Οστεοχόνδρωση: τι είναι, αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Η οστεοχόνδρωση είναι μια ασθένεια της σπονδυλικής στήλης στην οποία εκφυλιστικές διαδικασίες συμβαίνουν σε χόνδρο και αρθρώσεις. Χαρακτηρίζεται από αραίωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων και μείωση της ελαστικότητάς τους.

Χαρακτηριστικά της νόσου

Αυτή η ασθένεια επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους. Παρόλο που οι επιστήμονες σημειώνουν ότι όλο και πιο συχνά οι εκδηλώσεις της νόσου ξεκινούν από την ηλικία των 30 ή ακόμα και νωρίτερα. Αυτό υποδηλώνει ότι η ασθένεια έχει γίνει πολύ νεότερη.

Πόνος στην πλάτη με οστεοχόνδρωση

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι έχουν μια λειτουργία απορρόφησης κραδασμών, αλλά δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν σε περίπτωση ασθένειας. Ένα άτομο που πάσχει από οστεοχόνδρωση σχεδόν πάντα παραπονιέται για πόνο, ενώ ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί τοπικά και από απόσταση. Ένα άτομο βιώνει δυσκαμψία σε κινήσεις, λήθαργο και κόπωση.

Βασικά, ο πόνος εκδηλώνεται στο τμήμα που επηρεάζεται από την ασθένεια.

Εντοπισμός της παθολογίας και των τύπων της

Ανάλογα με το ποιο μέρος της σπονδυλικής στήλης έχει υποστεί παθολογική βλάβη, διακρίνονται 4 τύποι οστεοχόνδρωσης:

 • Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας. . . Εμφανίζεται με παθολογικές αλλαγές στην αυχενική μοίραΟι σπόνδυλοι γίνονται εύθραυστοι και το φορτίο στην αυχενική σπονδυλική στήλη αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τον θυρεοειδή και να τσιμπήσει την αρτηρία που τροφοδοτεί αίμα στον εγκέφαλο.
 • Οστεοχόνδρωση του μαστού. . . Παθολογικές αλλαγές συμβαίνουν στη θωρακική σπονδυλική στήλη. Διαγιγνώσκεται λιγότερο συχνά σε ασθενείς από ότι σε άλλους τύπους, επειδή οι θωρακικοί σπόνδυλοι είναι λιγότερο κινητοί και προστατεύονται από ισχυρότερους μυς. Τα συμπτώματα αυτού του τύπου είναι παρόμοια με αυτά των καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Οστική οστεοχόνδρωση. . . Αυτός ο τύπος είναι ο πιο συνηθισμένος. Επειδή η οσφυϊκή μοίρα έχει το μεγαλύτερο φορτίο.
 • Σε συνδυασμό. . . Εμφανίζεται όταν πολλά μέρη της σπονδυλικής στήλης καταστραφούν ταυτόχρονα.

Επιπλέον, η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει και άλλες αρθρώσεις. Τις περισσότερες φορές πάσχουν από:

 • Άρθρωση ώμου. . . Συνήθως η ασθένεια προκαλείται από τη μετάβαση της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής σπονδυλικής στήλης στην άρθρωση του ώμου.
 • άρθρωση ισχίου. . . Εμφανίζεται λόγω αλλαγών στον ιστό του χόνδρου και της έλλειψης υγρού μεταξύ των αρθρώσεων.
 • Αρθρωση γόνατος. . . Η χόνδρωση μπορεί να εκδηλωθεί σε 3 μορφές:
  1. Η νόσος του Koenig, η οποία επηρεάζει τον ιστό του χόνδρου.
  2. Νόσος Larsen-Johansson, στην οποία εμφανίζονται αλλαγές στην άρθρωση πάνω από το γόνατο.
  3. Νόσος Osgood-Schlatter, η οποία σχετίζεται με αλλαγές στην κνήμη.

