Τι να κάνετε αν πονάει η πλάτη σας

πόνος στην πλάτη

Πολύ συχνά ακούτε παράπονα για πόνους στην πλάτη. Και αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου φορτίου, τα ζωτικά όργανα βρίσκονται κοντά στη σπονδυλική στήλη.

Ένα άτομο μπορεί να στοιχειωθεί από διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα: πόνο μεταξύ των σπονδύλων, στη μέση της σπονδυλικής στήλης, περίεργες αισθήσεις στην πλάτη, πόνο και βάρος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό είναι απλώς μια ένδειξη υπερβολικής εργασίας ή ύπνου σε άβολη θέση. Ωστόσο, τέτοιες ασθένειες μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία τραυματισμών ή πολύπλοκων αναπτυσσόμενων ασθενειών.

Με την ηλικία, σχεδόν κάθε άτομο γνωρίζει τι θεραπεία απαιτείται όταν η ενόχληση στην επώδυνη σπονδυλική στήλη, ο πυροβολισμός, ο πόνος στην πλάτη ή στη μέση είναι περιπλανώμενος, πιεστικός, αιχμηρός ή μαχαιρωμένος. Οι αλοιφές και τα τζελ χρησιμοποιούνται συχνότερα σε επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με παρόμοια συμπτώματα για την ανακούφιση της πάθησης πριν πάτε στον γιατρό. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν τα έμπλαστρα που περιέχουν θεραπευτικές ουσίες και τις απελευθερώνουν για αρκετές ώρες ή ημέρες.

Για να κατανοήσετε τον λόγο για τον οποίο, για παράδειγμα, οι σπόνδυλοι πονάνε όταν πιέζετε την πλάτη ή ορισμένα οστά στην πλάτη, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό και να υποβληθείτε σε ενδελεχή εξέταση.Μερικές φορές πολύ μικρές διαπιστωθείσες παραβιάσεις μπορεί να υποδηλώνουν την ανάπτυξη μιας σοβαρής παθολογίας.

Η εξέταση από νευρολόγο βοηθά να μάθουμε την αιτία του πόνου στην πλάτη

Οι λόγοι

Γιατροί και επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν πραγματικό χάρτη του πόνου στην πλάτη, ένα διάγραμμα που περιγράφει τους τύπους και τις θέσεις του πόνου ανάλογα με την πιθανή αιτία. Αυτό έπρεπε να γίνει γιατί υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες αλλαγές που κάνουν το κύριο υποστηρικτικό μέρος του σώματός μας να αισθάνεται άσχημα.


Εάν έχετε σκεφτεί ποτέ τι μπορεί να βλάψει από την πλάτη, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να τρίζει και να αρχίζει να πονάει, αυτό προμηνύει μια ασθένεια και γιατί προέκυψε, τότε απλώς ρίξτε μια ματιά στη λίστα των λόγων.

Η πλάτη σας μπορεί να πονάει εξαιτίας:

 1. Παρατεταμένη παραμονή σε μια άβολη θέση: οδήγηση, κάθισμα σε καρέκλα εργασίας.
 2. Υπερβολική ή λανθασμένη φόρτωση. Ιδιαίτερα συχνά αυτό συμβαίνει σε αρχάριους μετά το γυμναστήριο ή όταν ξαναρχίζουν την προπόνηση μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα.
 3. το υπερβολικό βάρος του σώματος.
 4. Βαριά εγκυμοσύνη και τοκετός.
 5. οστεοχονδρωσις.
 6. προεξοχές των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
 7. σχηματισμός κήλης.
 8. Συγγενείς και επίκτητες ασθένειες που οδηγούν σε σοβαρές παραμορφώσεις.
 9. Αρθρίτιδα.
 10. σπονδυλική φυματίωση.
 11. Αναρτημένα κατάγματα ή ρωγμές. Άλλοι τραυματισμοί.
 12. Ο σχηματισμός όγκου στο νωτιαίο κανάλι.
 13. Ασθένειες γειτονικών εσωτερικών οργάνων.
 14. νόσος της ουρολιθίασης.
 15. Παθήσεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Η μόνη σωστή απάντηση στην ερώτηση τι να κάνετε εάν η σπονδυλική στήλη στα πλάγια ή στη μέση της πλάτης πονάει συνεχώς πολύ άσχημα σε μια συγκεκριμένη πλευρά, για να κατανοήσετε τους λόγους για αυτό, είναι να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή ή νευρολόγο και να καθοδηγήσετε έναν έρευνα.

είδη πόνου

Οξύς πόνος στην πλάτη από υπερένταση ή τραυματισμό

Το να λέμε απλώς «πονάει η πλάτη μου» δεν αρκεί για να εντοπίσουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πόνου, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των οποίων, τη δύναμη και τη συχνότητα εκδήλωσης, οι ειδικοί στην αρχική εξέταση καθορίζουν μια πιθανή διάγνωση.

Κύριοι τύποι πόνου στην πλάτη:

 • Αιχμηρό και δυνατό. Υποδεικνύουν υπερβολική χρήση, βλάβη στους μύες, τους συνδέσμους ή την παρουσία τραυματισμού.
 • Πυροβολήστε στο πόδι. Συχνά εμφανίζεται με κήλη δίσκου που ερεθίζει ή τσιμπάει τη νευρική ρίζα.
 • Πόνος.Συχνά μιλούν για την εμφάνιση εστίας φλεγμονής, εμφανίζονται επίσης με νεοπλάσματα.
 • Χρόνιος.Είναι σημάδι μιας μακροχρόνιας ασθένειας, για παράδειγμα, οστεοχονδρωσίας. Τέτοια συμπτώματα συνήθως απαιτούν πολλαπλούς κύκλους θεραπείας.
 • Κινείται (αντανακλάται).Ένα άτομο αισθάνεται πόνο στον αυχένα, στο στήθος ή στο κάτω μέρος της πλάτης, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια παθολογία των εσωτερικών οργάνων που βρίσκονται κοντά στη σπονδυλική στήλη.

Τι σημαίνει ο εντοπισμός της οσφυαλγίας στη μέση μεταξύ των σπονδύλων, που αποδεικνύεται από την εμφάνιση ακριβούς πόνου κατά το πάτημα στη μέση της πλάτης, που είναι σημάδι ότι είναι ασθένεια εάν τρυπηθεί σε ένα σημείο; Αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα εν αναμονή της προσεκτικής έρευνας. Επειδή ένας και ο ίδιος τύπος πόνου μπορεί να υποδεικνύει πολύ διαφορετικές ασθένειες.

Εάν ο πόνος στην πλάτη σας επιμένει, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό;

Στην πραγματικότητα, για να μάθετε γιατί η σπονδυλική στήλη πονάει συχνά κάθε μέρα, εάν πονάει στη μέση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς λόγο, η μέση της πλάτης πονάει συνεχώς μέσα και τι να κάνετε γι 'αυτό είναι δυνατό μόνο επικοινωνώντας με την κλινική και εσύ να υποβληθείς σε έρευνα. Διαφορετικά, χρησιμοποιώντας παυσίπονα ή λαϊκές θεραπείες, είναι δυνατό μόνο να βλάψετε τον εαυτό σας και να επιδεινώσετε σημαντικά την κατάσταση.Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε επειγόντως έναν γιατρό, καθώς μπορεί να είναι μια σοβαρή απειλητική για τη ζωή κατάσταση γεμάτη με περαιτέρω αναπηρίες.

Εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό:

 1. Λόγω του πόνου, η αίσθηση στα κάτω ή άνω άκρα χάνεται εντελώς ή σε ένα συγκεκριμένο τμήμα.
 2. Ταυτόχρονα, το κάτω μέρος της πλάτης, τα πόδια και τα πόδια πονάνε στις αρθρώσεις.
 3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μετά από τραυματισμό, ακόμη και με ένα ελαφρύ χτύπημα ή μια ανεπιτυχή πτώση.
 4. Ο έντονος πόνος δεν υποχωρεί για τρεις ή περισσότερες ημέρες και υποχωρεί μόνο όσο διαρκεί η δράση των παυσίπονων.
 5. Ο πόνος στη μέση συνοδεύεται από συχνή ή σπάνια ούρηση, μούδιασμα του περινέου (αυτά τα σημάδια απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα! )

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σπόνδυλος στη μέση της πλάτης πονάει όταν πιέζεται, στο μεσαίο μέρος όπου πονάει συνεχώς η σπονδυλική στήλη ή στην περιοχή στη μέση, μπορείτε να καταλάβετε τι ακριβώς είναι, μόνο μετά να περάσετε τη διάγνωση. Μια τέτοια ευημερία είναι ακόμη και ένα σύμπτωμα ενός κατάγματος συμπίεσης, επομένως δεν πρέπει να καθυστερήσετε μια επίσκεψη στον γιατρό.

διάγνωση

Η ακτινογραφία είναι μια απαραίτητη διαγνωστική μέθοδος όταν πονάει η πλάτη

Τι πρέπει να κάνει ένα άτομο εάν υπάρχει περπάτημα, πυροβολισμός στη σπονδυλική στήλη, οξύς ή αμβλύς πόνος στο μεσαίο τμήμα, στη μέση, στη μία πλευρά ή ακόμα και σε ολόκληρη την πλάτη, πώς να μάθετε τη διάγνωσή σας; Η απάντηση είναι απλή και λογική: απευθυνθείτε στους ειδικούς. Γιατί μόνο με τη βοήθεια σύγχρονων εργαστηριακών οργάνων μπορείς να προσδιορίσεις τι ακριβώς σου συμβαίνει.


Αφού πάτε σε έναν θεραπευτή ή νευρολόγο με το παράπονο ότι ο πόνος στην πλάτη στη μέση ή σε ολόκληρη την πλάτη δεν υποχωρεί για να τεθεί η διάγνωση, πρώτα εντοπίζεται η αιτία.


Μετά από προκαταρκτική εξέταση και ενδελεχή εξέταση, εάν ο γιατρός έχει προκαταρκτική γνώμη, συνταγογραφούνται στον ασθενή εξετάσεις υλικού και εργαστηριακές εξετάσεις.

Για να μάθετε τα αίτια των έντονων πόνων στην πλάτη, πάνω από τη μέση στη μέση, για να καταλάβετε τι δείχνουν τα τρομερά συμπτώματα καιτι να κάνετε, πώς να θεραπεύσετε, ποια φάρμακα να χρησιμοποιήσετε σε αυτήν την κατάσταση, χρησιμοποιούνται διαφορετικές διαγνωστικές μέθοδοι:

 • ανάλυση αίματος.Ανιχνεύει ανεπάρκεια ή περίσσεια ορισμένων ουσιών. Μια εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της παρουσίας λοιμώξεων στο σώμα ή μόλυνσης από ιό. Και η σοβαρή ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα από τα συμπτώματα της ανάπτυξης της ογκολογίας.
 • ακτινογραφίασας επιτρέπει να εξετάσετε προσεκτικά την περιοχή όπου αντιμετωπίζετε ιδιαίτερα σοβαρή ενόχληση και να εντοπίσετε ανωμαλίες στη δομή των οστών. Ακόμη και ο βαθμός χρώσης των οστών σας επιτρέπει να προσδιορίσετε την κατάστασή τους και, εάν είναι απαραίτητο, να λάβετε έγκαιρα μέτρα για την ενίσχυσή τους.
 • ΥπερηχητικόςΌργανα που δρουν απευθείας στη σπονδυλική στήλη και μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης.
 • σάρωση οστώνΕίναι απαραίτητο όταν υπάρχει υποψία παρουσίας συμπιεστικού κατάγματος των οστών λόγω ανεπτυγμένης οστεοπόρωσης ή παρουσίας νεοπλασμάτων που παραβιάζουν τη συνήθη θέση και ακεραιότητα των ιστών.
 • ηλεκτρομυογραφίασας επιτρέπει να προσδιορίσετε την κατάσταση του νευρικού ιστού. Τα νεύρα μας είναι αυτά που μεταδίδουν σήματα πόνου. Αν λοιπόν τους συμβεί κάτι, μέχρι να θεραπευτούν πλήρως, η απαλλαγή από αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα δεν θα έχει αποτέλεσμα.
 • CT(Υπολογιστική τομογραφία) σας επιτρέπει να προσδιορίσετε την παρουσία σπονδυλικών καταγμάτων και τη φύση των τραυματισμών στη σκελετική δομή σε αυτήν την περιοχή.
 • MRI- την πιο ακριβή και πλήρη μέθοδο έρευνας. Επιτρέπει όχι μόνο να δούμε λεπτομερώς την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης, αλλά και να ανιχνεύσουμε δίσκους που καταρρέουν, κήλες, όγκους, την παρουσία και τον βαθμό συμπίεσης των νεύρων, τις φλεγμονώδεις αλλαγές και τις συνέπειες των τραυματισμών.

Μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων, δεν θα είναι πλέον μυστήριο για τον γιατρό γιατί υπάρχουν έντονοι πόνοι στη σπονδυλική στήλη στη μέση της πλάτης, τα αίτια της πάθησης και πώς να αντιμετωπίζεται ο ασθενής για να απαλλαγεί από την ενόχληση και επαναφέρετε το εύρος κίνησης.

Χειροκίνητη θεραπεία για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη

θεραπευτική αγωγή

Μετά τον προσδιορισμό των ασθενειών της σπονδυλικής στήλης που σχετίζονται με την πλάτη, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματα και τις αιτίες, επιλέγεται η θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυστηρά ατομικό. Τις περισσότερες φορές, ο γιατρός, αποφασίζοντας τι να κάνει με βάση τις αιτίες του πόνου στη μέση της σπονδυλικής στήλης, συνταγογραφεί την πιο ήπια θεραπεία.

Χρησιμοποιείται συντηρητική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, ακολουθούμενη από ανάρρωση.

Συντηρητική θεραπεία- Πρόκειται για τη χρήση φαρμακευτικών και μη μεθόδων που στοχεύουν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων και στην πλήρη εξάλειψη της αιτίας της νόσου που έχει προκύψει. Οι γιατροί συνήθως συνδυάζουν διάφορους τύπους θεραπείας για να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάθε ασθενής, ακόμη και με τα ίδια συμπτώματα, όπως ο πόνος στην πλάτη της πεζοπορίας, μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες και επομένως διαφορετικές θεραπείες.

Υπάρχουν διάφορες μορφές θεραπείας.

Ιατρική περίθαλψη

Εάν έχετε πόνο στη μέση της πλάτης σας, με πίεση σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη ή σε ορισμένες περιοχές, ο πόνος είναι οξύς, οξύς, δυνατός και πονάει, ανεξάρτητα από την αιτία, συνταγογραφούνται ορισμένα φάρμακα. Τα παυσίπονα χρησιμοποιούνται τουλάχιστον τακτικά για συμπτωματική θεραπεία.

Αυτό μπορεί να είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) ή άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εφαρμογή θα είναι βραχύβια, αλλά με άλλες διαγνώσεις θα πρέπει να πιείτε μια μακρά πορεία. Εκτός από τα ΜΣΑΦ, συχνά χρησιμοποιούνται δισκία και κάψουλες από την ομάδα των μυοχαλαρωτικών για τη μείωση του μυϊκού τόνου, καθώς και βιταμίνες Β.

Οι αλοιφές και τα τζελ θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον πόνο στην πλάτη

αλοιφές και τζελ

Ένας άλλος "βοηθός" με τέτοια προβλήματα είναι τα μέσα εξωτερικής επιρροής. Ενώ ο γιατρός ανακαλύπτει τους λόγους για τους οποίους η σπονδυλική στήλη στη μέση της πλάτης πονάει σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή λόγω πίεσης και αποφασίζει τι να κάνει για το φαινόμενο μείωσης του πόνου , συνταγογραφούνται επιπλέον τοπικές ουσίες.

αλοιφές και τζελ- Πρόκειται για πυκνές ουσίες που εφαρμόζονται στην πάσχουσα περιοχή και στη συνέχεια απορροφώνται. Είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία στο σπίτι, σχεδόν ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το φάρμακο μόνος του στην περιοχή που τον ενοχλεί.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλοιφών που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου:

 1. αντιφλογιστικόμε αναλγητική δράση.
 2. Με την επίδραση της αγγειοδιαστολής,Προώθηση της ροής του αίματος στην επικαλυμμένη περιοχή.
 3. χονδροπροστατευτικάχρησιμοποιείται για τη διατήρηση και αποκατάσταση του χόνδρινου ιστού.
 4. Συνδυασμένα φάρμακαπου αναισθητοποιούν, μειώνουν τη φλεγμονή και έχουν επουλωτική δράση.

ενέσεις

Μερικές φορές, όταν αποφασίζετε τι να κάνετε και πώς να θεραπεύσετε, εάν πονάει ολόκληρη η πλάτη ή ο ένας σπόνδυλος στη μέση ή σε άλλη περιοχή, στα πλάγια, στη μέση της πλάτης, πρόσθετα συμπτώματα καθορίζουν τους λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι και γιατί φέρνει τόσα βάσανα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ισχυρά φάρμακα για να σώσουν τον ασθενή από οδυνηρές αισθήσεις - ενέσεις απευθείας στο πονεμένο σημείο, μερικές φορές μπλοκαρίσματα που σας επιτρέπουν να διαγράψετε εντελώς το σύμπτωμα του πόνου και να πραγματοποιήσετε ολοκληρωμένες μελέτες και θεραπεία.

Απόφραξη σε ένα πονεμένο σημείο στη μέση της πλάτης

Τα διακριτικά χαρακτηριστικά των ενέσεων που βοηθούν στην αντιμετώπιση παθήσεων είναι:

 • Η ταχύτητα δράσης είναι σχεδόν στιγμιαία.
 • Εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης φαρμακευτικών ουσιών.
 • Μόνο ένας ειδικός υπό ειδικές συνθήκες έχει το δικαίωμα να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή.
 • Η ανάγκη συνταγογράφησης του φαρμάκου από γιατρό λαμβάνοντας υπόψη τα ατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, καθώς η πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών είναι υψηλή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ισχυρά φάρμακα για να σώσουν τον ασθενή από οδυνηρές αισθήσεις - ενέσεις στους γλουτούς ή απευθείας στο πονεμένο σημείο (μπλοκαρίσματα), που επιτρέπουν προσωρινή ανακούφιση από το σύμπτωμα του πόνου και διεξάγουν ολοκληρωμένες μελέτες και θεραπεία.

Αντιμετώπιση οσφυαλγίας με φυσιοθεραπεία

φυσικοθεραπεία

Εάν ρωτηθεί ένας γιατρός γιατί η πλάτη πονάει συνεχώς και πονάει πολύ, συχνά σε όλο το σώμα, όπως σε μια ασθένεια, ποιος μπορεί να είναι ο λόγος και τι να κάνετε εάν συμβεί αυτό και τα φάρμακα δεν βοηθούν πάντα, τότε συνταγογραφείται φυσιοθεραπεία.

Πρόκειται για εργαλεία που συμπληρώνουν την ιατρική θεραπεία και βοηθούν στη γρήγορη αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας στο απαιτούμενο επίπεδο.

Ανάλογα με τη διάγνωση και τα ατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, μπορούν να συνταγογραφήσουν:

 1. Ορισμένα είδη μασάζ.
 2. Διεξαγωγή μαθημάτων φυσικοθεραπείας.
 3. Υλική Φυσικοθεραπεία.
 4. Μαθήματα με ειδικό εκπαιδευτή.
 5. Βελονισμός (Ρεφλεξολογία).
 6. Χειροκίνητη θεραπεία ή οστεοπαθητική.

Οι μέθοδοι φυσικοθεραπείας που αναφέρονται συνδυάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ολιστική προσέγγιση με δισκία, ενέσεις και μπλοκαρίσματα.

Ταυτόχρονα, μόνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να πει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση ασθενειών, πότε πονάει και πονάει η πλάτη και ποια προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με αυτήν εάν δεν πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν συνιστάται ανεπιφύλακτα να συνταγογραφήσετε ένα φυσιοθεραπευτικό αποτέλεσμα για τον εαυτό σας, καθώς η πιθανότητα σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης είναι υψηλή.

Χειρουργική επέμβαση

Ο πόνος στην πλάτη μερικές φορές απαιτεί χειρουργική επέμβαση

Μερικές φορές, αφού προσδιορίσετε τι ακριβώς πονάει στη μέση της πλάτης όταν την πιέζετε στη μέση ή γιατί υποφέρει πολύ ολόκληρη η σπονδυλική στήλη, η μόνη απόφαση που πρέπει να λάβετε εάν θέλετε να παραμείνετε υγιείς είναι η χειρουργική επέμβαση.

Σε τέτοιες καταστάσεις, πριν από την ιατρική και φυσιοθεραπευτική θεραπεία, πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις ποικίλης πολυπλοκότητας. Η ουσία της επέμβασης είναι η αφαίρεση μιας κήλης, η προσάρτηση μεταλλικών στοιχείων σε σπονδύλους που καταρρέουν ή η αφαίρεση αναπτύξεων και όγκων που επηρεάζουν αρνητικά τα νεύρα και συμπιέζουν μεγάλα αγγεία.


Συχνά γίνονται επεμβάσεις μετά από σοβαρούς τραυματισμούς για την αποκατάσταση των λειτουργιών της σπονδυλικής στήλης και ολόκληρου του μυοσκελετικού συστήματος. Αυτό είναι ένα αναγκαστικό μέτρο, το οποίο καταφεύγει μόνο όταν η συντηρητική θεραπεία σίγουρα δεν δίνει αποτέλεσμα.

Μετά τη χειρουργική διόρθωση, είναι συχνά αδύνατο να γίνει χωρίς πρόσθετα μέτρα αποκατάστασης, τα οποία συνίστανται στη διασφάλιση της κανονικής κινητικότητας του πληγέντος τμήματος.

Για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη όταν κάθεστε στο γραφείο, είναι απαραίτητο να κάνετε διαλείμματα

πρόληψη

Για να σταματήσουν να εμφανίζονται στη ζωή σας παράπονα για πόνο στην πλάτη, καθώς και ερωτήσεις σχετικά με το γιατί πονάει πολύ η πλάτη σας, τι να κάνετε εάν συμβεί αυτό, πρέπει να λαμβάνετε συνεχώς προληπτικά μέτρα. Με μερικούς απλούς κανόνες, μπορείτε να παραμείνετε υγιείς για δεκαετίες. Και όχι μόνο το μυοσκελετικό σύστημα.


Υπάρχουν τέσσερις βασικές αρχές που σας επιτρέπουν να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την ταλαιπωρία στην πλάτη:

 • Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για τακτική άσκηση. Δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο άθλημα, αλλά για γενικά συγκροτήματα ενδυνάμωσης, το κύριο καθήκον των οποίων είναι η ενίσχυση και η διατήρηση της καλής κατάστασης όλων των μυϊκών ομάδων. Τα μαθήματα πρέπει να διαρκούν 20-30 λεπτά την ημέρα. Μπορεί να είναι πρωινή γυμναστική ή τρέξιμο, κολύμπι στην πισίνα, γιόγκα, ακόμη και ένας δραστήριος περίπατος.
 • Συμμόρφωση με την ισορροπία νερού-αλατιού. Είναι απαραίτητο να πίνετε αρκετά υγρά για την αποφυγή αφυδάτωσης σε περίπτωση ανεπάρκειας και υπερβολικού στρες στα νεφρά και οιδήματος σε περίπτωση υπερβολής. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προτιμάται το καθαρό νερό, καθώς τα περισσότερα κοινά ποτά (τσάι, καφές, γλυκιά λεμονάδα) επιβαρύνουν επιπλέον τα νεφρά.
 • Τρώτε σωστά. Περιορίζοντας την ποσότητα των λιπαρών, αλμυρών και πικάντικων τροφών που τρώτε, όχι μόνο θα χάσετε βάρος, αλλά θα μειώσετε και το άγχος στα περισσότερα εσωτερικά συστήματα. Το σωστά μαγειρεμένο φαγητό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, διατηρεί την υγεία καλύτερα από οποιοδήποτε φάρμακο, ειδικά στην ενήλικη ζωή.
 • Επισκεφθείτε τακτικά έναν γιατρό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό που μόλις αρχίζει να αναπτύσσεται και στην ενήλικη ζωή, όταν μπορεί να αναπτυχθούν διάφορες ασθένειες ως αποτέλεσμα άγχους, συνεχούς καταπόνησης και προδιάθεσης. Περνώντας μια εξέταση στην κλινική μία φορά το χρόνο, μπορείτε να είστε σίγουροι για την υγεία σας, να λάβετε τις απαραίτητες συμβουλές και να εντοπίσετε ασθένειες στα αρχικά στάδια, όταν θεραπεύονται εύκολα.
Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη

Για να μην ανακαλύψετε στο ιατρείο γιατί μπορεί να πονάει η πλάτη, γιατί πονάει η σπονδυλική στήλη και αισθάνεται άβολα, τσιμπάει, τι πρέπει να κάνετε για να μην πονάει, πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς ακόμη κανόνες.

Αποσκοπούν συγκεκριμένα στη διατήρηση της υγείας της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης:

 1. Να προσέχετε πάντα τη στάση σας. Όταν ένα άτομο σκύβει, προκαλεί την ανάπτυξη παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης.
 2. Όταν μεταφέρετε βαριά πράγματα, κατανείμετε προσεκτικά το φορτίο ομοιόμορφα μεταξύ των δύο χεριών, ώστε να μην αισθάνεστε ένταση μόνο στη μία πλευρά και να μην υπάρχει οπτική παραμόρφωση της πλάτης.
 3. Η καθιστή εργασία γραφείου απαιτεί τακτικά διαλείμματα για κινητές εργασίες. Κάντε μια μικρή άσκηση διάρκειας 5 λεπτών μία φορά την ώρα, σηκωθείτε και περπατήστε για να τεντώσετε τους μυς σας.
 4. Επιλέξτε ένα ορθοπεδικό σκληρό στρώμα και ένα μαξιλάρι ύπνου με συνταγή γιατρού.
 5. Αποφύγετε τις άβολες στάσεις ενώ κάθεστε, ειδικά αν θα ξοδεύετε πολύ χρόνο σε αυτή τη στάση. Μην ασκείτε επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη και μην την παραμορφώνετε στη διαδικασία.
 6. Σηκώστε σωστά το βάρος. Κάντε αυτό χωρίς να λυγίζετε αλλά ασκώντας πίεση στις αρθρώσεις των γονάτων σας. Καθίστε πάνω στο αντικείμενο και σηκώστε το από αυτή τη θέση με την πλάτη σας ίσια για να αποφύγετε τραυματισμούς.
 7. Στον ελεύθερο χρόνο σας, ασχοληθείτε με σωματική δραστηριότητα που προάγει την ισορροπία, τον συντονισμό και τη σωστή αναπνοή. Οι πιο προσιτοί τρόποι είναι το γρήγορο περπάτημα στην ύπαιθρο, η γιόγκα, το πιλάτες, το κολύμπι, ο χορός.

Εάν, σύμφωνα με όλους τους κανόνες, η πλάτη σας πονάει ξαφνικά και σοβαρά, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό για να μάθετε γιατί συνέβη αυτό και τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Η αυτοχρήση παυσίπονων και η καθυστέρηση επίσκεψης σε ειδικό μπορεί να βλάψει την υγεία σας στο μέλλον.