Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας - αιτίες, θεραπεία, πρόληψη

Η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι παθολογικές αλλαγές στους ιστούς των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των ίδιων των σπονδύλων. Ως αποτέλεσμα, οι μαλακοί ιστοί γίνονται λεπτότεροι και η επίδραση της απόσβεσης των σπονδύλων μειώνεται. Εμφανίζεται συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων και των νευρικών ινών και η κινητικότητα της αυχενικής σπονδυλικής στήλης μειώνεται.

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους εντοπισμούς της οστεοχόνδρωσης, καθώς αυτή η ασθένεια επιδεινώνει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Γιατί είναι επικίνδυνη η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας;

Ως αποτέλεσμα, η φυσιολογική λειτουργία της αυχενικής σπονδυλικής στήλης διαταράσσεται, η κινητικότητά της μειώνεται και εμφανίζεται πόνος στον αυχένα. Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, ημικρανίες, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, επιδείνωση της όρασης, συντονισμό και προσοχή και την ανάπτυξη κήλη δίσκου.

Συμπτώματα αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στον αυχένα που εκπέμπεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού, της ωμοπλάτης και του αντιβράχιου. Ο πόνος μπορεί να αυξηθεί όταν μετακινείτε το κεφάλι σας ή σε ορισμένες θέσεις. Οι μύες του λαιμού κατακλύζονται από το σύνδρομο πόνου και τη φλεγμονώδη διαδικασία. Οι ασθενείς συχνά έχουν ημικρανίες, μειωμένη ακοή και οπτική οξύτητα, ζάλη, εμβοές, ξαφνικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, λιποθυμία. Ένα σύμπτωμα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης μπορεί να είναι παραβίαση της ευαισθησίας των δακτύλων.

Τύποι οστεοχόνδρωσης

Ο εντοπισμός διακρίνει τον αυχενικό, θωρακικό, οσφυϊκό, ιερό και κοινή οστεοχόνδρωση. Τις περισσότερες φορές, διαγνώζεται οσφυϊκή οστεοχόνδρωση (πάνω από 50% των περιπτώσεων), τραχήλου της μήτρας (περισσότερο από 25%) και διαδεδομένη (περίπου 12%).

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Οι γονείς συχνά λένε μια γενική πρόταση που απευθύνεται στα παιδιά: «Μην γυρίσεις το κεφάλι σου! » Οι γιατροί λένε το αντίθετο: «Φροντίστε να γυρίσετε το κεφάλι σας. » Όλες οι ηλικίες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη ασθένεια - οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας.

Από τη φύση του, ο λαιμός δεν έχει σχεδιαστεί μόνο για να κρατά το κεφάλι και να το γυρίζει σε διαφορετικές κατευθύνσεις, η οποία, παρεμπιπτόντως, γίνεται αρκετά δύσκολη πρόταση με την πάροδο των ετών για άπειρους ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για την υγεία τους. Ο νωτιαίος μυελός, οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, και οι νευρικές ρίζες και οι κορμοί που δημιουργούν μια νευρική σύνδεση με τα χέρια, την καρδιά και τους πνεύμονες διατρέχουν την περιοχή του λαιμού.

Τα συμπτώματα αυτού του τύπου οστεοχόνδρωσης είναι πολύ διαφορετικά: καρδιακός πόνος, πονοκέφαλος, ζάλη με βραχυπρόθεσμη απώλεια συνείδησης (λόγω διαταραχών της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο), πόνος στην άρθρωση του ώμου ή σε ολόκληρο το χέρι.

Οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης

Ο πόνος που εμφανίζεται στη θωρακική σπονδυλική στήλη από καιρό σε καιρό είναι οικείος σε όποιον κάνει βαριά σωματική εργασία. Κατά κανόνα, αυτές οι οδυνηρές, δυσάρεστες αισθήσεις χρησιμεύουν ως το πρώτο σημάδι ότι μια μάλλον δυσάρεστη ασθένεια αναπτύσσεται στο σώμα - οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης. Αυτή η ασθένεια πλήττει συχνά άτομα στα λεγόμενα καθιστικά επαγγέλματα: σχεδιαστές, χειριστές υπολογιστών, οδηγοί.

Αλλά δεν είναι καθόλου απαραίτητο να υποφέρετε από οστεοχόνδρωση, ακόμα κι αν μεταφέρετε βαριά αντικείμενα κάθε μέρα ή κάθεστε στο γραφείο για ώρες.

Η σωστή στάση του σώματος είναι ένα αξιόπιστο εμπόδιο κατά της ασθένειας. Προσπαθήστε να κρατήσετε την πλάτη σας ευθεία και τους ώμους σας ευθεία καθώς περπατάτε. Για να σχηματίσετε μια στάση, όπως καταλαβαίνετε εσείς, είναι απαραίτητο από νεαρή ηλικία. Αλλά μπορείτε να το κάνετε αυτό έως την ηλικία των 30 ή 40 ετών. Καλύτερα αργά παρά ποτέ!

Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Κατ 'αρχάς, θαμπές πόνοι εμφανίζονται στην οσφυϊκή περιοχή και τα πόδια, και στη συνέχεια παρατηρείται μούδιασμα των άκρων, μια έντονη αύξηση του πόνου με ξαφνικές κινήσεις του σώματος, όταν τρέμουν.

Αιτίες της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Οι αιτίες της αυχενικής οστεοχόνδρωσης συνδέονται συνήθως με τη γήρανση του σώματος και τις σχετικές με την ηλικία αλλαγές ιστών. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής και οι σχετικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • χαμηλή σωματική δραστηριότητα, καθιστική εργασία
 • Παχυσαρκία και ανθυγιεινή διατροφή
 • Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος: επίπεδα πόδια, ρευματισμοί, σκολίωση, διαταραχές της στάσης του σώματος.
 • Τραυματισμοί στο λαιμό ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Επιπλέον, η οστεοχόνδρωση μπορεί να προκληθεί από άλλες ασθένειες της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη είναι ένα ενιαίο σύνολο και πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί σε ένα συγκρότημα. Επομένως, εάν υπάρχει υποψία οστεοχόνδρωσης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κάνετε πλήρη εξέταση της σπονδυλικής στήλης.

Η οστεοχόνδρωση είναι μια ασθένεια των χόνδρων επιφανειών των οστών του μυοσκελετικού συστήματος, κυρίως της σπονδυλικής στήλης (καθώς και των αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατος). Η οστεοχόνδρωση έχει τέσσερα στάδια ανάπτυξης.

Για να κατανοήσουμε την ουσία αυτής της ασθένειας, είναι απαραίτητο, τουλάχιστον γενικά, να κατανοήσουμε τη δομή της σπονδυλικής στήλης. Οι σπόνδυλοι συνδέονται με συνδέσμους και μεσοσπονδύλιους δίσκους. Οι οπές στους σπονδύλους σχηματίζουν το κανάλι που συγκρατεί τον νωτιαίο μυελό. Οι ρίζες του, οι οποίες περιέχουν αισθητικές νευρικές ίνες, εκτείνονται μεταξύ κάθε ζεύγους σπονδύλων. Όταν η σπονδυλική στήλη κάμπτεται, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι στην πλευρά της κλίσης συμπιέζονται κάπως και οι πυρήνες τους μετατοπίζονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με απλά λόγια, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι αμορτισέρ που ανακουφίζουν την πίεση στη σπονδυλική στήλη όταν είναι υπό πίεση.

Η μαζική νοσηρότητα σχετίζεται κυρίως με την κάθετη θέση ενός ατόμου, όπου το φορτίο στη σπονδυλική στήλη και στους μεσοσπονδύλιους δίσκους είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των ζώων. Εάν δεν μάθετε να καθίσετε, να στέκεστε, να ξαπλώνετε, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει την ικανότητα να εκτελεί τη λειτουργία του (απόσβεση) και μετά από λίγο σχηματίζεται το εξωτερικό κάλυμμα των μεσοσπονδύλιων δίσκων και σπασμένων κήλων. Συμπιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία (που οδηγούν σε βλάβη της ροής του αίματος στη σπονδυλική στήλη) ή στις ρίζες του νωτιαίου μυελού και, σε σπάνιες περιπτώσεις, το ίδιο το νωτιαίο μυελό. Αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται από επώδυνες αισθήσεις και αντανακλαστική ένταση στους πίσω μυς.

Ζημιά στους μεσοσπονδύλιους δίσκους

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σχεδόν κάθε δεύτερο άτομο ηλικίας μεταξύ 25 και 55 ετών πάσχει από οστεοχόνδρωση. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται τις εκδηλώσεις της οστεοχόνδρωσης μετά από 35 χρόνια. Η ανάπτυξη και η επιδείνωση της οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης διευκολύνεται από στατική και δυναμική υπερφόρτωση, καθώς και από δονήσεις.

Αυτό μπορεί να προκληθεί από:

 • Εργασία που σχετίζεται με συχνές αλλαγές στη θέση του κορμού - κάμψη και επέκταση, στροφές, τραυματισμοί,
 • ανύψωση βαρέων φορτίων,
 • λανθασμένη στάση του σώματος όταν στέκεστε, κάθεστε, ξαπλώνετε και όταν μεταφέρετε βάρη,
 • Η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση της έντονης σωματικής άσκησης,
 • δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες - χαμηλή θερμοκρασία με υψηλή υγρασία.

Αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η οστεοχόνδρωση δεν αποτελεί απειλή για εσάς εάν ακολουθήσετε προσεκτικά όλες τις οδηγίες. Σε τελική ανάλυση, οι τραυματικοί τραυματισμοί μπορούν να είναι η αιτία αυτής της ασθένειας.

Θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Η θεραπεία συνταγογραφείται μετά την εξέταση. Ο γιατρός συλλέγει ιατρικό ιστορικό και κατευθύνει τον ασθενή για εξέταση. Τις περισσότερες φορές - για απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού. Αφού ανακαλύψουν την ακριβή αιτία της νόσου, ξεκινούν τη θεραπεία.

Στην οξεία φάση, ο γιατρός συνταγογραφεί αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε ύφεση - φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες - μασάζ, κινησιοθεραπεία, θεραπεία με κύματα σοκ, φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις. Αυτές οι μέθοδοι στοχεύουν στην ενίσχυση του μυϊκού κορσέ, στην ανακούφιση της έντασης και στην πρόληψη επιθέσεων ασθένειας.

Πρόληψη της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

 • Λάβετε τακτικές εξετάσεις.Η ασθένεια είναι πιο εύκολο να αποφευχθεί παρά να θεραπευτεί. Οι ετήσιοι έλεγχοι θα εντοπίσουν και θα θεραπεύσουν την ασθένεια σε πρώιμο στάδιο πριν προχωρήσει σε πιο σοβαρό στάδιο.
 • Δώστε προσοχή στη στάση σας.Κρατήστε την πλάτη σας ευθεία και τους ώμους σας χαλαρούς. Εάν κάνετε πολλή δουλειά στον υπολογιστή ή στο γραφείο, επιλέξτε μια άνετη καρέκλα, καθίστε σωστά και ζεσταίνετε κάθε μισή ώρα ή ώρα εργασίας.
 • Ζήστε έναν ενεργό τρόπο ζωής.Περπατήστε περισσότερο, είστε έξω, η άσκηση, το κολύμπι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
 • Χρησιμοποιήστε ένα ορθοπεδικό μαξιλάρι ενώ κοιμάστε.

Η οστεοχόνδρωση και η πρόληψή της

Η φροντίδα της υγείας του ατόμου είναι άμεση ευθύνη όλων · δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το μεταβιβάσουν σε άλλους. Σε τελική ανάλυση, συμβαίνει συχνά ότι ένα άτομο, μέσω λανθασμένου τρόπου ζωής, κακών συνηθειών, έλλειψης άσκησης, υπερκατανάλωσης τροφής, βάζει τον εαυτό του σε καταστροφική κατάσταση στην ηλικία των 20-30. Όσο τέλεια είναι η ιατρική, δεν μπορεί να σώσει όλους από όλες τις ασθένειες. Ο άνθρωπος είναι ο δημιουργός της δικής του υγείας, την οποία πρέπει να αγωνιστούμε. Από νεαρή ηλικία, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε έναν ενεργό τρόπο ζωής, ιδιοσυγκρασία, άσκηση και αθλητισμό, να τηρείτε τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής - εν ολίγοις, προκειμένου να επιτύχετε εύλογα μια πραγματική αρμονία υγείας.

Η μακρά άσκηση είναι μια αξιόπιστη πρόληψη κατά της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας. Ακολουθούν ορισμένες ασκήσεις για την πρόληψη αυτού του τύπου οστεοχονδρωσίας:

 • Πιέστε το μέτωπό σας στην παλάμη του χεριού σας και συσφίξτε τους μυς του λαιμού σας. Κάντε την άσκηση τρεις φορές για 7 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, πατήστε το πίσω μέρος του κεφαλιού στην παλάμη του χεριού 3 φορές για 7 δευτερόλεπτα.
 • Τεντώστε τους μυς του λαιμού, πιέστε την αριστερή παλάμη με τον αριστερό ναό (3 φορές για 7 δευτερόλεπτα) και στη συνέχεια πιέστε τη δεξιά παλάμη με τον δεξιό ναό (3 φορές για 7 δευτερόλεπτα).
 • Γείρετε το κεφάλι σας πίσω ελαφρώς. Ξεπεράστε την αντίσταση των σφιχτών μυών του λαιμού και πιέστε το πηγούνι σας πάνω στην σφαγίτιδα βότανα. Κάντε την άσκηση τουλάχιστον 5 φορές.
 • Κρατήστε το κεφάλι και τους ώμους σας ίσους. Στρίψτε αργά το κεφάλι σας προς τα δεξιά όσο το δυνατόν περισσότερο (5 φορές). Εκτελέστε την κίνηση προς τα αριστερά τον ίδιο αριθμό φορών.
 • Χαμηλώστε το πηγούνι σας προς το πίσω μέρος του λαιμού σας. Γυρίστε το κεφάλι σας πρώτα 5 φορές προς τα δεξιά και μετά 5 φορές προς τα αριστερά.
 • Πετάξτε το κεφάλι σας πίσωΠροσπαθήστε να αγγίξετε τον δεξιό ώμο σας με το δεξί σας αυτί (5 φορές). Κάντε την ίδια κίνηση, προσπαθώντας να αγγίξετε τον αριστερό ώμο με το αριστερό αυτί (5 φορές).

Συνιστάται αυτές οι ασκήσεις να περιλαμβάνονται στις ασκήσεις υγιεινής το πρωί και να εκτελούνται κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Μπορείτε να κάνετε καθιστή και όρθια. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε κυκλικές κινήσεις με το κεφάλι σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

Πρόληψη της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης

Εάν εκτελείτε επίσης τακτικά τις ασκήσεις που αναφέρονται παρακάτω που αναπτύσσουν και διατηρούν τον τόνο των μυών της πλάτης και της κοιλιάς και διασφαλίζουν την κανονική κινητικότητα όλων των τμημάτων της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, η οστεοχόνδρωση δεν θα σας ξεπεράσει.

 • Στέκεται; Σταθείτε όρθια όταν εισπνέετε, τα χέρια προς τα κάτω, τα πόδια μαζί. Σηκώστε τα χέρια σας - εκπνεύστε. Λυγίστε πίσω και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Στη συνέχεια, χαμηλώστε τα χέρια σας, λυγίστε προς τα εμπρός, ελαφρώς γύρω από την πλάτη σας, χαμηλώστε τους ώμους και το κεφάλι σας - εκπνεύστε. Επαναλάβετε 8-10 φορές.
 • Ι. - Καθισμένος σε μια καρέκλα. Βάλτε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας - εισπνεύστε, κάμψτε πίσω 3 - 5 φορές όσο το δυνατόν περισσότερο, τοποθετήστε τις ωμοπλάτες σας στο πίσω μέρος της καρέκλας - αναπνέετε.
 • Ι. Σ. - Μπείτε στα τέσσερα. Λυγίστε την πλάτη σας όσο το δυνατόν περισσότερο και κρατήστε αυτήν τη θέση για 2-3 δευτερόλεπτα. Κρατήστε το κεφάλι σας ίσιο. Επιστροφή στο i. Π. και επαναλάβετε την ίδια άσκηση 5 έως 7 φορές.
 • I. P. - Ξαπλώστε στο στομάχι σας και βάλτε τα χέρια σας στο πάτωμα. Σπρώξτε προς τα πίσω όσο μπορείτε και προσπαθήστε να τραβήξετε το σώμα από το πάτωμα.
 • Ι. - Ξαπλωμένος στο στομάχι του, όπλα κατά μήκος του σώματος. Λυγίστε τη θωρακική σπονδυλική στήλη σας, προσπαθώντας να σηκώσετε το κεφάλι και τα πόδια σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Συνιστάται να κάνετε αυτές τις ασκήσεις για να ανακουφίσετε τη θωρακική σπονδυλική στήλη όλη την ημέρα με σύντομα διαλείμματα από την εργασία. Στις ασκήσεις 3 έως 5, η αναπνοή είναι αυθαίρετη. Κάντε την 4η και την 5η ασκήσεις 5-8 φορές. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να ενσωματωθούν στην πρωινή άσκηση. Είναι πολύ χρήσιμο να κάνετε μερικές κινήσεις μετά τη δουλειά. Το κύριο πράγμα είναι να κάνετε το προληπτικό σύμπλεγμα κάθε μέρα και, στη συνέχεια, να ασφαλίσετε αξιόπιστα τον εαυτό σας από την οστεοχόνδρωση.

Πώς να καθίσετε σωστά

 • Αποφύγετε τα πολύ μαλακά έπιπλα - δεν είναι για εσάς. Προκειμένου το σωματικό βάρος να μην ασκεί υπερβολική πίεση στη σπονδυλική στήλη, το σώμα πρέπει να υποστηρίζεται από την ισχιακή αντοχή και αυτό είναι δυνατό μόνο σε σκληρά καθίσματα.
 • οι ακόλουθες απαιτήσεις επιβάλλονται στα έπιπλα στα οποία θα πρέπει να καθίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα: το ύψος της καρέκλας, η καρέκλα πρέπει να είναι ίση με το μήκος του κάτω ποδιού - το πόδι πρέπει να στηρίζεται στο πάτωμα. Για άτομα με μικρό ανάστημα, συνιστάται η χρήση πάγκου κάτω από τα πόδια. το μέγιστο βάθος καθίσματος είναι περίπου 2/3 του μήκους του ισχίου.
 • Πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια κάτω από το τραπέζι, ώστε να μην χρειάζεται να λυγίζετε πάρα πολύ.
 • Εάν πρέπει να καθίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, δοκιμάστε κάθε 15 έως 20 λεπτά. ζεσταθείτε λίγο, αλλάξτε τη θέση των ποδιών.
 • Βεβαιωθείτε ότι η πλάτη σας είναι άνετη στο πίσω μέρος της καρέκλας.
 • Καθίστε ευθεία, μην γέρνετε το κεφάλι σας πολύ ή μην λυγίζετε τον κορμό σας, ώστε να μην τεντώνετε τους μυς του σώματος.
 • Εάν πρέπει να διαβάζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε μέρα λόγω της δουλειάς σας, τοποθετήστε μια συσκευή (βάση μουσικής) στο τραπέζι που θα κρατά το βιβλίο σε επαρκές ύψος και είναι κεκλιμένη προς το τραπέζι έτσι ώστε το άνω μέρος του σώματός σας να είναι προς τα εμπρός.
 • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε κατά την οδήγηση. Είναι σημαντικό το πίσω μέρος να υποστηρίζεται καλά. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε ένα λεπτό μαξιλάρι ανάμεσα στο κάτω μέρος της πλάτης και στο πίσω μέρος της καρέκλας που θα δέχεται τον οσφυϊκό απατεώνα. Κρατήστε το κεφάλι σας ίσιο. Μετά από αρκετές ώρες οδήγησης, βγείτε από το αυτοκίνητο και κάντε βασικές ασκήσεις γυμναστικής: στροφές, στροφές, καταλήψεις - 8-10 φορές το καθένα.
 • Μην καθίσετε ή ξαπλώστε μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης για πολύ. Αλλάζετε τακτικά, σηκωθείτε. Καθίσαμε για 1-1, 5 ώρες, ξαπλώνοντας πίσω σε μια καρέκλα ή σκαμνί, χαλαρώνοντας τους μυς σας, κάνοντας μερικές βαθιές ανάσες.

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να σταθείτε

Όταν ένα άτομο στέκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει μεγάλη πίεση στην σπονδυλική στήλη, ειδικά στην οσφυϊκή περιοχή.

 • Αλλάζετε τη θέση κάθε 10-15 λεπτά ενώ ακουμπάτε στο ένα πόδι ή στο άλλο, αυτό θα ανακουφίσει τη σπονδυλική στήλη.
 • αν είναι δυνατόν, περπατήστε επί τόπου, μετακινηθείτε.
 • από καιρό σε καιρό κάμψτε πίσω, ισιώστε τα χέρια σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει κάποια κόπωση στους μυς της ζώνης ώμου, του λαιμού, του λαιμού και της πλάτης.
 • Κατά το πλύσιμο των πιάτων, το σιδέρωμα των ρούχων, γυρίστε το ένα πόδι ή το άλλο σε ένα μικρό πάγκο ή κουτί. Για άτομα με οστεοχόνδρωση, είναι καλύτερα να σιδερώσετε καθμένος ή να τοποθετήσετε τη σιδερώστρα έτσι ώστε να μην χρειάζεται να λυγίζετε χαμηλά.
 • Κατά τον καθαρισμό του διαμερίσματος, προσπαθήστε να εργαστείτε με ηλεκτρική σκούπα, χωρίς καν βαθιές στροφές, είναι καλύτερα να επεκτείνετε το σωλήνα με επιπλέον σωλήνες. Όταν καθαρίζετε κάτω από το κρεβάτι, γονατίστε με ένα γόνατο κάτω από το τραπέζι.
 • Για να διαλέξετε ένα αντικείμενο από το πάτωμα, σκύψτε ή λυγίστε με τα γόνατα λυγισμένα και στηρίξτε το χέρι σας σε μια καρέκλα ή τραπέζι. Έτσι δεν υπερφορτώνετε την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Έτσι λες ψέματα

Είναι καλύτερα να μην κοιμάσαι σε μαλακό κρεβάτι, αλλά επίσης να μην κοιμάσαι. Το κρεβάτι πρέπει να είναι ημι-άκαμπτο έτσι ώστε όταν ένα άτομο βρίσκεται στην πλάτη του, το σώμα διατηρεί φυσιολογικές καμπύλες (αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή λόρδωση). Ως εκ τούτου:

 • Τοποθετήστε μια πινακίδα σε ολόκληρο το πλάτος του κρεβατιού ή του καναπέ, βάλτε το σε αφρώδες ελαστικό πάχους 5-8 cm, καλύψτε με μια μάλλινη κουβέρτα και τοποθετήστε ένα φύλλο.
 • εάν υπάρχει πόνος στο πόδι, μπορείτε να βάλετε μια κουβέρτα κάτω από την άρθρωση του γόνατος - αυτό θα μειώσει το τέντωμα του ισχιακού νεύρου και θα ανακουφίσει τον πόνο στο πόδι.
 • Όταν η πλάτη τους πονάει, πολλοί ασθενείς προτιμούν να κοιμούνται στο στομάχι τους. Τοποθετήστε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από την κάτω κοιλιακή χώρα για να αποτρέψετε την κάμψη του κάτω μέρους της πλάτης σας πολύ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερο πόνο.
 • Οι πλευρικοί κοιμώμενοι μπορούν να κοιμηθούν με το ένα πόδι στο άλλο και το ένα χέρι κάτω από το κεφάλι τους.

Το να ξυπνήσετε το πρωί για ασθενείς με οξείες εκδηλώσεις οστεοχονδρωσίας μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Κάνε αυτό:

 1. Κάντε μερικές απλές ασκήσεις στο χέρι και στα πόδια.
 2. τότε, εάν κοιμάστε στην πλάτη σας, κυλήστε στο στομάχι σας.
 3. χαμηλώστε το ένα πόδι στο πάτωμα.
 4. στηρίξτε τον εαυτό σας σε αυτό το πόδι και τα χέρια, μετακινήστε το σωματικό σας βάρος στο γόνατό σας και σηκώστε αργά χωρίς να κάνετε ξαφνικές κινήσεις.

Και μια ακόμη συμβουλή. Για όσους θέλουν να κάνουν μπάνιο, προτιμάται ο ξηρός ατμός (σάουνα) και είναι απαραίτητο να εγκαταλείψετε τη σάουνα κατά τη διάρκεια μιας επιδείνωσης.

Πώς να ανυψώσετε και να μετακινήσετε σωστά τα βάρη

Ένας από τους κύριους λόγους για την επιδείνωση της οστεοχόνδρωσης και των κήλων, ιδίως στην περιοχή της οσφυϊκής κοιλότητας, είναι η ανύψωση και η μεταφορά μεγάλων φορτίων. Οξύς και απροσδόκητος πόνος στην πλάτη εμφανίζεται όταν τα βάρη ανυψώνονται ξαφνικά με ένα τράνταγμα και, στη συνέχεια, ένα βαρύ αντικείμενο μετακινείται στο πλάι ενώ περιστρέφεται το σώμα.

Πώς να μεταφέρετε σωστά τα βάρη

 • Μην μεταφέρετε ένα βαρύ φορτίο στο ένα χέρι, ειδικά όχι σε μεγάλες αποστάσεις, ώστε να μην υπερφορτώνετε τη σπονδυλική στήλη, να διαχωρίζετε το φορτίο και να το μεταφέρετε και στα δύο χέρια. Δεν είναι αποδεκτό να κρατάτε ένα βάρος, να το λυγίζετε απότομα και να λυγίζετε (κάμψη προς τα πίσω)
 • Γενικά, είναι ανεπιθύμητο για έναν ασθενή με οστεοχόνδρωση να σηκώνει και να φέρει βάρη άνω των 15 kg. Συνιστούμε να αγοράσετε ένα καροτσάκι ή μια τσάντα με τροχούς.
 • Ένα σακίδιο με φαρδύ ιμάντες είναι πολύ πρακτικό για τη μεταφορά βαρέων φορτίων σε μεγάλες αποστάσεις. Το βάρος ενός πλήρους σακιδίου κατανέμεται σε όλο το βάρος της σπονδυλικής στήλης και τα χέρια παραμένουν ελεύθερα.

Πώς να ανυψώσετε σωστά τα βάρη

 • Φοράτε ζώνη ανύψωσης βάρους ή φαρδιά ζώνη εάν έχετε.
 • σκύψιμο ενώ η πλάτη πρέπει να είναι ευθεία, ο λαιμός πρέπει να είναι ίσιος.
 • πιάστε ένα βάρος και με τα δύο χέρια και ανεβείτε χωρίς να λυγίσετε την πλάτη σας.

Και τέλος, οι πιο σημαντικές συμβουλές. Εάν υπάρχει οξύς πόνος σε οποιοδήποτε μέρος της σπονδυλικής στήλης, δεν πρέπει να κάνετε αυτοθεραπεία με χάπια και αλοιφές. Ζητήστε βοήθεια από εξειδικευμένο νευρολόγο - θα πρέπει να κάνετε μια ακριβή διάγνωση, να ανακουφίσετε τον πόνο και να αναπτύξετε ένα σχέδιο για περαιτέρω θεραπεία.