Πονούν τα δάχτυλα στο χέρι

Ανησυχείτε για τον πόνο στα δάχτυλα και δεν ξέρετε τι συμβαίνει; Ίσως αυτό είναι συνέπεια τραύματος, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, πολυοστεοάρθρωσης ή ριζάρθρωσης. Υπάρχουν και άλλες αιτίες αρθραλγίας που μπορούν να εντοπιστούν μόνο με τη βοήθεια οργάνων διαγνωστικών.

Πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων

Επικοινωνήστε με την κλινική και οι ειδικοί θα καθορίσουν την κλινική εικόνα και θα πραγματοποιήσουν σύνθετη θεραπεία. Με τη βοήθεια φαρμάκων, φυσιοθεραπείας, μεθόδων αποκατάστασης, η φλεγμονή εξαλείφεται, οι καταστροφικές διεργασίες διακόπτονται και η ικανότητα εργασίας των άκρων αποκαθίσταται.

Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις των δακτύλων: αιτίες και θεραπεία

Η αρθραλγία εμφανίζεται συχνά ως προάγγελος ή σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης. Οι οξείες αισθήσεις προκύπτουν ως αποτέλεσμα φλεγμονωδών αρθροπαθειών, εκφυλιστικών-δυστροφικών παθολογιών, κυρίως τραυματικής προέλευσης. Το σύνδρομο πόνου προκαλεί ερεθισμό των νευρικών απολήξεων, που προκαλείται από:

 • τοξίνες;
 • ουρικά νάτριο ή κάλιο.
 • οστικές αναπτύξεις?
 • αλλεργιογόνα?
 • αυτοάνοσες διεργασίες.

Η αιτία του πόνου στις αρθρώσεις των δακτύλων μπορεί να είναι μια νευρολογική πάθηση ή ένα πρόβλημα που δεν σχετίζεται άμεσα με τα άκρα. Η αναφορά του πόνου στο αριστερό άκρο είναι σύνηθες φαινόμενο σε ένα έμφραγμα. Αυτό συμβαίνει και με προβλήματα στο πάνω μέρος της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Με μια μεσοσπονδυλική κήλη, υπάρχουν χέρια στον ώμο και στο αντιβράχιο.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι άμεσοι λόγοι εξαιτίας των οποίων οι φάλαγγες μουδιάζουν και οι μικρές αρθρώσεις των άκρων υποφέρουν. Τα δάχτυλα πονάνε μετά από μολύνσεις, υποθερμία, φλεγμονή μαλακών ιστών και οστικών δομών.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η νόσος προσβάλλει άτομα άνω των 30 ετών στο 7% των περιπτώσεων. Όλα ξεκινούν με οίδημα των μετακαρπίων οστών των μπροστινών δακτύλων. Στη συνέχεια η καταρροϊκή διαδικασία εξαπλώνεται στον καρπό, καλύπτοντας όλες τις δομές. Προσβάλλει το ένα χέρι και μετά εξαπλώνεται στο δεύτερο. Μια συμμετρική βλάβη των εγγύς αρθρώσεων με αλλαγή στο σχήμα είναι χαρακτηριστική για αυτήν την παθολογία. Για την εταιρεία υποφέρουν τα οστά της λεκάνης, του αστραγάλου και του αγκίστρου. Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από κυματοειδές πόνο. Την ημέρα και το πρώτο μισό της νύχτας είναι ανεκτά, το δεύτερο εντείνονται και δεν επιτρέπουν τον ύπνο.

ψωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Αποτελεί το 5% των περιπτώσεων. Η ασθένεια προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες μετά από 20 χρόνια. Ως επί το πλείστον, αναπτύσσεται σε άτομα με δερματικές εκδηλώσεις - ψωριασικές πλάκες και χαρακτηριστικές κηλίδες στο σώμα. Η παθολογία χαρακτηρίζεται από «κάθετη» φλεγμονή με ταυτόχρονη πάχυνση όλων των αρθρώσεων. Ταυτόχρονα πονάει η φάλαγγα του δακτύλου στο χέρι, το δέρμα κοκκινίζει, γίνεται σαν λουκάνικο. Σε αντίθεση με τη ρευματοειδή φλεγμονή, η διαδικασία επηρεάζει και τα δύο χέρια αλλά διαφορετικά οστά.

αρθρίτιδα

Λιγότερο από το 5% των ασθενών απευθύνεται σε γιατρούς με αυτό το πρόβλημα. Επηρεάζει περισσότερους άνδρες ηλικίας 25-55 ετών. Η φλεγμονή ξεκινά με τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών, σταδιακά ανεβαίνει μέσα από τις αρθρώσεις και επηρεάζει τις φάλαγγες των χεριών. Ο πόνος αναπτύσσεται ξαφνικά. Διεισδύει σε ολόκληρο το άκρο, δεν φεύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πληγείσα περιοχή γίνεται μοβ και αισθάνεται ζεστή. Στις γυναίκες η διαδικασία είναι πιο ήπια και διαρκεί 3-10 ημέρες. Ωστόσο, μετά από λίγο όλα επαναλαμβάνονται. Μια κυματιστή πορεία είναι ένα σημάδι της ανάπτυξης φλεγμονής ουρικής αρθρίτιδας.

αρθρίτιδα

Σύμφωνα με τον συλλογικό ορισμό εννοούνται οι ανωμαλίες των αρθρώσεων διαφορετικών τύπων, οι οποίες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα προηγούμενων λοιμώξεων με συστηματικά νοσήματα. Σημάδια οξείας φλεγμονής - οίδημα, ερυθρότητα, θερμοκρασία, πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων. Πιο συχνά υποφέρουν μετακαρποφαλαγγικά και μεσοφαλαγγικά. Στη χρόνια αρθρίτιδα, οι επεισοδιακές αιχμηρές αισθήσεις είναι ενοχλητικές. Οι μύες χάνουν τη δύναμη και τη λειτουργία τους με την πάροδο του χρόνου. Η αρθρίτιδα των δακτύλων οδηγεί σε απώλεια φυσιολογικής ικανότητας και αναπηρία.

Πολυοστεοαρθρωση

Η άρθρωση του δακτύλου στο χέρι είναι πολύ επώδυνη με εκφυλιστικές αλλαγές στα οστά. Όλα ξεκινούν με μια αραίωση του χόνδρινου ιστού, βλάβη στις μεσοφαλαγγικές σφαιρικές αρθρώσεις. Οι λόγοι έγκεινται στη συμπίεση και στη σκλήρυνση του αρθρικού υμένα, στις ενδοκρινικές ανωμαλίες. Οι γιατροί θεωρούν την πρωτοπαθή πολυοστεοαρθρίτιδα μια ανεξάρτητη ασθένεια που προκαλείται από σωματική υπερφόρτωση, υποθερμία. Δευτερογενής - ως επιπλοκή μετά από μολύνσεις και μηχανικούς τραυματισμούς. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει οξύς πόνος, εμφανίζεται σύσπαση κάμψης.

Ριζάρθρωση ή οστεοαρθρίτιδα

Αυτή είναι μια άλλη αιτία πόνου στα δάκτυλα που προκαλεί αρθραλγία και δημιουργεί προβλήματα στη συμβολή του αντίχειρα και του καρπού. Η διαδικασία επηρεάζει ολόκληρη την άρθρωση. Αυτό οδηγεί σε:

 • να μειωθούν οι αποσβέσεις?
 • Τριβή και πολυεπίπεδη καταστροφή του οστικού ιστού.
 • πάχυνση στη μεσοφαλαγγική ζώνη.
 • η εμφάνιση οζιδίων και ακαμψίας.
 • Τραγάνισμα.

Ένας ορθοπεδικός σχολιάζει:

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο. Σε άτομα που βάζουν μεγάλα και μονότονα φορτία στον αντίχειρα, η ριζάρθρωση αναπτύσσεται ως ανεξάρτητη ασθένεια στο 30% των περιπτώσεων. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα συμφωνούν κατά 90% με την τενοντίτιδα του de Quervain, το πρόβλημα διαφοροποιείται με τη χρήση ακτινογραφίας. Η εικόνα δείχνει καθαρά παραμορφώσεις των οστών και κανένα μαλακό ιστό όπως στην τενοντίτιδα.

πυροδοτεί την ασθένεια των δακτύλων

Στο ιατρικό βιβλίο αναφοράς, το σύνδρομο δακτύλου σκανδάλης αναφέρεται ως στενωτική συνδεσμίτιδα. Συμπτώματα: μαχαιρώδης πόνος στο δάχτυλο: οίδημα, σχηματισμός όγκων, μούδιασμα. Η ιδιαιτερότητα είναι η φλεγμονή του τένοντα και ο σχηματισμός κόμπων που εμποδίζουν τις φάλαγγες να λυγίσουν. Χωρίς θεραπεία στο στάδιο 3, το δάκτυλο παίρνει μια σταθερή θέση, στο στάδιο 4, εμφανίζεται δευτερεύουσα παραμόρφωση, η διαδικασία γίνεται μη αναστρέψιμη. Μεταξύ των πολλών προκλητικών αιτιών, ονομάζονται συχνότερα οι ανατομικές ανωμαλίες της συσκευής των συνδέσμων τενόντων.

