Αιτίες, συμπτώματα και μέθοδοι θεραπείας της κόξαρθρωσης της άρθρωσης του ισχίου

Κινητική θεραπεία για την αρθροπάθεια του ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου είναι μια προοδευτική εκφυλιστική-δυστροφική νόσος που βασίζεται στη λειτουργική και δομική φθορά της άρθρωσης του ισχίου.

Πρώτον, ο αρθρικός χόνδρος τραβιέται στη διαδικασία, γίνεται πιο λεπτός, κατακερματισμένος. Καθώς αναπτύσσεται η παθολογική διαδικασία, αρχίζουν να σχηματίζονται οστικές αναπτύξεις κατά μήκος των αρθρικών επιφανειών. Μεταξύ των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου αποτελεί το 39 έως 48% των περιπτώσεων.

Κατά κανόνα, η νόσος εμφανίζεται σε άτομα άνω των 40 ετών, με ίση συχνότητα σε γυναίκες και άνδρες. Η μόνη διαφορά φύλου είναι ότι η κοξάρθρωση της άρθρωσης του ισχίου είναι πιο έντονη στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Κατανομή πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς αρθροπάθειας της άρθρωσης του ισχίου. Όταν διαγνωστεί η πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η αιτία της διαδικασίας. Με την πρωτοπαθή κοξάρθρωση, άλλες αρθρώσεις μπορούν να εμπλακούν στη διαδικασία ταυτόχρονα - γόνατα, σπονδυλική στήλη.

Η δευτεροπαθής αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου εμφανίζεται στο φόντο της υπάρχουσας παθολογίας της άρθρωσης του ισχίου: συγγενές εξάρθρημα, ασθένεια Perthes, φλεγμονή της άρθρωσης, τραύμα. Ταξινόμηση της κοξάρθρωσης ανάλογα με την αιτία αυτής της νόσου.

Τι είναι η κοξάρθρωση

 • συνεπής - εμφανίζεται ως αποτέλεσμα αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία
 • δυσπλαστικό - στο πλαίσιο της συγγενούς υπανάπτυξης της άρθρωσης
 • μετατραυματικό - μετά από κατάγματα του αυχένα, της κεφαλής του μηριαίου
 • μεταμολυσματικά - ως επιπλοκή πυωδών, αλλεργικών διεργασιών στην άρθρωση
 • deshormonal - ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας χρήσης κορτικοστεροειδών
 • μεταβολικό - αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα μεταβολικών διαταραχών
 • Κοξάρθρωση της άρθρωσης του ισχίου - ως επιπλοκή της νόσου Perthes
 • ιδιοπαθής - η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη (πρωτογενής).

Αιτίες οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου

 • συνεχής υπερφόρτωση της άρθρωσης (αγωνιστικοί αθλητές, συχνά περπατούν, άτομα με υπερβολικό βάρος κινδυνεύουν)
 • Τραύμα της άρθρωσης (αν είχατε προηγουμένως κατάγματα του αυχένα ή της κεφαλής της άρθρωσης του ισχίου, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου)
 • επιβαρυμένη κληρονομικότητα (αν οι συγγενείς σας είχαν προβλήματα με το μεταβολισμό, αδυναμία του οστικού ιστού, τότε κινδυνεύετε). Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής κληρονομική σχέση μεταξύ ασθενών που πάσχουν από κοξάρθρωση της άρθρωσης του ισχίου.
 • προηγουμένως μεταφερθείσα αρθρίτιδα - μια φλεγμονώδης διαδικασία στην άρθρωση (επίσης αντιμετωπίζεται) μπορεί να προκαλέσει κοξάρθρωση στο μέλλον
 • ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές - στο φόντο μιας μεταβολικής διαταραχής, μπορεί να εμφανιστεί αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου

Τα κύρια συμπτώματα της κοξάρθρωσης είναι πόνος στο μηρό και στη βουβωνική χώρα, κουτσό, βράχυνση του προσβεβλημένου ποδιού και ατροφία των μυών του μηρού.

Ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα και τις αλλαγές στις ακτινογραφίες, υπάρχουν τρεις βαθμοί κόξαρθρωσης ή στάδια της νόσου:

 • Πρώτος βαθμός: ο πόνος στην περιοχή της άρθρωσης εμφανίζεται μόνο με υπερβολική προσπάθεια και εξαφανίζεται με την ανάπαυση. Μόνο μικρές αναπτύξεις οστών μπορούν να φανούν στην ακτινογραφία.
 • Δεύτερος βαθμός: ο πόνος εντείνεται, δίνει τη θέση του στο γόνατο και τη βουβωνική χώρα. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Υπάρχει αλλαγή ταχύτητας. Η ακτινογραφία δείχνει καθαρές οστικές αναπτύξεις.
 • Τρίτος βαθμός: Ο πόνος γίνεται σταθερός σύντροφος και μπορεί να ταράξει ακόμη και τα όνειρα. Ο ασθενής μπορεί να κινηθεί μόνο με μπαστούνι. Εκτεταμένες οστικές αναπτύξεις, παραμορφώσεις της κεφαλής του μηριαίου οστού ανιχνεύονται ακτινολογικά, στο άνω έξω μέρος ο χώρος της άρθρωσης σχεδόν δεν προσδιορίζεται.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου

Η κοξάρθρωση είναι μια ασθένεια που σταδιακά οδηγεί σε αναπηρία στον ασθενή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία της αρθροπάθειας της άρθρωσης του ισχίου πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αυστηρή επίβλεψη ενός έμπειρου γιατρού. Είναι αυτός που, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της νόσου, θα επιλέξει ένα κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε έναν κανονικό τρόπο ζωής.

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι να «ξεφορτώσετε» την πάσχουσα άρθρωση: πρέπει να μειώσετε την κινητική δραστηριότητα και να επιλέξετε ένα βοήθημα για κίνηση (π. χ. ένα ραβδί).

Το επόμενο βήμα είναι η φαρμακευτική θεραπεία: παυσίπονα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αγγειοδιασταλτικά, χονδροπροστατευτικά.

Εάν η νόσος είναι πολύ προχωρημένη, τότε απαιτείται αρθροπλαστική - αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου. Χάρη σε τέτοιες επεμβάσεις, οι ασθενείς που έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα μπορούν και πάλι να ζήσουν άνετα και ανεξάρτητα.

Η έκβαση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον ασθενή: αν τηρεί αυστηρά τις συστάσεις του γιατρού, αν συμφωνεί με την επέμβαση. Δυστυχώς, η κοξάρθρωση της άρθρωσης του ισχίου είναι μια προοδευτική διαδικασία. Και μια επιτυχημένη νίκη στην καταπολέμηση αυτής της ασθένειας είναι μόνο το αποτέλεσμα της επίμονης εργασίας του ασθενούς.

Πρόληψη της αρθροπάθειας της άρθρωσης του ισχίου (κοξάρθρωση)

Οποιαδήποτε ασθένεια είναι πιο εύκολο να προληφθεί παρά να θεραπευτεί. Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου; Δεν έχει αναπτυχθεί ειδική πρόληψη της κοξάρθρωσης. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να τα παρατήσετε και να αφήσετε τα πάντα να πάρουν τον δρόμο τους. Υπάρχουν πολλές γενικές αρχές, η συμμόρφωση με τις οποίες θα βοηθήσει στην πρόληψη της κοξάρθρωσης:

Κανόνας πρώτος: ο πιο αυστηρός έλεγχος βάρους. Τα παχύσαρκα άτομα δεν κινδυνεύουν μόνο να αναπτύξουν υπέρταση.

Ομοίως, τα επιπλέον κιλά οδηγούν σε αυξημένη πίεση στην άρθρωση του ισχίου. Επομένως, το σύνθημα «Αφήστε τα κιλά κάτω» δεν είναι περιττό στην προφύλαξη από την κοξάρθρωση.

Κανόνας δεύτερος: επαρκής σωματική δραστηριότητα. Συμβαίνει ότι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου είναι κοινά μεταξύ των επαγγελματιών αθλητών που ασχολούνται με το τρέξιμο και το άλμα.

Τα υπερβολικά φορτία στην άρθρωση του ισχίου φθείρονται, με την ηλικία, οι επαγγελματίες αθλητές μπορεί να αναπτύξουν κοξάρθρωση. Επομένως, δεν πρέπει να κάνετε κατάχρηση του περπατήματος. Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα πρέπει να δοσομετρείται.

Κανόνας τρίτος: Εάν έχετε μεταβολικές διαταραχές, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τις αντισταθμίσετε. Συμπτωματικά, οι μεταβολικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν πολλές συνοδές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κοξάρθρωσης.

Επομένως, οποιαδήποτε μεταβολική διαταραχή χρειάζεται κατάλληλη θεραπεία. Προσαρμόστε το μεταβολισμό σας - μειώστε σημαντικά τον κίνδυνο της κοξάρθρωσης.

Σημειώστε ότι η πρόληψη της κόξαρθρωσης δεν είναι δυνατή χωρίς επαρκή επιλογή επαγγέλματος. Εάν έχετε ιστορικό συγγενούς υπανάπτυξης της άρθρωσης του ισχίου, κατάγματα του αυχένα, του μηριαίου οστού ή πυώδη νόσο της άρθρωσης του ισχίου, τότε διατρέχετε κίνδυνο.

Δεν πρέπει να βάζεις σε πειρασμό τη μοίρα. Τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι ταμπού για εσάς. Όμως οι «καθιστικές» σπεσιαλιτέ σας ταιριάζουν περισσότερο.

Η τακτική κολύμβηση είναι η καλύτερη πρόληψη της κόξαρθρωσης. Γιατί κατά την παραμονή στο νερό ανακουφίζονται οι αρθρώσεις, το είδος της ανάπαυσής τους.

Πρωταρχική πρόληψη της κοξάρθρωσης είναι η έγκαιρη ανίχνευση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με συγγενή ελαττώματα της άρθρωσης του ισχίου.

Η δευτερογενής πρόληψη της κοξάρθρωσης συνίσταται στην έγκαιρη διάγνωση του αρχικού βαθμού της κόξαρθρωσης, στην αντιμετώπιση των πρωτογενών εκδηλώσεων, καθώς και στην επιβράδυνση της περαιτέρω εξέλιξης της νόσου. Η έγκαιρη ανίχνευση και έγκαιρη αντιμετώπιση της κοξάρθρωσης της άρθρωσης του ισχίου μπορεί να επηρεάσει θετικά την περαιτέρω πρόγνωση της νόσου.