Ταξινόμηση και βαθμός εκδήλωσης της νόσου

Η ασθένεια μπορεί να ταξινομηθεί ανάλογα με το βαθμό εκδήλωσής της. Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο βαθμός της νόσου πριν από την εμφάνιση του χαρακτηριστικού πόνου. Υπάρχουν 4 βαθμοί εκδήλωσης της νόσου:

 1. Το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης της νόσου. Εμφανίζεται λόγω της μετατόπισης του μεσοσπονδύλιου δίσκου που σχετίζεται με την απρόσεκτη ανύψωση βαρών. Χαρακτηρίζεται από ασταθείς αισθήσεις πόνου. Σε αυτό το στάδιο, η ασθένεια είναι δύσκολο να διαγνωστεί, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα.
 2. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή καταστροφή του μεσοσπονδύλιου δίσκου, το στέγνωμα και την απώλεια ιδιοτήτων απορρόφησης κραδασμών. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της έντασης στα αιμοφόρα αγγεία και στα νευρικά άκρα. Οι αισθήσεις του πόνου αυξάνονται και είναι πιο έντονες με σωματική άσκηση και ξαφνικές κινήσεις. Η θεραπεία της νόσου σε αυτό το στάδιο είναι συντηρητική.
 3. Ο ινώδης δακτύλιος καταστρέφεται και εμφανίζεται δίσκος με κήλη. Η σπονδυλική στήλη παραμορφώνεται. Ο πόνος γίνεται σημαντικός. Η θεραπεία είναι δυνατή μόνο με χειρουργική επέμβαση.
 4. Σε αυτό το στάδιο οι σπόνδυλοι αναπτύσσονται μαζί μέσω του σχηματισμού οστεοφυτών. Ο ιστός της σπονδυλικής στήλης παγιδεύεται, οι σπόνδυλοι χάνουν την κινητικότητά τους και περιορίζουν την κίνηση ενός ατόμου. Σε αυτό το στάδιο η ασθένεια μπορεί να καταστεί απενεργοποιημένη και απρόσιτη στη θεραπεία.

Τυπικά συμπτώματα

Κάθε τύπος ασθένειας έχει το δικό του σύνολο συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, η αυχενική οστεοχόνδρωση χαρακτηρίζεται από:

 • Επώδυνες αισθήσεις στα χέρια και στη ζώνη των ώμων.
 • Ενας πονοκέφαλος.
 • Ζάλη και κηλίδες μπροστά στα μάτια.
 • Αστάθεια της αρτηριακής πίεσης.
 • Απώλεια ευαισθησίας στα δάχτυλα.
 • Εμβοές.

Τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά της παθολογίας της περιοχής του θώρακα:

 1. Πόνος στην περιοχή της καρδιάς.
 2. Οδυνηρά συναισθήματα στα υποχονδρία.
 3. Έλλειψη αέρα λόγω αιχμηρών πόνων.

Εάν η ασθένεια εντοπίζεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, υπάρχουν:

 • Οδυνηρά συναισθήματα στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • Μειωμένη ευαισθησία στα πόδια.
 • Ακτινοβολώντας πόνος στα πόδια.
 • Τραυματισμός των πυελικών οργάνων.

Υπάρχουν επίσης γενικά συμπτώματα που δεν εξαρτώνται από τον εντοπισμό της νόσου:

 1. Πόνος στην πλάτη.
 2. Μυικοί σπασμοί.
 3. Περιορισμός κίνησης.
 4. Μεταβολή του συνδρόμου πόνου ανάλογα με το φορτίο και τις ξαφνικές κινήσεις.
 5. Μούδιασμα των άκρων.
 6. Γρήγορη κόπωση.
 7. Μειωμένη ευαισθησία στα άκρα.
Πόνος που σχετίζεται με οστεοχόνδρωση

Σημεία και εκδηλώσεις οστεοχόνδρωσης

Τα πρώτα σημάδια της νόσου εμφανίζονται στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξης. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Οίδημα και πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης μετά από ξαπλωμένη σε μία θέση για περισσότερο από μισή ώρα.
 • Η παρουσία πόνου στην πλάτη μετά από μεγάλες περιόδους καθισμάτων.
 • Η ανάγκη να τεντωθεί όταν ξυπνήσετε και η αδυναμία να ξυπνήσετε και να ξυπνήσετε αμέσως.
 • Αντιληπτή κρίση στην πλάτη.
 • Ριβήματα και μειωμένη αίσθηση άκρων.
 • Δυσάρεστες αισθήσεις στην πλάτη όταν σκύβετε.
 • Γενική αδυναμία.
 • Παραβίαση της αναπαραγωγικής λειτουργίας και της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων.

Η οστεοχόνδρωση μπορεί επίσης να εκδηλωθεί από πόνο κατά την άρση βαρών και την άσκηση.

Μέθοδοι διάγνωσης παθολογιών

Χρησιμοποιείται ένα σύμπλεγμα μεθόδων για τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης. Περιέχει:

Αρχική εξέταση και ανάκριση του ασθενούς:

 • Συνέντευξη από έναν ασθενή για διευκρίνιση παραπόνων, διάρκεια έναρξης των συμπτωμάτων.
 • Εξέταση του σώματος του ασθενούς, εξέταση στάσης, βάδισης και κίνησης.
 • Ψηλάφηση προβληματικών περιοχών.
 • Προσδιορισμός της ευαισθησίας στον πόνο.
Συμβουλές από ειδικούς για την οστεοχόνδρωση

Οργανοδιαγνωστικά:

 • Ακτινογραφία για τον εντοπισμό παραμορφώσεων των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
 • MRI για τον προσδιορισμό της παρουσίας ενός κήλη δίσκου και της θέσης του.
 • Η υπολογιστική τομογραφία είναι παρόμοια στην απόδοσή της με την τομογραφία μαγνητικού συντονισμού, αλλά έχει υψηλότερο βαθμό ακτινοβολίας.
Ακτινογραφία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης

Μέθοδοι θεραπείας της νόσου

Αφού πραγματοποιήσει διαγνωστικές διαδικασίες και διαγνώσει την οστεοχόνδρωση, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει τη σωστή θεραπεία.

Δεδομένου ότι η οστεοχόνδρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, όλα τα απαραίτητα μέτρα στοχεύουν κυρίως στην ανακούφιση του πόνου. Υποβάλετε αίτηση:

 1. Φαρμακευτική αγωγή.
 2. Φυσική θεραπεία.
 3. Χειροκίνητη θεραπεία.
 4. Μασοθεραπεία
 5. Διατροφή.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται ως φάρμακα. Αποσκοπούν στην ανακούφιση της φλεγμονώδους διαδικασίας στην περιοχή της νόσου και στον αποκλεισμό του πόνου.

Τα χονδροπροστατευτικά χρησιμοποιούνται επίσης για την αποκατάσταση του ιστού του χόνδρου. Για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος, χρησιμοποιούνται ανοσοδιεγερτικά και σύμπλοκα βιταμινών.

Οι φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι στοχεύουν στην καταστολή του πόνου, στην ομαλοποίηση των μεταβολικών διεργασιών στις πληγείσες περιοχές, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στην ανακούφιση της φλεγμονής και στο οίδημα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Βελονισμός.
 • Μαγνητική θεραπεία.
 • Ηλεκτροφόρηση.
 • Θεραπεία με λέιζερ.
 • Θεραπεία παραφίνης.

Οι μέθοδοι φυσικοθεραπείας συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου θεραπείας και έχουν λιγότερες παρενέργειες από τις θεραπείες με φάρμακα.

Η χειροκίνητη θεραπεία είναι μια μετρημένη δράση των χεριών του γιατρού στις πληγείσες περιοχές της πλάτης για την άρση των περιορισμών που επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία των αρθρώσεων, των μυών και των συνδέσμων.

Το θεραπευτικό μασάζ πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από ειδικό και αποσκοπεί στην ανακούφιση της έντασης των μυών, στην αποκατάσταση των εκτοπισμένων σπονδύλων και στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Η δίαιτα για την οστεοχόνδρωση στοχεύει στην ομαλοποίηση του βάρους, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στην αναπλήρωση του κολλαγόνου, στην εξάλειψη των ελλείψεων ασβεστίου και μετάλλων και στον έλεγχο της πρόσληψης υγρών και αλατιού. Η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιέχει πολλά φυτικά τρόφιμα. Για την καταπολέμηση της οστεοχόνδρωσης, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν τέτοιες τροφές: καφές και δυνατό τσάι, τρόφιμα πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη, ανθρακούχα ποτά και τρόφιμα που περιέχουν λίπος.

Η ασθένεια μπορεί να διορθωθεί κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών και απαιτεί χειρουργική επέμβαση μόνο σε δύσκολα στάδια.

Προφυλάξεις

Για να αποφευχθεί αυτή η ασθένεια, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να εγκαταλείψετε τις κακές συνήθειες, να ασκηθείτε, να χρησιμοποιήσετε ένα ορθοπεδικό στρώμα και μαξιλάρι για ύπνο, να αποφύγετε τα άβολα παπούτσια, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ορθοπεδικά παπούτσια.

Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε τη διατροφή σας και να διατηρείτε ένα υγιές βάρος. Με μακρά παραμονή σε στατική κατάσταση, είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε χρόνο για ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος.

Για την πρόληψη και πρόληψη της νόσου, μπορείτε επίσης να υποβληθείτε σε θεραπεία σανατόριουμ και ένα γενικό τονωτικό μασάζ.