Ποιος κινδυνεύει να εμφανίσει οστεοχόνδρωση και πώς να ανακουφίσει τα συμπτώματα;

Η ανάπτυξη της πληροφορικής και η μηχανογράφηση του πληθυσμού έχουν κάνει το τραπέζι ένα μέρος όπου ο άνθρωπος περνά σχεδόν όλη μέρα σε αυτή τη θέση. Σχεδόν κάθε δεύτερο άτομο γνωρίζει ένα δυσάρεστο αίσθημα πόνου στη σπονδυλική στήλη. Πόνος στη σπονδυλική στήλη, στα άκρα, μούδιασμα στα πόδια είναι τα κύρια σημάδια της οστεοχονδρωσίας. Επιπλέον, αν παλαιότερα άτομα άνω των 40 υπέφεραν από οστεοχονδρωσία, σήμερα οι έφηβοι αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια ακόμη και στο γυμνάσιο.

Τις περισσότερες φορές, η οστεοχόνδρωση εντοπίζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Ανάλογα με τον εντοπισμό, η οστεοχόνδρωση χωρίζεται σε διάφορους τύπους - αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή. Μία από τις πιο κοινές ασθένειες είναι η αυχενική οστεοχόνδρωση. Θα πρέπει να ειπωθεί ότι λόγω του εντοπισμού του, προκαλεί επιπλοκές στην εργασία του εγκεφάλου γεμάτη με νευρολογικές παθήσεις. Το άρθρο μας θα σας πει λεπτομερώς για αυτήν την ασθένεια, την πορεία της, τα χαρακτηριστικά θεραπείας και πρόληψης.

Αιτίες αυχενικής οστεοχονδρωσίας

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά η αιτία της οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης είναι . . . ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ζωη. Οποιοδήποτε υπερβολικό φορτίο στη σπονδυλική στήλη οδηγεί σε κάποια παραμόρφωση, γι' αυτό και εμφανίζεται η ασθένεια. Η οστεοχόνδρωση μπορεί να προληφθεί, να θεραπευτεί, αλλά μόνο αν δεν τρέχει. Και για όσους, ευτυχώς, δεν έχουν πόνο, θα ήθελα να προειδοποιήσω: αναλύστε τον βαθμό φόρτισης στη σπονδυλική σας στήλη - και θα καταλάβετε αν κινδυνεύετε από οστεοχονδρωσία.

Έτσι, η κύρια και πιο κοινή αιτία της οστεοχονδρωσίας στους ενήλικες μπορεί να είναι η εργασία, η οποία συνίσταται στη συνεχή ανύψωση βαρέων αντικειμένων, για παράδειγμα, κατά την εργασία φορτωτών. Επίσης, η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από «καθιστική» εργασία στο γραφείο ή εργασία «στα πόδια», όπως σε πωλητές, που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ίδιοι μύες, τμήματα καταπονούν τη σπονδυλική στήλη.

Υπάρχει κίνδυνος οστεοχόνδρωσης σε αθλητές λόγω μεγάλων φορτίων ή, αντίθετα, κακής σωματικής ανάπτυξης σε όσους δεν αθλούνται καθόλου. Υπάρχουν περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου ακόμη και όταν οι αθλητές προπονούνταν ενεργά, και μετά ξαφνικά σταμάτησαν απότομα. Είναι αδύνατο να αναφέρουμε τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, οι οποίοι αργότερα οδηγούν σε οστεοχόνδρωση. Μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη και την πλατυποδία, εάν λόγω του ακανόνιστου σχήματος του ποδιού, το φορτίο στους σπονδύλους και στους μεσοσπονδύλιους δίσκους κατανέμεται άνισα, προκαλώντας δυσφορία.

Η αιτία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας στις γυναίκες μπορεί να είναι ο εθισμός στα ψηλά τακούνια

Ίσως οστεοχονδρωσία σε εγκύους λόγω του ίδιου αυξημένου φορτίου, καθώς και σε γυναίκες που περπατούν συνεχώς με τακούνια, υπερφορτώνοντας τη σπονδυλική στήλη.