Τενοντίτιδα του De Quervain

Λόγω της νόσου του de Quervain, τα οστά στα δάχτυλα πονάνε σε ποσοστό 4% λόγω φλεγμονής των μυών. Οι έντονες αισθήσεις εμφανίζονται ξαφνικά στην ένωση με τον καρπό και εντείνονται με την κάμψη. Η παθολογία οδηγεί σε βλάβη των αρθρικών μεμβρανών των εκτατών των δακτύλων. Το πρόβλημα μειώνεται από μονότονες κινήσεις λόγω της συνεχούς πίεσης στο χέρι και την παλάμη, προκαλώντας ουλώδεις αλλαγές στον σύνδεσμο. Οτι:

 • Παίζοντας πληκτρολόγια?
 • Να πατήσω;
 • Εργασία στον μεταφορικό ιμάντα.

Σύνδρομο Raynaud

Τα δάχτυλα πονάνε λόγω σοβαρής αγγειοσυστολής λόγω συστηματικών ασθενειών - αγγειίτιδα, σκληρόδερμα, ερυθηματώδης λύκος, ασθένειες του αίματος, συμπίεση αιμοφόρων αγγείων και νευρικών ινών. Η αγγειοσπαστική παθολογία συνοδεύεται από παροξυσμικές διαταραχές του κυκλοφορικού υπό την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών. Το κλινικό σύνδρομο δεν έχει εμφανιστεί εδώ και χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται κρίσεις που οδηγούν σε λεύκανση ή κοκκίνισμα του δέρματος, κυάνωση. Ως αποτέλεσμα, τα συμπτώματα οδηγούν σε τροφικές αλλαγές στους μαλακούς ιστούς.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ καρπιαιου σωληνα

Οι αρθρώσεις των δακτύλων πονάνε επίσης λόγω τραυματισμών και εμφάνισης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Μια ανεπιτυχής πτώση, πρόσκρουση προκαλεί βλάβη στην ακεραιότητα των ιστών, των αιμοφόρων αγγείων, οδηγεί στο σχηματισμό αιματώματος ή κατάγματος του χεριού. Η ανάπτυξη του συνδρόμου διευκολύνεται από τη συμπίεση του μέσου νεύρου κάτω από τον σύνδεσμο που συγκρατεί τους τένοντες. Κλινικές εκδηλώσεις: μούδιασμα της παλάμης, μειωμένες κινητικές δεξιότητες, μειωμένος μυϊκός όγκος στο μεγάλο φυμάτιο. Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη φλεγμονή των τενόντων ινών είναι πιο συχνές στις γυναίκες.

Τα κόκαλα στα δάχτυλα πονάνε:

 1. Λόγω θυλακίτιδας διαφόρων μορφών.
 2. Ανωμαλίες στην παιδική ηλικία - Νόσος Still, σύνδρομο Kawasaki.
 3. Συστηματικές ασθένειες - διάχυτη απονευρωσίτιδα, Lyme, Sjogren, Crohn, νόσος Bechterev.
 4. Όγκοι - νόσος του νωτιαίου μυελού, λεμφοβλαστική λευχαιμία.
Ενέσεις στις αρθρώσεις για πόνο

διάγνωση

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί γιατί πονάνε τα δάχτυλα στα χέρια χωρίς διαφορική εξέταση. Αρχικά, πραγματοποιείται οπτικός έλεγχος. Ένας ρευματολόγος ή αρθρολόγος αναζητά τη συμμετρία της βλάβης, τα συμπτώματα και άλλα κλινικά σημεία. Ο ασθενής συμβουλεύεται τραυματολόγο και αλλεργιολόγο και στη συνέχεια αποστέλλεται για εργαστηριακές εξετάσεις.

Η βιοχημεία του αίματος καθορίζει τους ρευματοειδείς παράγοντες, τα επίπεδα στα ούρα και το σιαλικό οξύ και τον ρυθμό καθίζησης των ερυθροκυττάρων στο αίμα. Με μολυσματικές και ανοσοπαθολογίες, ανιχνεύεται μια αντιδραστική πρωτεΐνη, η οποία υποδηλώνει καταστροφή ιστού.

Γιατί πονάνε τα δάχτυλα στα χέρια, η αιτία και η θεραπεία θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της ακτινογραφίας, του υπερήχου. Ο γιατρός εξετάζει προβληματικές δομές, διεξάγει μια συμμετρική διάγνωση ενός υγιούς χεριού. Είναι απαραίτητο:

 • για την αξιολόγηση του βαθμού ζημιάς στις κατασκευές.
 • κατάσταση του χόνδρου και των συνδέσμων.
 • Ανίχνευση πρωτογενών σημείων ανωμαλιών, κύστεων και όζων.

Η μαγνητική τομογραφία συνταγογραφείται για ύποπτες εκφυλιστικές και νεοπλασματικές ασθένειες. Η τομογραφία βοηθά στη λήψη τρισδιάστατων εικόνων μαλακών ιστών σε διαφορετικές προβολές για τον εντοπισμό πρόσφατων και χρόνιων τραυματισμών. Οι μέθοδοι πληροφόρησης δείχνουν μετατόπιση, πλάτος του αρθρικού χώρου στην αρθρίτιδα, λέπτυνση χόνδρου σε αρθρώσεις, μετατόπιση οστού, αυξήσεις. Η πυκνομετρία μερικές φορές συνταγογραφείται για τον προσδιορισμό της οστικής πυκνότητας.

Με βάση το τι πονάνε οι φάλαγγες των δακτύλων, προτείνονται άλλες μέθοδοι έρευνας - ηλεκτροσπονδυλογραφία και ηλεκτρονευμογραφία. Η πρώτη τεχνολογία αποκαλύπτει το τμήμα της σπονδυλικής στήλης που είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις των άκρων. Το δεύτερο καθορίζει την κατάσταση των μυών και των περιφερικών νεύρων. Σε περίπτωση παλλόμενου πόνου στο δάχτυλο, ένας ειδικός μπορεί να συστήσει παρακέντηση. Η μέθοδος διαδερμικής αναρρόφησης σας επιτρέπει να πάρετε ένα μυστικό και ταυτόχρονα να δώσετε ένα αντιβιοτικό ή αναλγητικό για την ανακούφιση των οξέων συμπτωμάτων.

διάγνωση

 • διαγνωστικά με υπερήχους.Σε περίπτωση φλεγμονής και βλάβης σε μαλακούς ιστούς, μύες, συνδέσμους, τένοντες και αρθρικές κάψουλες, ενδείκνυται η μη επεμβατική εξέταση με χρήση υπερηχογραφικών κυμάτων.
 • ακτινογραφία.Εκχώρηση για τραυματισμούς: εξαρθρήματα και κατάγματα, παθήσεις των αρθρώσεων: αρθρώσεις και αρθρίτιδα των αρθρώσεων.
 • αναλύσεις.Γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων, βιοχημεία αίματος αποκαλύπτουν σημάδια φλεγμονής, παρουσία λοίμωξης, διαταραχές στον ιστό των οστών και του χόνδρου.
 • απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.Μια μέθοδος υψηλής ακρίβειας για τη διάγνωση των αρθρώσεων με περιεχόμενο πληροφοριών έως και 99%.

Πονάνε τα δάχτυλα: αιτίες και θεραπεία

Ανεξάρτητα από την αιτιολογία, τα ΜΣΑΦ συνταγογραφούνται για την ανακούφιση από οξείες αισθήσεις, πυρετό και φλεγμονή. Αποτελεσματικά: Nimesil, Phenylbutazone, Indomethacin, Teraflex, Sodium Diflofenac. Για πολύ επώδυνες αρθρώσεις των δακτύλων, η κεταρολάκη και η τενοξικάμη είναι κατάλληλες για θεραπεία. Χρησιμοποιώντας στάγδην ή ενδομυϊκή έγχυση εξαλείφουν τα συμπτώματα για 3 ημέρες.

Τα κορτικοστεροειδή φάρμακα - δεξαμεθαζόνη, πρεδνιζολόνη ανακουφίζουν επίσης την καταρροϊκή διαδικασία. Ταυτόχρονα, το πρήξιμο μειώνεται, οι μεταβολικές διεργασίες στον χόνδρο βελτιώνονται, γεγονός που συμβάλλει στην ταχεία αποκατάσταση της κινητικότητας. Τα χονδροπροστατευτικά πυκνώνουν τη δομή του οστικού ιστού και αποτρέπουν την επιδείνωση των εκφυλιστικών διεργασιών.

Φυσικοθεραπεία - υπερηχογράφημα και ηλεκτροπαλμοθεραπεία, ο βελονισμός βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Η επανορθωτική γυμναστική βοηθά στην οικοδόμηση των μυών και στην αποκατάσταση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Συνιστάται στους ασθενείς να αναθεωρήσουν τη διατροφή τους, να υιοθετήσουν μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές τροφές και να υποβληθούν σε θεραπείες σπα.

μεθόδους θεραπείας

 • Υποδοχή τραυματιολόγου-ορθοπαιδικού
 • Θεραπεία με κρουστικά κύματα χειρός
 • Ανύψωση των αρθρώσεων με πλάσμα
 • Θεραπεία PRP για τον καρπό
 • απόφραξη του καρπού
 • Ενέσεις στη βούρτσα
 • φωνοφόρηση
 • ηλεκτροφόρηση
 • Υπερηχογράφημα χεριού
 • φυσικοθεραπεία
 • φαρμακευτική θεραπεία
 • όρθιοι
 • μαγνητοθεραπεία