στην άρθρωση του γόνατος: σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, συγγενείς δυσπλασίες των κάτω άκρων.

Γιατί αναπτύσσεται η παθολογία

Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις πιο περίπλοκες αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελείται από το μηρό, την κνήμη και την επιγονατίδα. Η άρθρωση περιλαμβάνει επίσης τριγωνικό χόνδρο με καμπύλες άκρες - menisci. Η καλά συντονισμένη εργασία του γόνατος εξασφαλίζεται από τη συσκευή μυϊκού συνδέσμου. Σχεδόν όλες οι οστικές επιφάνειες της άρθρωσης καλύπτονται με ιστό χόνδρου, το πάχος του οποίου είναι περίπου 0, 5 cm, και τροφοδοτείται τόσο από τα αιμοφόρα αγγεία όσο και από τη διάχυση (εκχύλιση χρήσιμων ουσιών από το αρθρικό υγρό).

Ο χόνδρος στο γόνατο επιτρέπει στις οστικές επιφάνειες να γλιστρούν και να μαξιλάρι. Όταν διαταράσσεται η διατροφή αυτού του ιστού, αρχίζουν οι δυστροφικές διεργασίες, γίνεται πιο λεπτή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο χόνδρος εξαφανίζεται εντελώς και η άρθρωση του γόνατος δεν κινείται πλέον. Ο λόγος για την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα, οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση μιας δευτερεύουσας μορφής παθολογίας:

 • Υπερβολικό στρες στην άρθρωση του γόνατος. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να συμβούν αλλαγές που το άτομο δεν γνωρίζει καν. Επομένως, η έκθεση θα πρέπει να είναι μέτρια, ειδικά στα γηρατειά. Η μεγαλύτερη ζημιά συμβαίνει όταν σκύβετε και περπατάτε σε σκληρές επιφάνειες (άσφαλτος).
 • Τραυματισμός γονάτου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βλάβη στον μηνίσκο, εξάρθρωση της άρθρωσης, κάταγμα. Αυτός ο λόγος συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου στους νέους. Αφού στερεωθεί το άκρο, η κυκλοφορία του αίματος επιδεινώνεται. Η βλάβη ή η απομάκρυνση των μηνίσκων οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα στο 90% των περιπτώσεων.
 • Πάρα πολύ σωματικό βάρος. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να βλάψει το μενού. Η ανάκτηση της άρθρωσης του γόνατος είναι μακρά και δύσκολη. Η διμερής οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι συχνή σε παχύσαρκα άτομα. Ένα άλλο αρνητικό σημείο είναι η παρουσία κιρσών. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής αναπτύσσει την πιο σοβαρή μορφή οστεοαρθρίτιδας γόνατος.
 • Συνδεδεμένη αδυναμία. Αυτό οδηγεί σε υπερβολική κινητικότητα των αρθρώσεων. Παρά το γεγονός ότι ένα άτομο μπορεί εύκολα να καθίσει στο καλώδιο ακόμη και χωρίς να ζεσταθεί, σε αυτό το σημείο η άρθρωση πάσχει από μικροτραύμα. Όταν το γόνατο έχει υποστεί αρκετή ζημιά, η οστεοαρθρίτιδα αρχίζει να αναπτύσσεται.
 • Παραβίαση μεταβολικών διεργασιών. Σε αυτήν την περίπτωση, η άρθρωση του γόνατος δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά.
 • Κοινή ασθένεια. Η παθολογία που παρουσιάζεται μπορεί να προκληθεί από αρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος (αντιδραστική, ρευματοειδής). Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη φλεγμονής και τη συσσώρευση υπερβολικού υγρού στην κοιλότητα των αρθρώσεων. Ο ιστός του χόνδρου στο γόνατο αρχίζει να επιδεινώνεται.
 • Αγχωτική κατάσταση. Η διάθεση και η συνεχής παρουσία του νευρικού συστήματος σε κατάσταση έντασης μπορεί να προκαλέσουν οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος.
 • Συγγενείς διαταραχές των μυών, των συνδέσμων και των δυσπλασιών.
 • Χονδροκαλκίνωση (πρόωρη εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στον χόνδρο του γόνατος). Η παθολογία είναι συστηματική.
 • Οστεομυελίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του μυελού των οστών που προκαλεί σχηματισμό πυώδους μάζας. Έχουν αρνητική επίδραση στον περιβάλλοντα ιστό. Με την πάροδο του χρόνου, οι πυώδεις μάζες υπερβαίνουν το οστό της άρθρωσης του γόνατος. Η ανεπαρκής θεραπεία απειλεί την ανάπτυξη σήψης.
 • Ακρομεγαλία. Πρόκειται για μια ενδοκρινική διαταραχή στην οποία τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης - αυξητικής ορμόνης - αυξάνονται. Τις περισσότερες φορές, ένας καλοήθης όγκος στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης συμβάλλει στην αύξηση της ποσότητάς του. Εάν μια τέτοια ασθένεια αναπτυχθεί στην εφηβεία, τότε το παιδί θα αναπτύξει μια συγκεκριμένη σωματική διάπλαση. Ο υπερβολικός ρυθμός ανάπτυξης ιστού χόνδρου οδηγεί σε παραμόρφωση της άρθρωσης του γόνατος.
 • Σακχαρώδης διαβήτης.
 • Υποθυρεοειδισμός. Αυτή η ασθένεια είναι επίσης ενδοκρινική. Εμφανίζεται λόγω έλλειψης θυρεοειδικών ορμονών. Η μάζα ενός ατόμου αρχίζει να αυξάνεται, κινείται λίγο και ο χόνδρος της άρθρωσης του γόνατος φθείρεται.
 • Κρυοπάγημα. Οι κρύσταλλοι πάγου σχηματίζονται στους μαλακούς ιστούς που σκοτώνουν τα ζωντανά κύτταρα.
 • Συνοβίτιδα (φλεγμονή εντοπισμένη στον αρθρικό θύλακα της άρθρωσης).

