Πόνος στην πλάτη: αιτίες, πρόληψη και θεραπεία

Λοιπόν, ας εξετάσουμε με τη σειρά μας τις αιτίες του συνδρόμου πόνου που εμφανίζεται στην οσφυϊκή περιοχή:

 • παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Από τις πιο σπάνιες αλλά σοβαρότερες παθολογίες που προκαλούν πόνο στην πλάτη είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Σε αυτή την ασθένεια, οι σπόνδυλοι αναπτύσσονται μαζί, το ασβέστιο εναποτίθεται στους συνδέσμους και η πληγείσα πλάτη χάνει την κινητικότητά της. Χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά του πόνου σε αυτή την παθολογία - ο πόνος αυξάνεται κατά την ηρεμία με μακρά κατάκλιση. Οι κινήσεις στην οσφυϊκή περιοχή είναι περιορισμένες. Αυτή η ασθένεια είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει σε νεαρή ηλικία και μπορεί να έχει κληρονομική προδιάθεση.
 • καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Η κυφοσκολίωση και η ασύμμετρη σκολίωση (δύο τύποι καμπυλότητας) προκαλούν σπασμούς των εν τω βάθει μυών της σπονδυλικής στήλης. Τις περισσότερες φορές, το σύνδρομο πόνου γίνεται αισθητό στα μεσαία και τελευταία στάδια της νόσου, εκδηλώνεται πιο έντονα στο τέλος της ημέρας μαζί με κόπωση. Αυτή η παθολογία ξεκινά από την παιδική ηλικία και μπορεί επίσης να έχει κληρονομική προδιάθεση.
 • Η οστεοπόρωση είναι η μείωση της οστικής πυκνότητας, με αποτέλεσμα την ευθραυστότητα των οστών και τα συχνά κατάγματα.
 • Οστεοχόνδρωση - λέπτυνση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, η οποία στα τελευταία στάδια οδηγεί σε διόγκωση και κήλη των μεσοσπονδύλιων δίσκων - η πιο κοινή αιτία πόνου στην πλάτη. Επιπλέον, ο πόνος αυξάνεται όταν αλλάζετε στάσεις: σηκώνεστε από καθιστή θέση, προσπαθείτε να ξαπλώσετε στο στομάχι σας, αναποδογυρίστε, σκύβετε.
 • Τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης, διαστρέμματα και μώλωπες, κατάγματα.
 • Σπονδυλολίσθηση - δηλαδή η μετατόπιση του οσφυϊκού σπονδύλου σε σχέση με τον υποκείμενο σπόνδυλο. Ο πόνος εντοπίζεται στη μέση της πλάτης, γίνεται αισθητός στα πόδια και συνοδεύεται από μούδιασμα ή/και αδυναμία, η οποία επιδεινώνεται με την ορθοστασία ή την κάμψη προς τα πίσω.
 • Η ινομυαλγία είναι μια παθολογία που προκαλεί πόνο στους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντες. Υπάρχει πόνος και δυσκαμψία σε διάφορα μέρη του σώματος, ο πόνος επιδεινώνεται όταν αγγίζεται. Συχνά ο ασθενής παραπονιέται για κακό ύπνο. Συχνότερο σε γυναίκες ηλικίας 20-50 ετών.
 • Τραυματισμοί μαλακών ιστών και νεφρών. Οι έντονοι οξύ πόνοι από το άρρωστο νεφρό είναι χαρακτηριστικό της ουρολιθίασης. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε θέση ενός ατόμου. Μια άλλη ασθένεια που έχει σύμπτωμα δυσφορίας στη μέση είναι η πυελονεφρίτιδα.
 • Λοιμώξεις ή λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού, π. χ. Β. Οστεομυελίτιδα, δισκίτιδα, επισκληρίδιο απόστημα σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος που προκαλείται από αυτή την αιτία είναι προοδευτικός, δεν εξαρτάται από τη θέση ή τη δραστηριότητα του ασθενούς. Μερικές φορές υπάρχει πυρετός ή νυχτερινές εφιδρώσεις.
 • Τοπικές φλεγμονώδεις διεργασίες όπως σκωληκοειδίτιδα ή χολοκυστίτιδα.

Ο πόνος στην πλάτη χωρίζεται σε τρεις τύπους: τον τοπικό, τον ακτινοβόλο και τον ανακλώμενο. Ο τοπικός πόνος γίνεται αντιληπτός στο ίδιο σημείο όπου εντοπίζεται η αιτία του. Αυτός ο τύπος πόνου είναι πιο κοινός με το σύνδρομο της μέσης. Σε αυτή την περίπτωση, η πιο συχνή αιτία είναι η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης, ο εκφυλισμός του μεσοσπονδύλιου δίσκου, το τέντωμα ή ο σπασμός των εν τω βάθει μυών της σπονδυλικής στήλης.

Ο αναφερόμενος πόνος είναι θαμπός και πόνος, τις περισσότερες φορές ακτινοβολεί στο πόδι και μερικές φορές επεκτείνεται στο πόδι. Αυτό μπορεί να συνοδεύει την οστεοχόνδρωση στο στάδιο της δισκοκήλης, την αρθροπάθεια ή τον εκφυλισμό των εν τω βάθει μυών της σπονδυλικής στήλης με αιμοδυναμικές διαταραχές κατά μήκος του ισχιακού νεύρου.

Ο γιατρός συνταγογραφεί τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη

Ο αναφερόμενος πόνος συνήθως σημαίνει ότι η αιτία του συνδρόμου βρίσκεται στα εσωτερικά όργανα. Για παράδειγμα, η καρδιακή νόσος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο χέρι, την πλάτη και την ωμοπλάτη. Ο πόνος αντανακλάται από τα εσωτερικά όργανα στο κάτω μέρος της πλάτης και έχει χαρακτήρα βαθύ πόνου που δεν εξαρτάται από κινήσεις.

Πόνος στην πλάτη σε άνδρες και γυναίκες

Στις γυναίκες, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι αποτέλεσμα γυναικολογικών παθήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, η ενόχληση είναι θαμπή και σέρνεται. Μεταξύ τέτοιων ασθενειών στις γυναίκες, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η συστροφή κύστης των ωοθηκών, η σαλπιγγοωοφορίτιδα, τα ινομυώματα της μήτρας και η ενδομητρίτιδα μπορούν να εκφραστούν ως πόνος στη μέση. Λόγω της αυξημένης καταπόνησης της σπονδυλικής στήλης και της αύξησης του σωματικού βάρους, η εγκυμοσύνη συχνά οδηγεί σε πόνους στην πλάτη, κάτι που είναι επίσης πιθανό κατά την εμμηνόπαυση. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί επίσης να εμφανιστεί με έκτοπη κύηση – σε αυτή την περίπτωση είναι αφόρητος.

Οι αιτίες του πόνου στην πλάτη στους άνδρες προκαλούνται συχνά από υπερβολική σωματική δραστηριότητα, άρση βαρών, τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν αποκλειστικά ανδρικές ασθένειες - προστατίτιδα ή επιδιδυμίτιδα. Η παθολογία του προστάτη χαρακτηρίζεται από τράβηγμα, πόνους, ο ασθενής έχει συχνά εξασθενημένη ούρηση.

Διάγνωση πόνου στην πλάτη

Διάγνωση και θεραπεία πόνου στην πλάτη

Ανάλογα με την αιτία του πόνου στην πλάτη, διαφορετικοί ειδικοί εμπλέκονται στη θεραπεία. Εάν πρόκειται για παθολογία της σπονδυλικής στήλης, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν κινησιοθεραπευτή, εάν πρόκειται για παθολογία των εσωτερικών οργάνων, τότε έναν θεραπευτή, γαστρεντερολόγο, γυναικολόγο, ουρολόγο. Εάν η παθολογία είναι ρευματικής προέλευσης, τότε σε ρευματολόγο Περιπτώσεις νεοπλασίας στο κατώτερο επίπεδο του σώματος, μετά σε ογκολόγο.

Πρώτα απ 'όλα, για τη διάγνωση, ο γιατρός παίρνει συνέντευξη από τον ασθενή και αναγνωρίζει τη φύση του πόνου: αν είναι οξύς ή θαμπός, αν είναι τράβηγμα, αν εξαρτάται από την κίνηση, τη δραστηριότητα, τη στάση του σώματος, εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα ή δεν. Μετά από προφορική ερώτηση, ο γιατρός εξετάζει τον ασθενή, αισθάνεται την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, τους μύες της σπονδυλικής στήλης και τα άκρα. Μπορεί να απαιτηθεί επιπλέον εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις, ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία, βιοψία ιστού, ηλεκτρομυογραφία.

Ανάλογα με τη νόσο, χρησιμοποιούνται διαφορετικές θεραπείες. Με την οστεοχόνδρωση, τη σκολίωση, τη σπονδυλαρθρίτιδα και άλλους παράγοντες που προκαλούν σπασμούς και φλεγμονή στους εν τω βάθει μύες της σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιούνται συχνότερα παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά δεν επηρεάζουν άμεσα την αιτία του συνδρόμου του πόνου, εξαλείφουν μόνο την εκδήλωσή του και έχουν πολλές παρενέργειες. Για την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας του πόνου στην πλάτη, προτείνονται τα ακόλουθα:

 • Ασκήσεις αποσυμπίεσης τύπου ενδυνάμωσης και διάτασης για την ανακούφιση από τους σπασμούς των βαθιών μυών της σπονδυλικής στήλης και την εξάλειψη του πόνου,
 • θεραπευτικό μασάζ για την ανακούφιση της μυϊκής έντασης στην περιοχή της παθολογίας,
 • κρυοθεραπεία για τοπική ανακούφιση από τον πόνο,
 • Φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι όπως θεραπεία κρουστικών κυμάτων, βελονισμός, μηχανικό μασάζ, λουτροθεραπεία (εφαρμογές λάσπης, θεραπείες αντίθεσης κ. λπ. ),

Πρόληψη του πόνου στην πλάτη

Η κύρια πρόληψη διαφόρων ασθενειών του μυοσκελετικού συστήματος είναι η πρόληψη της ανάπτυξης δυστροφίας, δηλαδή η αποδυνάμωση των βαθιών μυών της σπονδυλικής στήλης, η κατάσταση των οποίων εξαρτάται από τη διατροφή των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Η ενδυνάμωση των μυών της σπονδυλικής στήλης πρέπει να γίνεται τακτικά και ο πιο σύγχρονος τρόπος για αυτό είναι η μέθοδος του συγγραφέα, δηλαδή η χρήση προσομοιωτών δύναμης και αποσυμπίεσης. Ωστόσο, οι ασκήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και χωρίς προσομοιωτές, από τους οποίους υπάρχουν πολλοί. Είναι σημαντικό να κάνετε ένα διάλειμμα από τη γυμναστική στη δουλειά, ειδικά αν είναι καθιστικός τύπος, δηλαδή, αφιερώστε τουλάχιστον 15 λεπτά σε αυτό κάθε 3-4 ώρες, απλά περπατήστε μερικές φορές την εβδομάδα για 1, 5-2 ώρες , και φορτίστε το το πρωί.

ασκήσεις πόνου στην πλάτη

Σύμφωνα με τη μέθοδο, συνιστάται να εκτελείτε τακτικά αρκετές απλές ασκήσεις για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη:

 • Χαλάρωση της πλάτης (η γνωστή άσκηση "Γάτα"): στη θέση στα τέσσερα, εισπνεύστε - σηκώστε το κεφάλι σας, λυγίστε την πλάτη σας προς τα κάτω, εκπνεύστε - χαμηλώστε το κεφάλι σας, στρογγυλέψτε την πλάτη σας.
 • Stretch step (στη γιόγκα αυτή η άσκηση ονομάζεται "πόζα του περιστεριού"): Στη θέση στα τέσσερα, πρέπει να μετακινήσετε το ένα γόνατο προς τα εμπρός, το πόδι προς τα μέσα και το άλλο πόδι προς τα πίσω, ξαπλωμένοι στο στομάχι σας στον μηρό σας, τις παλάμες κάτω Για πιο αποτελεσματικό τέντωμα, μετακινήστε τα χέρια σας διαγώνια στα πλάγια και χαμηλώστε το κεφάλι σας κρατώντας το για 5-10 δευτερόλεπτα. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε για την άλλη πλευρά.
 • σηκώστε τη λεκάνη σε ύπτια θέση με τα πόδια λυγισμένα στα γόνατα.
 • πιέστε: ξαπλωμένοι ανάσκελα, λυγίστε τα γόνατα και τα χέρια σας στους αγκώνες, κρατήστε το πίσω μέρος του κεφαλιού σας, πιέστε το πηγούνι σας στο στήθος σας κατά την εκπνοή, σηκώστε τις ωμοπλάτες σας.
 • Πίεση γονάτων: Ενώ ξαπλώνετε στο στομάχι σας, τραβήξτε τα γόνατά σας μέχρι το στήθος σας ένα-ένα, πιέστε τα χέρια σας στο σώμα σας καθώς εκπνέετε ή κάντε το ενώ κρέμεστε.

Όλες αυτές οι ασκήσεις είναι πολύ απλές, αρκεί να κάνετε 10-15 επαναλήψεις από κάθε άσκηση. Με τακτική εξάσκηση, θα σας αποφέρουν ανεκτίμητα οφέλη!

Από τις πρόσθετες συμβουλές, ένα άνετο στρώμα μπορεί να καθίσει, επιτρέποντας στους μύες της πλάτης να χαλαρώσουν τη νύχτα. Εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο οδηγώντας ή εργάζεστε σε υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τη σωστή στάση του σώματος. Το κάθισμα στο αυτοκίνητο πρέπει να είναι ρυθμιζόμενο καθ' ύψος και κοντά στο τιμόνι, και η πλάτη πρέπει να είναι αρκετά μαλακή ώστε να απορροφά τα χτυπήματα από ανώμαλους δρόμους.

Όταν εργάζεστε ή μελετάτε στο τραπέζι, οι αγκώνες πρέπει να είναι λυγισμένοι σε ορθή γωνία. Η καρέκλα πρέπει απαραίτητα να έχει πλάτη για να στηρίζει το κάτω μέρος της πλάτης και το βλέμμα (μαζί με αυτήν και τον λαιμό) να είναι ίσιο ή ελαφρώς προς τα πάνω, αλλά όχι προς τα κάτω. Το φως πέφτει σωστά στην επιφάνεια εργασίας του τραπεζιού.

Να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία!