Οστεοχόνδρωση του αυχένα: συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Θαμπός πόνος στον αυχένα, ο οποίος αυξάνεται με την κίνηση, τον πονοκέφαλο, την αδιαθεσία - αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης. Αυτή η ύπουλη ασθένεια μπορεί να φέρει μεγάλη ταλαιπωρία σε ένα άτομο, οπότε μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Πόνος στον αυχένα στην οστεοχονδρωσία

ανάπτυξη της νόσου

Η αυχενική οστεοχόνδρωση ταξινομείται ως χρόνια ασθένεια. Κατά κανόνα, η ασθένεια αναπτύσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν αλλαγές σε ιστούς και όργανα.

Τα αίτια της νόσου μπορεί να είναι η βαριά σωματική καταπόνηση, οι μονότονες κινήσεις που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, η παρατεταμένη παραμονή σε μια άβολη θέση. Επιπλέον, η εμφάνιση αυχενικής οστεοχόνδρωσης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η οποία επιδεινώνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς που γειτνιάζουν με τη σπονδυλική στήλη και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Ως αποτέλεσμα, το μυοσκελετικό σύστημα εξασθενεί. Ωστόσο, μια από τις συχνότερες αιτίες της νόσου είναι ο λεγόμενος μηχανικός παράγοντας (τραύμα, κραδασμοί, θόρυβος, μώλωπες).

Συμπτώματα αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης του αυχένα είναι τα ακόλουθα:

  • πονοκέφαλος που μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της κίνησης.
  • μειωμένη οπτική οξύτητα.
  • παλλόμενος πόνος στα μάτια?
  • αυξημένη πίεση (συμβαίνει λόγω συμπίεσης των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή του λαιμού).
  • πόνος στο στήθος που μπορεί να μοιάζει με πόνο από στηθάγχη.
  • μούδιασμα χεριών?
  • Ζάλη.

Εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας

Η αυτοθεραπεία της οστεοχονδρωσίας αποκλείεται κατηγορηματικά. Γιατί αν τα παυσίπονα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο, τότε η φλεγμονώδης διαδικασία είναι απίθανη. Για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, είναι καλύτερο να συμμορφώνεστε με όλες τις ιατρικές συνταγές.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι αδύνατο να θεραπευθεί πλήρως η αυχενική οστεοχόνδρωση, αλλά ταυτόχρονα είναι δυνατή η ανακούφιση των συμπτωμάτων, η βελτίωση της γενικής κατάστασης και η πρόληψη της εμφάνισης παροξύνσεων. Για τους σκοπούς αυτούς, η σύνθετη θεραπεία είναι η καταλληλότερη, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση υδροπροστατευτικών (για την αποκατάσταση του χόνδρου του μεσοσπονδύλιου δίσκου) και αγγειοδιασταλτικών (ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος στη σπονδυλική στήλη).

Οι ασθενείς με οστεοχονδρωσία συχνά συνταγογραφούνται μασάζ. Συνιστάται η ολοκλήρωση του μαθήματος δύο φορές το χρόνο με 10 συνεδρίες κάθε φορά. Αυτή η μέθοδος θεραπείας μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει τον πόνο.

Η εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας, ειδικότερα, καταφεύγουν στον βελονισμό και τη χειρωνακτική θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνταγογραφούνται επίσης ηλεκτροφόρηση και θεραπευτικές ασκήσεις.

Πρόληψη της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας

Η καλύτερη πρόληψη της οστεοχόνδρωσης είναι η άσκηση. Μπορείτε να κάνετε τακτικά γιόγκα, φυσική κατάσταση, κολύμπι και άλλες δραστηριότητες ή να κάνετε απλές ασκήσεις που είναι καλές για τον αυχένα και τη σπονδυλική σας στήλη.

Για παράδειγμα, μπορείτε να γέρνετε το κεφάλι σας: γέρνετε απαλά το κεφάλι σας προς τα εμπρός κατά την εκπνοή και προς τα πίσω κατά την εισπνοή. Κάντε τρεις κλίσεις προς κάθε κατεύθυνση. Μετά από αυτό, κάντε το ίδιο και γείρετε το κεφάλι σας δεξιά και αριστερά. Προσπαθήστε να κρατήσετε τις κινήσεις ομαλές.

Επίσης, δοκιμάστε να κάνετε τα εξής: Ενώστε τις παλάμες σας πάνω από το κεφάλι σας ενώ τραβάτε τους αγκώνες σας στα πλάγια. Στη συνέχεια, με όλη σας τη δύναμη, πιέστε τις παλάμες σας μεταξύ τους και χαλαρώστε σταδιακά τα χέρια σας. Επαναλάβετε 3 φορές.

Μπορείτε να ολοκληρώσετε ελαφριά γυμναστική με αυτομασάζ, τρίβοντας το λαιμό σας με κυκλικές κινήσεις των χεριών σας. Θυμηθείτε ότι το κύριο πράγμα δεν είναι να θεραπεύσετε την ασθένεια, αλλά να αποτρέψετε την εμφάνισή της. Σας ευχόμαστε να μην αρρωστήσετε και να παραμείνετε όμορφη και χαρούμενη περισσότερο!