Όλοι αυτοί οι λόγοι μπορούν να προκαλέσουν οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο χωρίς καν να συνειδητοποιήσουν πότε άρχισε να αναπτύσσεται η ασθένεια.

Ποια στάδια περνά η οστεοαρθρίτιδα στην ανάπτυξή της;

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας του γόνατος εξαρτάται από τον βαθμό ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας που διαγνώστηκε στον ασθενή:

 • Οστεοαρθρίτιδα πρώτου βαθμού. Ο πόνος σε αυτό το στάδιο δεν είναι πολύ αισθητός. Ο ασθενής μπορεί να υποστεί δυσφορία για χρόνια, ενώ δεν βιάζεται να επικοινωνήσει με ειδικούς ή να κάνει οποιαδήποτε θεραπεία. Ένα άτομο χρειάζεται βοήθεια κατά την έξαρση. Η απότομη έναρξη του πόνου δεν είναι χαρακτηριστική της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.
 • Αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος 2ος βαθμός. Η ένταση των καταγγελιών αυξάνεται. Ο πόνος εμφανίζεται όχι μόνο στην άρθρωση του γόνατος μετά από σωματική άσκηση, αλλά και σε ηρεμία. Για να απαλλαγείτε από δυσάρεστες αισθήσεις, πρέπει να ξεκουραστείτε περισσότερο. Οίδημα εμφανίζεται στην περιοχή της άρθρωσης του γόνατος, ο ασθενής ακούει μια κρίσιμη στιγμή. Η ακτινογραφία δείχνει μια στένωση του χώρου των αρθρώσεων, μια ελαφρά παραμόρφωση της άρθρωσης του γόνατος.
 • Αρθρίωση της άρθρωσης του γόνατος 3ος βαθμός. Σε αυτήν την περίπτωση, η κινητικότητα του γόνατος περιορίζεται σοβαρά και μερικές φορές το πόδι δεν μπορεί να επεκταθεί πλήρως. Ο πόνος στις αρθρώσεις γίνεται σοβαρός και σταθερός και εμφανίζεται ως απόκριση στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Η ενόχληση είναι εγγενώς οδυνηρή και είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από την ηρεμία. Συχνά, ο ύπνος του ασθενούς διαταράσσεται και για την ανακούφιση της κατάστασής του τουλάχιστον λίγο, χρησιμοποιεί ΜΣΑΦ. Ένα άτομο αναπτύσσει χωλότητα και η παραμόρφωση της άρθρωσης είναι πολύ αισθητή.

Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα προτού καταστεί κρίσιμη η καταστροφή των οστών. Σε περίπτωση μη αναστρέψιμων αλλαγών, μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο

Η οστεοαρθρίτιδα δεν αναπτύσσεται εν μία νυκτί. Καθώς εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα. Οι ακόλουθες εκδηλώσεις είναι χαρακτηριστικές της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος:

 • Η κρίσιμη στιγμή και το κλικ που μπορεί να ακουστεί με μια συγκεκριμένη κίνηση. Ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει αυτό το σύμπτωμα αρκετά αργά. Ωστόσο, λέει ότι οι αρθρικές επιφάνειες έχουν υποστεί ζημιά, έχουν εμφανιστεί αυλακώσεις και οστική ανάπτυξη.
 • Οίδημα και διόγκωση του γόνατος.
 • Επώδυνες αισθήσεις. Στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας, είναι αόρατες και μπορούν να εμφανιστούν μόνο μετά από έντονο στατικό φορτίο στην άρθρωση του γόνατος. Η δυναμική προπόνηση, με τη σειρά της, βελτιώνει την κατάσταση της άρθρωσης, τη διατροφή της και την επακόλουθη πρόγνωση. Δεδομένου ότι το ανώτατο στρώμα του χόνδρου διαγράφεται στην οστεοαρθρίτιδα, οι νευρικές απολήξεις εκτίθενται. Μετά από λίγο (μετά την ανάπαυση) οι ίνες καλύπτονται με ένα μικρό στρώμα ινώδους και γίνονται λιγότερο ευαίσθητες - ο πόνος στο γόνατο εξαφανίζεται. Εάν η άρθρωση του γόνατος συνεχίσει να καταρρέει, η ενόχληση δεν αφήνει ούτε το άτομο μόνο. Το οίδημα εμφανίζεται στον θύλακα, το οποίο συμπιέζει ακόμη περισσότερο τα νεύρα. Ξεκινά η φλεγμονώδης διαδικασία.
 • Περιορισμένη κινητικότητα. Αυτό το σύμπτωμα σας επιτρέπει να διακρίνετε την οστεοαρθρίτιδα από άλλες παθολογίες της άρθρωσης του γόνατος. Η δυσκαμψία εμφανίζεται το πρωί μετά τον ύπνο και εξαφανίζεται μετά από μισή ώρα. Εάν αυτή η κατάσταση διαρκεί περισσότερο, υποδηλώνει μια φλεγμονώδη διαδικασία.
 • Μειωμένο εύρος κίνησης. Ο ασθενής δεν μπορεί να ισιώσει το άκρο στο τέλος. Εφόσον ο ασθενής πονάει συνεχώς, προσπαθεί να μειώσει το εύρος κίνησης και οι σύνδεσμοι προσαρμόζονται σε αυτό. Δηλαδή, συντομεύονται και δεν επιτρέπουν στην άρθρωση του γόνατος να εκτελέσει πλήρως τη λειτουργία της.
 • Κοινή τσίμπημα. Προκύπτει από μια ισχυρή αλλαγή στις επιφάνειες των αρθρώσεων.
 • Εξάρσεις και υπεξαρθήσεις. Εμφανίζονται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας, όταν η άρθρωση είναι σοβαρά παραμορφωμένη.

Με την πάροδο του χρόνου, ένα άτομο βιώνει μυϊκή ατροφία, πολλαπλασιασμό οστεοφυτών και εξασθένιση των πλευρικών συνδέσμων. Οι συνέπειες της οστεοαρθρίτιδας είναι σοβαρές καθώς ένα άτομο γίνεται ανάπηρο.

Πώς ορίζετε σωστά την οστεοαρθρίτιδα;

Για να ξεκινήσει η σωστή θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε ενδελεχή εξέταση. Η διάγνωση πρέπει να διαφοροποιηθεί και να περιλαμβάνει τις ακόλουθες μελέτες:

 1. Ακτινογραφία της άρθρωσης του γόνατος. Με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, πραγματοποιείται σε δύο προβολές. Ο ειδικός θα χρειαστεί ακτινογραφία τόσο του χαλασμένου όσο και του υγιούς γονάτου. Η ακτινογραφία μπορεί να αποκαλύψει τα ακόλουθα σημάδια οστεοαρθρίτιδας: στένωση του χώρου των αρθρώσεων, οστεοφύτα, υποχρονική σκλήρυνση. Η παρουσιαζόμενη μελέτη της άρθρωσης του γόνατος δείχνει επίσης υπερχείλιση, θέσεις οστεοποίησης του ιστού χόνδρου.
 2. Αρθροσκόπηση. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιείται όχι μόνο για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας, αλλά και για τη θεραπεία της. Προβλέπει τη χρήση ενός ειδικού αγωγού LED με μια κάμερα στο τέλος. Εισάγεται μέσω ενός μικρού ανοίγματος στην πλευρά του γόνατος. Στην οθόνη εμφανίζεται ολόκληρη η εικόνα της εσωτερικής κατάστασης της άρθρωσης. Ωστόσο, η διαδικασία έχει ένα μειονέκτημα: η άρθρωση είναι υπό πίεση και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να διεισδύσουν.
 3. Αρθροσκόπηση γόνατος
 4. Υπερηχητικός. Αυτή η διαγνωστική μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής. Η διαδικασία βοηθά στην εξέταση των μαλακών ιστών του γόνατος, καθώς και του χόνδρου, του αρθρικού και των αιμοφόρων αγγείων.
 5. CT. Αυτή είναι μια μέθοδος εξέτασης ακτίνων Χ, αλλά σας επιτρέπει να δείτε όχι μόνο δομές οστών, αλλά και μαλακούς ιστούς. Χάρη στον εξοπλισμό υπολογιστών, ο ειδικός μπορεί να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του γόνατος. Ωστόσο, για να λάβει ακριβείς πληροφορίες, ο ασθενής πρέπει να λάβει σημαντική δόση ακτινοβολίας.
 6. Σπινθηρογραφία. Αυτή είναι μια εξέταση ακτίνων Χ με χρήση παράγοντα αντίθεσης.
 7. Μαγνητική τομογραφία. Σε αυτήν την περίπτωση, μαγνητικές δέσμες χρησιμοποιούνται για τη λήψη πληροφοριών. Η εικόνα δείχνει τους μαλακούς ιστούς πιο καθαρά.
 8. Μαγνητική τομογραφία του γόνατος
 9. Θερμογραφία. Η διαδικασία βασίζεται στην καταγραφή της θερμικής ακτινοβολίας από την επιφάνεια του σώματος του ασθενούς. Έτσι μπορείτε να εντοπίσετε όγκους, εστίες φλεγμονής. Μια μελέτη ανατίθεται βάσει της διαφορικής διάγνωσης.
 10. Γενική ανάλυση αίματος. Βοηθά στον προσδιορισμό της σοβαρότητας της φλεγμονής, προσδιορίζει τον τύπο της.
 11. Γενική εξέταση ούρων. Χάρη σε αυτόν, είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η συστημική φύση της παθολογίας.
 12. Χημεία αίματος.

Χάρη σε αυτά τα διαγνωστικά μέτρα, οι ειδικοί μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και να συνταγογραφήσουν πραγματικά αποτελεσματική θεραπεία.

Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας πρέπει να είναι ευέλικτη και μακροχρόνια. Δεδομένου ότι η καταστροφή της άρθρωσης δεν μπορεί να σταματήσει εντελώς, η θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται συνεχώς προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τα ακόλουθα φάρμακα:

 • Μη ορμονικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Χρησιμοποιούνται με τη μορφή δισκίων και αλοιφών. Ωστόσο, με σύνδρομο σοβαρού πόνου που δεν μπορεί να εξαλειφθεί χρησιμοποιώντας τυπικές μεθόδους, χρησιμοποιείται ένεση. Βοηθά στην ανακούφιση του πόνου γρήγορα, στην ανακούφιση του πρήγματος και στη μείωση της έντασης της φλεγμονήςΑυτές οι θεραπείες μπορούν να εξαλείψουν μόνο το σύμπτωμα, αλλά όχι να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα. Μόνο ένας γιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει αυτά τα χρήματα. Η πορεία της θεραπείας διαρκεί όχι περισσότερο από 14 ημέρες και η ανακούφιση συμβαίνει ήδη 2-3 ημέρες.
 • Χονδροπροστατευτές για οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος. Κάθε ένα από αυτά τα φάρμακα περιέχει ευεργετικές ουσίες που μπορούν να αναγεννήσουν τον χόνδρο. Ωστόσο, θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η εφαρμογή του ξεκινήσει εγκαίρως. Όταν ο χόνδρος διαγραφεί εντελώς, η χρήση χονδροπροστατευτικών είναι άχρηστη. Η θεραπεία με τέτοιους παράγοντες είναι μακροχρόνια (τουλάχιστον 6 μήνες). Τα χάπια και τα τοπικά φάρμακα χρησιμοποιούνται πιο συχνά, αν και είναι δυνατή η ένεση.
 • Αγγειοδιασταλτικά. Βοηθούν στην ανακούφιση του σπασμού και του συνδρόμου πόνου, στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κυκλοφορίας του αίματος και στη βελτίωση της διατροφής στην άρθρωση του γόνατος.
 • Γλυκοκορτικοστεροειδή. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, όταν άλλα φάρμακα δεν έχουν ευεργετική επίδραση. Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας, ενδοαρθρικές ενέσεις χρησιμοποιούνται στην άρθρωση του γόνατος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά το χρόνο.
 • Ένζυμα. Εξασφαλίζουν την αναγέννηση της δομής του χόνδρου στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Συνιστώνται επίσης για ένεση στην άρθρωση.
 • Υαλουρονικό οξύ. Διασφαλίζει την ομαλή κίνηση της άρθρωσης του γόνατος καθώς είναι σε θέση να αντικαταστήσει το αρθρικό υγρό.
 • Τοπικά παρασκευάσματα - αλοιφές, κρέμες, τζελ. Ανακουφίζουν επίσης μόνο τα συμπτώματα.
 • Συμπίεση φαρμάκων. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιείται ένα φάρμακο που μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα, να εξαλείψει τους μυϊκούς σφιγκτήρες και να έχει απορροφητικό αποτέλεσμα. Η συμπίεση μπορεί να γίνει με ιατρική χολή.

Η φαρμακευτική θεραπεία στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας είναι απαραίτητη. Ωστόσο, τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά στη δοσολογία που ορίζει ο γιατρός. Είναι αδύνατο να αυξήσετε ή να μειώσετε το τιμολόγιο ανεξάρτητα, να αλλάξετε την ημερήσια τιμή χωρίς τη γνώση ενός ειδικού.

Χαρακτηριστικά της θεραπείας φυσιοθεραπείας και της θεραπείας άσκησης

Μπορείτε επίσης να θεραπεύσετε την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος με φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες:

 • Μασάζ. Βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής αίματος στους ιστούς και στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών.
 • Η ηλεκτροφόρηση με φάρμακα σάς επιτρέπει να απαλλαγείτε από τη φλεγμονή στην άρθρωση και επίσης έχει αναλγητικό αποτέλεσμα.
 • Μαγνητική θεραπεία. Η στοχευμένη ακτινοβολία διεγείρει τον ιστό γύρω από την προσβεβλημένη δεξιά ή αριστερή άρθρωση. Οι μεταβολικές διεργασίες στα κύτταρα βελτιώνονται.
 • UHF. Τα κύματα ενθαρρύνουν την παραγωγή αρθρικού υγρού που λιπαίνει το γόνατο.
 • Φωνοφόρηση με κορτικοστεροειδή.
 • Η ηλεκτροθεραπεία όχι μόνο βοηθά στην απομάκρυνση του πόνου, αλλά και στην απομάκρυνση του πρηξίματος.
 • Φυσιοθεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος
 • Θεραπεία λάσπης.
 • Hirudotherapy.
 • Θεραπεία κρουστικών κυμάτων.
 • Θερμική επεξεργασία. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη θεραπεία με παραφίνη. Χάρη σε αυτήν τη διαδικασία, βελτιώνεται η τοπική κυκλοφορία του αίματος.
 • Θεραπεία SMV. Αυτή η φυσιοθεραπεία διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από το πρήξιμο και βοηθά στη βελτίωση της διατροφής του ιστού του χόνδρου.

Η φυσιοθεραπεία είναι πολύ χρήσιμη. Είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η ελαστικότητα του μυϊκού ιστού και των συνδέσμων και να βελτιωθεί η κινητικότητα της άρθρωσης του γόνατος. Οι ακόλουθες ασκήσεις θα είναι χρήσιμες:

 1. Ξαπλωμένος στο στομάχι σας, πρέπει να γυρίσετε σταδιακά τα πόδια σας. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να λυγίζουν στο γόνατο. Το ύψος ανύψωσης είναι περίπου 20 cm.
 2. Ξαπλωμένος στην αριστερή πλευρά σας, πρέπει να λυγίσετε το αριστερό σας πόδι και να το σηκώσετε 30 μοίρες. Είναι απαραίτητο να κρατήσετε το άκρο σε αυτήν τη θέση για έως και 30 δευτερόλεπτα. Η ίδια άσκηση πρέπει να γίνει με το δεξί πόδι.
 3. Καθισμένος σε μια καρέκλα, τα πόδια πρέπει να τεντώνονται και, ένα κάθε φορά, να υψώνονται όσο το δυνατόν ψηλότερα.

Το ιατρείο επιλέγεται ξεχωριστά από τον θεράποντα ιατρό. Η γυμναστική γίνεται καλύτερα μετά από ένα μικρό μασάζ με φαρμακευτικές αλοιφές. Η φυσιοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική πρόσθετη μέθοδος θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας που αυξάνει τις επιδράσεις του φαρμάκου.

Χρειάζεστε εγχείρηση;

Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, όταν η άρθρωση έχει υποστεί σοβαρή βλάβη από οστεοαρθρίτιδα, ο ασθενής έχει υποβληθεί σε εγχείρηση. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι παρεμβάσεων:

 1. Έλξη άρθρωσης. Η άρθρωση που έχει υποστεί βλάβη από την οστεοαρθρίτιδα τεντώνεται προκειμένου να διευρυνθεί το χόνδρο του χόνδρου. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω καταστροφή των ιστών και τη σταδιακή ανάκαμψή του.
 2. Τα ενδοπροθετικά είναι μια πλήρης αντικατάσταση μιας άρθρωσης που έχει καταστραφεί από την οστεοαρθρίτιδα. Γίνεται ως έσχατη λύση. Η ανταλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί εν όλω ή εν μέρει. Η πρόσθεση πρέπει να αλλάξει σε 10-15 χρόνια.
 3. Οστεοτομία. Μια τέτοια θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας καθιστά δυνατή τη μηχανική διόρθωση των αποκλίσεων των σοβαρά παραμορφωμένων οστών. Σε αυτήν την περίπτωση, τα στερεά στοιχεία σπάζουν σε ένα ακριβώς καθορισμένο σημείο. Στη συνέχεια, τα οστά είναι σωστά τοποθετημένα και συντηγμένα.
 4. Αρθροσκόπηση. Με τη βοήθειά του, πραγματοποιείται η αποκατάσταση της επιφάνειας του χόνδρου που καταστρέφεται από την οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον, ξένα σώματα και θραύσματα οστών μπορούν να αφαιρεθούν από την άρθρωση χρησιμοποιώντας αρθροσκόπιο. Μια τέτοια επέμβαση χρησιμοποιείται για την υπερκινητικότητα της άρθρωσης. Η αρθροσκόπηση θεωρείται λιγότερο τραυματική διαδικασία, επομένως η αποκατάσταση δεν διαρκεί πολύ αργότερα.

Είναι καλύτερα να μην το φέρετε στη χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας. Οι ορθοπεδικές συσκευές βοηθούν στην ενοποίηση του αποτελέσματος: μπαστούνι, ορθοπάθεια για ανακούφιση, ορθώσεις γόνατος με υπέρυθρη ακτινοβολία.

Η χρήση λαϊκών θεραπειών

Είναι αδύνατο να θεραπευτεί πλήρως η οστεοαρθρίτιδα καθώς η εκφυλιστική διαδικασία εξελίσσεται σταδιακά. Ωστόσο, μπορείτε να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα και να σταματήσετε την καταστροφή της άρθρωσης του γόνατος στην οστεοαρθρίτιδα. Οι λαϊκές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο κατά την έξαρση όσο και κατά τη διάρκεια της σχετικής ανάπαυσης. Αλλά πρώτα χρειάζεστε επαγγελματικές συμβουλές. Οι ακόλουθες συνταγές θα είναι χρήσιμες για την οστεοαρθρίτιδα:

 1. Η ψιλοκομμένη ρίζα χρένου πρέπει να μαγειρεύεται σε λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά. Μετά από αυτό, ο πολτός πρέπει να φιλτράρεται και να τοποθετείται γύρω από το γόνατο που έχει προσβληθεί από οστεοαρθρίτιδα. Η συμπίεση πρέπει να στερεωθεί με έναν επίδεσμο. Πρέπει να κάνετε τη διαδικασία κάθε μέρα για ένα μήνα. Η συμπίεση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την επισκευή των ιστών.
 2. Το τρίψιμο φυτικού ελαίου στην περιοχή της άρθρωσης του γόνατος στην οστεοαρθρίτιδα θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, πρέπει να ζεσταθεί λίγο.
 3. Η μούμια κάνει καλό αποτέλεσμα. Είναι απαραίτητο να αναμιγνύετε 3-4 g πρώτων υλών με 100 g μέλι και να τα ανακατεύετε καλά. Πρέπει να τρίψετε το φάρμακο στην πληγή περιοχή το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Στη συνέχεια τυλίξτε την πληγείσα περιοχή με ένα ζεστό μαντήλι. Η υποδοχή της μούμιας μέσα είναι επίσης ευπρόσδεκτη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα 0, 2 g την ημέρα.
 4. Τα φρέσκα λουλούδια πικραλίδας μπορούν να πλυθούν καλά και να καταναλωθούν 5-6 κομμάτια την ημέρα. Στεγνώστε επίσης πρώτες ύλες σε ποσότητα 1 κουταλιά της σούπας. Πρέπει να ρίξετε ένα ποτήρι βραστό νερό, να επιμείνετε και να πίνετε 1/3 φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα.
 5. Τρίβουμε φύλλα αλόης. Είναι απαραίτητο να στρίψετε 10 φύλλα του φυτού και να τα σπρώξετε μέσα από ένα πανί. Ο χυμός αναμιγνύεται με μισό ποτήρι μέλι και 150 ml κόκκινου κρασιού. Το προϊόν που προκύπτει χύνεται σε δοχείο σκούρου γυαλιού και εφαρμόζεται καθημερινά για ένα μήνα.

Τα φύλλα λάχανου και κολλιτσίδας βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στην οστεοαρθρίτιδα. Οι λαϊκές θεραπείες δεν μπορούν να θεωρηθούν πανάκεια, αλλά αυξάνουν την αποτελεσματικότητα άλλων τύπων θεραπείας.

Διαιτητικοί κανόνες για την οστεοαρθρίτιδα

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας δεν απαιτεί ιδιαίτερα αυστηρή δίαιτα, αλλά πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους διατροφικούς κανόνες:

 • Μειώστε την πρόσληψη αλατιού. Το συνολικό ποσό ανά ημέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 g. Είναι καλύτερα να αλατίζετε το πιάτο λίγο πριν τη χρήση και όχι ενώ μαγειρεύετε.
 • Η ποσότητα των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας για οστεοαρθρίτιδα πρέπει επίσης να μειωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα τουρσιά. Οι μαρινάδες και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι γενικά καλύτερα να αποκλείονται από τη διατροφή.
 • Τα ζωικά λίπη δεν συνιστώνται.
 • Το μενού δεν πρέπει να περιλαμβάνει γλυκά, αρτοσκευάσματα και ψωμί από αλεύρι σίτου.
 • Aspic στη διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος
 • Με την οστεοαρθρίτιδα, το αλκοόλ και η νικοτίνη απαγορεύονται αυστηρά.
 • Τα πιάτα με περιεκτικότητα σε ζελατίνη είναι χρήσιμα: aspic, ζελατινοποιημένο κρέας, ζωμός οστών βοείου κρέατος.
 • Με την οστεοαρθρίτιδα, είναι σημαντικό να καταναλώνετε πρωτεΐνες γάλακτος (τα προϊόντα δεν πρέπει να είναι λιπαρά), ψάρια, θαλασσινά.
 • Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει φυτικά έλαια, λαχανικά και φρούτα και φρέσκους χυμούς.
 • Ένα άτομο πρέπει να πίνει επαρκή ποσότητα υγρών κάθε μέρα.

Η σωστή διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα πρέπει να αναπτυχθεί από ειδικό. Δεν μπορείτε να φτάσετε στα άκρα ακόμα κι αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος. Η δραματική και ακατάλληλη απώλεια βάρους θα επιδεινώσει την υγεία σας. Σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία καθυστερεί σημαντικά.

Πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας

Για να αποφύγετε την πιθανότητα οστεοαρθρίτιδας και να μην χάσετε την ικανότητα να περπατήσετε, πρέπει να ακολουθήσετε τις ακόλουθες συμβουλές από ειδικούς:

 • Δεν πρέπει να ξεχνάμε το κίνημα. Πηγαίνετε στην πισίνα, κάντε ποδήλατο, πεζοπορία στον καθαρό αέρα. Μπορείτε επίσης να χορέψετε.
 • Συνιστάται να αποφεύγετε βλάβες και υποθερμία της άρθρωσης του γόνατος, καθώς αυτό προκαλεί μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα.
 • Με παρατεταμένη άσκηση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε επιθέματα γόνατος ή άλλα ορθοπεδικά βοηθήματα.
 • Συνιστάται να φοράτε άνετα παπούτσια.
 • Πεζοπορία σε εξωτερικούς χώρους για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος
 • Είναι σημαντικό να τρώτε σωστά - η οστεοαρθρίτιδα δεν έχει καμία πιθανότητα εάν η άρθρωση τροφοδοτείται τακτικά με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
 • Εάν είστε υπέρβαροι, απαλλαγείτε από αυτό.
 • Είναι καλύτερα να αποφεύγετε το άγχος, καθώς και να οργανώνετε σωστά την εργασία και τη ρουτίνα ανάπαυσης.
 • Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η άμυνα του σώματος.
 • Όλες οι φλεγμονώδεις ή μολυσματικές παθολογίες που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας πρέπει να εξαλειφθούν εγκαίρως.

Η σωστή πρόληψη μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την καταστροφή των αρθρώσεων, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι μια φυσική διαδικασία γήρανσης στο σώμα.

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια ανίατη ασθένεια, αλλά η εξέλιξή της μπορεί να επιβραδυνθεί και ακόμη και να σταματήσει βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής.