Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας: συμπτώματα και θεραπεία

Η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι χαρακτηριστική των σύγχρονων ανθρώπων λόγω ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Οι διατροφικές ανεπάρκειες στον εγκεφαλικό ιστό που προκαλούν μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων.

Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί έγκαιρα η εξέλιξη της παθολογίας. Στα αρχικά στάδια, η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας είναι αρκετά αποτελεσματική.

Σημεία και συμπτώματα της νόσου

Η αυχενική σπονδυλική στήλη περιλαμβάνει επτά σπονδύλους. Κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του λειτουργία, αλλά όλα βοηθούν στην κίνηση του κεφαλιού και του λαιμού.

Οι σπόνδυλοι διαχωρίζονται από ειδικούς μεσοσπονδύλιους δίσκους, των οποίων ο συνδετικός ιστός καταστρέφεται στην οστεοχόνδρωση. Αυτό οδηγεί σε αλλαγή της θέσης των σπονδύλων, απώλεια ευελιξίας της σπονδυλικής στήλης, τσίμπημα των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων. Λόγω της τελευταίας παθολογίας, η παροχή αίματος στον εγκέφαλο διαταράσσεται.

Τα συμπτώματα της νόσου σχετίζονται με την πίεση στα νευρικά άκρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι:

 • Πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και άλλα μέρη του κεφαλιού, ζάλη.
 • Κρόισμα και "χήνα χτυπήματα" στο λαιμό κατά τη μετακίνηση του κεφαλιού.
 • Επώδυνες αισθήσεις όταν σηκώνετε όπλα.
 • Μούδιασμα των βραχιόνων και του λαιμού, καθώς και των μυών της πλάτης, η συνεχής ένταση τους.
 • Προβλήματα συντονισμού.
 • Κακά όνειρα, αϋπνία.
 • Ναυτία, εμβοές, έμετος.
 • Αλλαγές διάθεσης.
Πόνος στον αυχένα με οστεοχόνδρωση

Με παρατεταμένο στρες στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, είναι πιθανή η απώλεια μνήμης, η συγκέντρωση και τα γλωσσικά προβλήματα.

Υπάρχουν τρία στάδια της νόσου, το καθένα με χαρακτηριστικά συμπτώματα:

 1. αρχικός. . . Συνοδεύεται από τα πρώτα «κουδούνια συναγερμού» της νόσου - ζάλη, εμβοές, συνεχή κόπωση, πόνος και μούδιασμα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ευερεθιστότητα, προβλήματα ύπνου.
 2. Υποαντισταθμιστική. . . Η ασθένεια καταστέλλει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η διάνοια μειώνεται, προκύπτουν προβλήματα γλώσσας, ο ασθενής πάσχει από αλλαγές στη διάθεση. Πιθανός μειωμένος συντονισμός κινήσεων, ναυτία, έμετος.
 3. Αντισταθμιστική. . . Οι παθολογικές αλλαγές γίνονται μη αναστρέψιμες και θανατηφόρες. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα είναι επίμονα.

Όσο πιο γρήγορα παρατηρήσετε σημάδια ασθένειας και όσο πιο γρήγορα λάβετε ιατρική βοήθεια, τόσο πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.

Αιτίες της νόσου

Οι αυχενικοί σπόνδυλοι είναι μικρότεροι και πιο εύθραυστοι σε μέγεθος και δομή από ό, τι παρόμοια οστά σε άλλα σπονδυλικά τμήματα. Είναι επίσης τα πιο κινητά. Όλα αυτά οδηγούν σε αυξημένο στρες στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και σε παθολογικό μετασχηματισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Υπό την επίδραση των αλλαγών που προκαλούνται από την οστεοχόνδρωση, συμπιέζονται μικρά αγγεία και νευρικές ρίζες.

Η καθιστική καθιστική έλλειψη άσκησης οδηγεί πάντα σε μεταβολική ανεπάρκεια και σε αύξηση των αλάτων της λέμφου και του αίματος. Συσσωρεύονται στην περιοχή του λαιμού. Η ανθυγιεινή διατροφή και η παχυσαρκία οδηγούν σε μεταβολικά προβλήματα και η έλλειψη πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων επιδεινώνει εκφυλιστικά συμπτώματα στον συνδετικό ιστό.

Οι κύριοι λόγοι για την ανάπτυξη παθολογικών διεργασιών είναι:

 • Υποδυναμία.
 • Παραμένει στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα (στον υπολογιστή, οδήγηση αυτοκινήτου).
 • Καταθέσεις αλατιού.
 • Ακατάλληλη διατροφή, η οποία οδηγεί σε μεταβολικές διαταραχές.
 • Έλλειψη πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων.
 • Υπερβολικό σωματικό βάρος.
 • Τραυματισμοί και χρόνιες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
 • Τακτική υποθερμία.
 • Ορμονικές διαταραχές.

Οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου μπορούν να εξαλειφθούν με την αλλαγή του τρόπου ζωής και την εξισορρόπηση των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των προβλημάτων εγκεφαλικής ροής αίματος;

Το ένα τρίτο των θρεπτικών ουσιών φτάνει στον εγκέφαλο μέσω των σπονδυλικών αρτηριών. Εάν αρχίσουν να συστέλλονται και μικρά αγγεία τσιμπάνε από οστεοχόνδρωση, ο εγκεφαλικός ιστός πάσχει από έλλειψη οξυγόνου και από πολύτιμα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Γιατί η πείνα στον εγκέφαλο είναι επικίνδυνη:

 • Δυσλειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
 • Μυοσκελετικές διαταραχές (ειδικά το σώμα του ώμου).
 • Αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση.
 • Μικρο-εγκεφαλικά και στη συνέχεια σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι παραμελημένες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλοπάθεια - μια επικίνδυνη κατάσταση που προκαλεί δυστροφία του εγκεφαλικού ιστού.

Όλες αυτές οι παθολογικές καταστάσεις μπορεί να αναπτυχθούν εάν δεν δώσετε προσοχή στα πρώτα σημάδια της οστεοχονδρωσίας και της αγγειακής δυσλειτουργίας. Εάν η ασθένεια διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, μπορούν να αποφευχθούν επικίνδυνες συνέπειες.

Διαγνωστικά οπτικού και υλικού

Για να μάθετε με ακρίβεια τις αιτίες και το στάδιο της νόσου, πραγματοποιείται μια ολοκληρωμένη εξέταση:

 1. Οπτική εξέταση με ψηλάφηση της αυχενικής μοίρας.
 2. Έλεγχος στάσης και συντονισμός των κινήσεων.
 3. Αξιολόγηση της ευελιξίας του αυχένα.

Ένας εξειδικευμένος γιατρός μπορεί να κάνει μια προκαταρκτική διάγνωση κοιτάζοντας τον τρόπο που περπατάτε και κινείτε το κεφάλι σας.

Οι εξετάσεις υλικού των προβληματικών οργάνων είναι επίσης υποχρεωτικές. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ακτινογραφία.
 • Υπερηχογράφημα Doppler.
 • Ρεοεγκεφαλογραφία και αγγειογραφία των εγκεφαλικών αγγείων.
 • Υπολογιστική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.
 • Ηλεκτροκαρδιογραφία.
Ακτινογραφία της αυχενικής μοίρας για τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης

Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στον εντοπισμό κατεστραμμένων μεσοσπονδύλιων δίσκων και θα διευκρινιστεί ο βαθμός βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία, στους ιστούς της σπονδυλικής στήλης και στον εγκέφαλο. Εάν γίνει διάγνωση, η θεραπεία ξεκινά αμέσως.

Φάρμακα και μη φαρμακευτική αγωγή

Εάν η πορεία της νόσου συνοδεύεται από έντονο πόνο και πρήξιμο, πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε αναλγητικά ή κάντε μασάζ στην περιοχή του λαιμού με αναισθητικά.

Μερικές φορές οι γιατροί συστήνουν τη χρήση ενός απλικατέρ που όχι μόνο θα ανακουφίσει τον πόνο αλλά και θα ανακουφίσει τις κράμπες. Τα μπαλώματα πιπεριού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρήξιμο εξαλείφεται με τη βοήθεια διουρητικών.

Εφαρμογή για τη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Η περαιτέρω θεραπεία της νόσου μπορεί να χωριστεί σε δύο περιοχές: τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης με την αποκατάσταση της σπονδυλικής στήλης και τη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκεφαλικό ιστό και του νευρικού μεταβολισμού.

Θα χρειαστεί χρόνος για να απαλλαγούμε από την οστεοχόνδρωση. Για την αποκατάσταση της υγείας της σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιείται φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία.

Το τελευταίο περιλαμβάνει:

 • Θεραπευτική γυμναστική.
 • Η βοήθεια ενός μασέρ.
 • Η σωστή διατροφή.
 • Βελονισμός.
 • Φυσική θεραπεία.

Μερικές από τις καλύτερες τεχνικές φυσικής θεραπείας περιλαμβάνουν ηλεκτροφόρηση και μαγνητική θεραπεία. Ο πρώτος τύπος διαδικασίας βοηθά στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών, ο δεύτερος - διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τον ενδοκυτταρικό μεταβολισμό.

Για την οστεοχόνδρωση, δεν συνιστώνται καπνιστά κρέατα, τηγανητά τρόφιμα, φαστ φουντ και ανθρακούχα ποτά. Κρέας κοτόπουλου και κουνελιού, βραστά ψάρια, λαχανικά και φρούτα, βότανα θεωρούνται υγιή προϊόντα.

Εκτός από τα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα, οι χονδροπροστατευτικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της σπονδυλικής στήλης - παράγοντες που ανανεώνουν τον ιστό του χόνδρου στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Εάν παρατηρηθεί μη φυσιολογική μυϊκή ένταση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μυοχαλαρωτικά.

Για τη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και τον νευρικό μεταβολισμό, ο γιατρός συνταγογραφεί επίσης φάρμακα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Αγγειοδιασταλτικά και αραιωτικά αίματος.
 2. Νοοτροπικά που βελτιώνουν το μεταβολισμό στον εγκεφαλικό ιστό. Αποκαθιστούν τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
 3. Ιστομινεργικά φάρμακα. Διεγείρει συγκεκριμένους υποδοχείς στο εσωτερικό αυτί για ανακούφιση της αιθουσαίας δυσλειτουργίας και βελτίωση του κινητικού συντονισμού.
 4. Τα αντιοξειδωτικά αυξάνουν την αντίσταση στην καταστροφή των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων, σταματούν τις καταστροφικές οξειδωτικές αντιδράσεις.
Δισκία για τη θεραπεία του τραχήλου της μήτρας

Επιπλέον, οι γιατροί προτείνουν σύμπλοκα βιταμινών και ανόργανων συστατικών για την αποκατάσταση του σώματος που εξασθενεί από την ασθένεια.

Μόνο ένας ειδικός γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα και ιατρικές διαδικασίες. Η αυτοθεραπεία είναι απαράδεκτη και θανατηφόρα.

Πρόληψη: Πώς να αποτρέψετε ασθένειες

Οι αιτίες των παραβιάσεων βρίσκονται ακριβώς σε ανθυγιεινές συνήθειες. Για να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες, πρέπει:

 1. Ομαλοποίηση του σωματικού βάρους.
 2. Ξεχάστε τις κακές συνήθειες.
 3. Αποφύγετε τη σκληρή δουλειά και την άσκηση βάρους μετά από τραυματισμούς ή μώλωπες.
 4. Μην υπερψύχετε.
 5. Μην υποκύψετε στο άγχος.
 6. Ισορροπήστε τη διατροφή σας.
 7. Κατανομή σωστών φορτίων.
 8. Επισκεφθείτε την πισίνα και την αίθουσα μασάζ.
 9. Άσκηση χωρίς να βλάψετε την υγεία σας.

Σπάνια σε μια μέρα μπορεί κάποιος να αλλάξει τη ζωή προς τη σωστή κατεύθυνση, η μετάβαση θα πρέπει να είναι σταδιακή.

Απαιτείται ιατρική φροντίδα στα πρώτα σημάδια της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας. Η έγκαιρη δράση θα αποφύγει σοβαρές συνέπειες.