Οι αιτίες της οστεοχονδρωσίας στην περιοχή του λαιμού μπορεί να είναι γενετικές ή κληρονομικές.

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να εκδηλωθούν με μεταβολικές διαταραχές στο σώμα, παχυσαρκία, χαμηλή ανοσία, μέθη και μολυσματικές ασθένειες που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Με τα χρόνια, η σπονδυλική στήλη γίνεται πιο εύθραυστη, χάνει την ελαστικότητα των μεσοσπονδύλιων δίσκων, την οστική πυκνότητα και παραμορφώνεται. Η ηλικία είναι μια άλλη αιτία οστεοχονδρωσίας.

Τέλος, οι επιπτώσεις στη ραχοκοκαλιά του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης είναι αναμφισβήτητες. Κακή οικολογία, άγχος, διατροφή που δεν είναι πλούσια σε βιταμίνες και μικροστοιχεία - όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη αυχενικής οστεοχόνδρωσης. Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι αρκετά έντονα. Πρέπει να είναι γνωστά για να σταματήσει έγκαιρα η ανάπτυξη της νόσου. Εξάλλου, ο καθένας από εμάς κινδυνεύει εν μέρει.

Συμπτώματα και στάδια της νόσου

Μπορείτε να εντοπίσετε την οστεοχονδρωσία κάνοντας μια απλή άσκηση - γυρίζοντας το κεφάλι σας. Οι επώδυνες αισθήσεις κατά τη συστροφή είναι τα πρώτα σημάδια της αυχενικής οστεοχόνδρωσης. Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι μυϊκές κράμπες, δυσκολία στην κίνηση, μούδιασμα στα δάχτυλα, πόνος στους ώμους.

Αυτός ο τύπος ασθένειας ονομάζεται ριζικό σύνδρομο ή αυχενική ισχιαλγία. Εμφανίζεται όταν οι ρίζες των νεύρων συμπιέζονται από τους σπονδύλους λόγω παραβίασης της θέσης τους, εμφάνισης κήλης. Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση κατεβαίνει με κύμα από τον ώμο στα δάχτυλα, γίνεται αισθητό μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα και στο αντιβράχιο. Αν μουδιάσει το μικρό δάχτυλο και το παράμεσο, αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται το βραχιόνιο νεύρο, αυτή είναι η περιοχή των 7-8 σπονδύλων. Εάν τα άλλα τρία δάχτυλα - το πρόβλημα είναι στην περιοχή των 5-6-7 σπονδύλων, επηρεάζεται το κεντρικό νεύρο.

Επιπλέον, η ασθένεια έχει συμπτώματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι συχνά επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την αυχενική οστεοχόνδρωση είναι σοβαροί ή επώδυνοι. Ίσως ζάλη με αυχενική οστεοχόνδρωση, εμβοές, κηλίδες μπροστά από τα μάτια, θολή όραση, ακοή, προβλήματα με τα δόντια. Αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν επιρροή στις δύο σπονδυλικές αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα σε εκείνες τις περιοχές που είναι υπεύθυνες για την αρτηριακή πίεση, στην παρεγκεφαλιδική ζώνη που ελέγχει την αιθουσαία μας συσκευή. Αυτός ο τύπος ασθένειας ονομάζεται σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας και είναι πολύ συχνός. Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, που επηρεάζει τις αρτηρίες, είναι γεμάτη με παραβίαση της κανονικής ικανότητας κίνησης και ακόμη και εγκεφαλικά επεισόδια.

Υπάρχουν επίσης αντανακλαστικά σύνδρομα ερεθισμού. Σε αυτή την περίπτωση της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλα είδη ασθενειών, αλλά οι κρίσεις πόνου εμφανίζονται ξαφνικά μετά από μια περίοδο ανάπαυσης. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο σηκώνεται μετά τον ύπνο, αισθάνεται έναν οξύ, γκρίνια πόνο στο λαιμό.

Ένας άλλος τύπος ασθένειας μοιάζει πολύ με την καρδιακή νόσο - η στηθάγχη, όταν ο πόνος εμφανίζεται στο στήθος και ακτινοβολεί στον ώμο για αρκετές ώρες. Αυτό είναι ένα καρδιακό σύνδρομο. Το καρδιογράφημα βοηθά στη διάκριση της οστεοχόνδρωσης από την καρδιακή νόσο, η οποία επιβεβαιώνει ότι η κυκλοφορία του αίματος δεν διαταράσσεται και ο ασθενής ανησυχεί για τη σπονδυλική στήλη και όχι για την καρδιά.

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης χωρίζεται σε στάδια της πορείας της νόσου. Στην πρώτη ή προκλινική φάση, υπάρχει μια μικρή αλλαγή στο εσωτερικό σε επίπεδο βιοχημείας. Ένα άτομο αισθάνεται κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια μιας μακράς παραμονής σε μια θέση κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Οι μύες της πλάτης και του λαιμού κουράζονται γρήγορα.

Το δεύτερο στάδιο της νόσου ονομάζεται το στάδιο των προοδευτικών αλλαγών στον πολφικό πυρήνα. Σε αυτό το σημείο, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος παραμορφώνεται, ο μεταβολισμός στον πολφικό πυρήνα διαταράσσεται, μερικά από τα κύτταρά του πεθαίνουν. Αυτές οι διεργασίες μειώνουν την απόσταση μεταξύ των σπονδύλων, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε τσιμπήματα νεύρων και σπασμούς. Ένα άτομο αισθάνεται πόνο στις περιοχές της βλάβης της σπονδυλικής στήλης.

Στο τρίτο στάδιο της νόσου υπάρχει πλήρης ή μερική καταστροφή του ινώδους δακτυλίου. Εμφανίζονται ρωγμές μέσω των οποίων βγαίνει ο πολφικός πυρήνας, παραβιάζοντας τη δύναμη της σπονδυλικής σύνδεσης. Η σπονδυλική στήλη γίνεται ασυνήθιστα κινητή, τα σπονδυλικά τμήματα μετατοπίζονται. Αυτό προκαλεί πόνο σε ολόκληρη την πλάτη, εμφανίζονται κινητικές διαταραχές, η ευαισθησία στα άκρα εξαφανίζεται.

Και το πιο σοβαρό, το τέταρτο στάδιο της οστεοχονδρωσίας, εκδηλώνεται με την αναγέννηση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, τη λεγόμενη σύντηξη των σπονδύλων. Ο πολφικός πυρήνας αντικαθιστά τον χόνδρο, ο πόνος υποχωρεί και η σπονδυλική στήλη λειτουργεί και πάλι ως στήριγμα. Όμως δυστυχώς συνέπεια τέτοιων αλλαγών στη σπονδυλική στήλη είναι ο περιορισμός της ανθρώπινης κινητικότητας μέχρι την αναπηρία.

Η σπονδυλική στήλη έχει τρεις σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Αυτά είναι η στήριξη, η προστασία του νωτιαίου μυελού και η υποτίμηση κατά τη διάρκεια της κίνησης. Η ικανότητά μας να κινούμαστε και να υπάρχουμε άνετα εξαρτάται από τη σπονδυλική στήλη. Ο πόνος στην πλάτη δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα προσωρινό και τυχαίο φαινόμενο. Πάρτε το ως κανόνα: εάν αισθάνεστε πόνο με μια απαλή στροφή του κεφαλιού σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο.

Οστεοχόνδρωση στα παιδιά

Η οστεοχόνδρωση στα παιδιά δεν είναι τόσο συχνή όσο στους ενήλικες και είναι πιο πιθανό να είναι μια συγγενής ή κληρονομική πάθηση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες και να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στην ανάπτυξη του σώματος του παιδιού, αποφασίσαμε να επισημάνουμε ξεχωριστά αυτό το ζήτημα και να επιστήσουμε την προσοχή των γονέων στην οστεοχονδρωσία στα παιδιά.

Η σπονδυλική στήλη ενός παιδιού είναι πιο ευαίσθητη σε τραυματισμούς, κρυοπαγήματα, έλλειψη θρεπτικών συστατικών για σχηματισμό και ανάπτυξη. Και αυτό, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι η αιτία της οστεοχονδρωσίας. Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή του παιδιού, να θυμάστε ότι πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο και άλλα ιχνοστοιχεία, ποικίλη και χρήσιμη. Σε περίπτωση τραυματισμών και πτώσεων στην πλάτη, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για διευκρίνιση και, εάν επιβεβαιωθεί η ασθένεια, για πιθανή περαιτέρω θεραπεία. Παρεμπιπτόντως, η οστεοχονδρωσία σε ένα παιδί μπορεί να είναι συνέπεια τραύματος γέννησης.

Η αιτία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά μπορεί να είναι η κληρονομικότητα

Η οστεοχόνδρωση εμφανίζεται στα παιδιά και λόγω κληρονομικότητας, όταν η ευθραυστότητα των σπονδύλων μεταδίδεται γενετικά. Όταν η νόσος της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά επηρεάζει τη ζώνη ανάπτυξης του οστού, που είναι η περιοχή όπου αναπτύσσονται τα οστά, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη και τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού. Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης στα παιδιά είναι παρόμοια με τους ενήλικες, αλλά ο πόνος είναι πιο μέτριος, οι κινήσεις δεν διαταράσσονται. Με την αυχενική οστεοχονδρωσία, είναι πιθανή η λιποθυμία και η ζάλη.

Εάν το παιδί έχει προϋποθέσεις για οστεοχόνδρωση ή υποψιάζεστε προβλήματα στην πλάτη, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η ασθένεια, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να απαλλάξετε το παιδί από αυτήν.

Διάγνωση οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η διάγνωση της αυχενικής οστεοχονδρωσίας, όπως και άλλων ασθενειών, ξεκινά με εξέταση από γιατρό. Σε αυτή την περίπτωση νευρολόγος. Ο γιατρός εξετάζει τον ασθενή σε διαφορετικές στάσεις - όρθια, καθιστή, ξαπλωμένη, εξετάζει την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης κατά την κίνηση. Εφιστά την προσοχή στη στάση, τη θέση της μεσαίας αύλακας της πλάτης, τη θέση των ωμοπλάτων, τους ώμους. Εκτός από την οπτική επιθεώρηση, η απτική επιθεώρηση είναι επίσης υποχρεωτική. Εντοπίζεται η θέση της βλάβης, καθοδηγούμενη από παράπονα, εξέταση αλλά και με ειδική τεχνική καταμέτρησης των σπονδύλων. Επιπλέον, ο ασθενής συνταγογραφείται θεραπεία με ακτίνες Χ ή μαγνητικό συντονισμό για να εξετάσει λεπτομερέστερα τη σπονδυλική στήλη και να ανακαλύψει το στάδιο της βλάβης. Μετά τη διάγνωση, συνταγογραφείται θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, κατά κανόνα, είναι πολύπλοκη. Κυρίως βασίζεται σε ορισμένα υποχρεωτικά σημεία. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η σωστή λειτουργία κινητήρα. Σωστό σημαίνει να κινείσαι χωρίς να κουνάς το κεφάλι σου. Οι γρήγορες κινήσεις δεν ωφελούν τους σπονδύλους. Πιθανότατα, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ένα ειδικό ιατρικό μαλακό κολάρο που θα φορέσει, το οποίο θα ακινητοποιεί τον λαιμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Εάν ο ασθενής θέλει να κοιτάξει κάτι από την πλευρά του, θα πρέπει να γυρίσει αργά το κεφάλι του. Εάν αισθάνεστε άβολα στον αυχένα, κάντε κάποιες ειδικές ασκήσεις, κάντε μασάζ στον εαυτό σας.

Η φαρμακευτική θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνο από γιατρό

Ένα υποχρεωτικό στάδιο στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας στο οξύ στάδιο είναι η φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χάπια για την εξάλειψη των εστιών φλεγμονής και οιδήματος. Αναγκαστικά ανακουφίσει την πορεία της νόσου θα βοηθήσει τα παυσίπονα. Εάν η οστεοχόνδρωση προκαλεί μυϊκούς σπασμούς, συνταγογραφείται επίσης ένα φάρμακο που ανακουφίζει από τους σπασμούς και μειώνει τον πόνο. Επίσης, συνταγογραφείται βιταμίνη Β, η οποία βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, καταπολεμά το στρες και δυναμώνει τους μυς. Και εάν ο ασθενής βρίσκεται σε καταθλιπτική κατάσταση, συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά.

Δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας χωρίς εξωτερικά σκευάσματα - τζελ, αλοιφές, κρέμες. Τα γνωστά αντιφλεγμονώδη φάρμακα δρουν άμεσα στο επίκεντρο της νόσου. Υπάρχουν αλοιφές που ονομάζονται chondroprotectors, δηλαδή αλοιφές με στοιχεία που αποκαθιστούν τον χόνδρινο ιστό των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Και, φυσικά, ο ασθενής χρειάζεται αλοιφές ή κρέμες για θεραπευτικό μασάζ, το οποίο είναι επίσης απαραίτητο.

Χειροκίνητη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας

Πολλοί ασθενείς με οστεοχονδρωσία αναζητούν βοήθεια από χειροπράκτες. Αυτή η μέθοδος θεραπείας μπορεί να συμπεριληφθεί στο σύμπλεγμα εάν ο ασθενής έχει ανατομική αλλαγή στη σπονδυλική στήλη, εμφάνιση κήλης ή μετατόπιση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Με τη σωστή θεραπεία, υπάρχουν πραγματικά θετικά αποτελέσματα. Προσοχή όμως όταν ψάχνετε για ειδικό. Πριν συμφωνήσετε στη θεραπεία, βεβαιωθείτε ότι ο ειδικός έχει πτυχίο ιατρικής και ασκεί παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές, καθώς και πρόσθετη εκπαίδευση στη νευρολογία και τους χειροπράκτες και έχει πιστοποιητικά επιβεβαίωσης. Η εμπειρία του χειριστή είναι επίσης σημαντική. Επειδή η ίδια η θεραπεία απαιτεί σαφείς κινήσεις και είναι γεμάτη τραυματισμούς εάν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα. Η αρχή της χειρωνακτικής θεραπείας είναι η επιλεκτική επίδραση στα δομικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης. Με μια γρήγορη ώθηση, η άρθρωση που έχει μετατοπιστεί από τη σωστή θέση επιστρέφει σε αυτήν. Η σωστή θεραπεία είναι αναμφίβολα μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

φυσικοθεραπεία

Οι θεραπευτικές ασκήσεις για την οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας σας επιτρέπουν να καταπολεμήσετε την ασθένεια ακόμη και στο χώρο εργασίας. Επιπλέον, οι απλές ασκήσεις αποτελούν εξαιρετική πρόληψη των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

Έτσι, πάρτε τα μάτια σας από την οθόνη, καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας και μάθετε μερικές χρήσιμες ασκήσεις.

 1. Καθίστε σε μια καρέκλα και τοποθετήστε τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων. Χαλαρώστε, βάλτε τα χέρια σας κάτω. Χαμηλώστε αργά το κεφάλι σας μέχρι το πηγούνι σας να αγγίξει το στήθος σας. Αν δεν σου βγει, δεν πειράζει, κατέβασέ το όσο γίνεται, όσο γίνεται. Στη συνέχεια, σηκώστε αργά το κεφάλι σας και γείρετε το προς τα πίσω, επίσης μέχρι να σταματήσει. Με το κεφάλι ίσιο, επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε την άσκηση 5 φορές.

 2. Γυρίστε απαλά το κεφάλι σας στο πλάι χωρίς να σηκωθείτε από την καρέκλα. Περιστρέψτε πρώτα προς μια κατεύθυνση, μετά πίσω στην αρχική θέση και στην άλλη. 5 φορές το καθένα.

 3. Αν γυρίσετε το κεφάλι σας, μπορείτε να χτυπήσετε τις πλαγιές. Η άσκηση εκτελείται επίσης ενώ κάθεστε, γέρνοντας αργά το κεφάλι προς τα αριστερά, μετά προς τα πίσω και μετά προς τα δεξιά. Σκύβουν το κεφάλι τους μέχρι τέρμα και προσπαθούν να πιέσουν τα αυτιά τους στους ώμους τους. Η άσκηση εκτελείται τουλάχιστον 5 φορές για κάθε πλευρά.

 4. Οι θεραπευτικές ασκήσεις για την αυχενική οστεοχονδρωσία μπορούν να γίνουν ακόμα και στην εργασία
 5. Βοηθά στο τέντωμα των μυών του λαιμού και στην επόμενη άσκηση. Στην καθιστή θέση, το κεφάλι ρίχνεται αργά προς τα πίσω, κρατήστε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα και σιγά-σιγά αρχίστε να γυρίζετε το κεφάλι, χωρίς να το σηκώνετε, προς τα αριστερά και μετά προς τα δεξιά, κάνοντας συνολικά τουλάχιστον 10 στροφές.

 6. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια άσκηση προθέρμανσης ώμων χωρίς να φύγετε από τη δουλειά. Καθίστε σε χαλαρή θέση και αρχίστε να περιστρέφετε τους ώμους σας πέντε φορές προς τα εμπρός και στη συνέχεια πέντε φορές πίσω. Κάντε αυτό αργά και προσεκτικά, νιώθοντας κάθε μυ.

 7. Βοηθά να τεντώσετε τους ώμους σας και την άσκηση που όλοι γνωρίζουν από το νηπιαγωγείο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί καθιστή ή όρθια όπως επιθυμείτε, όπως το επιτρέπει η κατάσταση. Ρίχνεις αργά το αριστερό σου χέρι πάνω από τον ώμο στη δεξιά πλευρά, αγγίζοντας το αυτί σου με τα δάχτυλά σου και χαμηλώνοντάς το. Φέρτε το δεξί σας χέρι πάνω από το κεφάλι σας στο αριστερό αυτί με τον ίδιο τρόπο.

 8. Τώρα λίγο ζέσταμα για τους μύες του λαιμού. Βάλτε την παλάμη σας στο μέτωπό σας, αρχίστε να πιέζετε το μέτωπό σας στην παλάμη σας και αντισταθείτε με το χέρι σας. Κρατήστε αυτή τη θέση με τον λαιμό σας τεντωμένο και μετρήστε μέχρι το 5. Στη συνέχεια χαλαρώστε και επαναλάβετε την άσκηση δύο φορές.

 9. Η άσκηση είναι παρόμοια με την προηγούμενη. Αλλά τώρα άλλοι μύες του λαιμού θα λειτουργούν. Ρίχνεις το χέρι σου ή, πιο βολικά, και τα δύο διπλωμένα σε μια κλειδαριά, πίσω από το κεφάλι σου, το τοποθετείς στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου και αρχίζεις να πιέζεις το κεφάλι σου στα χέρια σου. Κάντε την άσκηση 3 φορές για 5 δευτερόλεπτα.

 10. Τώρα ας τεντώσουμε τους πλευρικούς μύες του λαιμού. Υπάρχει μόνο ένα σχέδιο - το κεφάλι πιέζει το χέρι, το χέρι αντιστέκεται. Βάζεις το αριστερό σου χέρι στον αριστερό κρόταφο, σφίγγεις, μετράς μέχρι το 5, ξεκουράζεσαι μερικά δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνεις άλλες 2 φορές. Με τον ίδιο τρόπο εκτελείται η άσκηση για τη δεξιά πλευρά του λαιμού.

 11. Και τέλος, λίγο ζέσταμα όρθιος. Είναι καλύτερα να επιλέξετε μια δωρεάν θέση στο γραφείο για αυτό. Τα πόδια τοποθετούνται στο πλάτος των ώμων για καλύτερη ισορροπία. Με τα χέρια τεντωμένα σε ελεύθερη κατάσταση, αρχίστε να περιστρέφετε 5 φορές προς τα εμπρός και μετά προς τα πίσω 5 φορές ταυτόχρονα.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα 10-15 λεπτών θα νιώσετε την ένταση στους μύες της πλάτης και του λαιμού σας να χαλαρώνει, αφαιρέστε τα μάτια σας από την οθόνη, χαλαρώστε λίγο. Τέτοιες διακοπές εργασίας έχουν νόημα, και σε πολλά σύγχρονα γραφεία είναι ακόμη και κοινή πρακτική να αφήνουν τους συναδέλφους να ζεσταθούν. Μην παραμελείτε τον απλό κανόνα - ζεσταθείτε κάθε φορά που είστε κουρασμένοι και τεταμένοι. Η γυμναστική για την οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας είναι μια εξαιρετική θεραπεία για τα αρχικά στάδια της νόσου και αποτελεσματική πρόληψη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου συνταγογραφείται θεραπεία άσκησης (φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις).

Θεραπευτική άσκηση για την αυχενική οστεοχονδρωσία

Η θεραπεία άσκησης για την αυχενική οστεοχονδρωσία είναι απλά αναντικατάστατη. Ένα σύνολο ασκήσεων βελτιώνει τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης, βοηθά στη διατήρηση σταθερού μυϊκού τόνου και ανακουφίζει από την ένταση. Η άσκηση απαιτεί λίγο ελεύθερο χρόνο και ένα ζεστό στρώμα γυμναστικής στο πάτωμα. Μπορούν να γίνουν στο σπίτι το βράδυ ή το πρωί πριν από τη δουλειά. Φυσικά, καλό είναι να το κάνετε μεταξύ των γευμάτων.

Με τη βοήθεια της θεραπείας άσκησης, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
 1. Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα και τεντώστε τα χέρια σας κατά μήκος του κορμού σας. Αντιμετωπίστε μπροστά και αρχίστε σταδιακά να κοιτάτε μακριά αριστερά και δεξιά, τέσσερις φορές προς κάθε κατεύθυνση. Αφού μετακινήσετε τα μάτια σας στο πλάι, αρχίστε να κοιτάτε πάνω-κάτω 4 φορές επίσης. Αφού ολοκληρώσετε την πλευρική προθέρμανση, συνεχίστε αμέσως να περιστρέφετε τα μάτια σας προς την κατεύθυνση του ρολογιού και μετά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 2. Στην ίδια θέση ενώ είστε ξαπλωμένοι, γυρίστε το κεφάλι σας προς διαφορετικές κατευθύνσεις ένα προς ένα. Σταδιακά, σιγά σιγά. Αφού κάνετε 4 περιστροφές προς κάθε κατεύθυνση, συνεχίστε να γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πλάγια προς τον αριστερό και τον δεξιό ώμο.

 3. Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις με ανύψωση κεφαλιού. Επίσης, ξαπλώστε σε μια επίπεδη επιφάνεια, σηκώστε το κεφάλι σας από το πάτωμα και γείρετε το προς το στήθος σας, προσπαθώντας να αγγίξετε το στήθος σας με το πηγούνι σας. Τραβήξτε το κεφάλι σας όσο πιο κοντά γίνεται. Όλα αυτά χωρίς ξαφνικές κινήσεις όχι περισσότερες από 4 φορές.

 4. Όταν κάνετε ασκήσεις για την αυχενική οστεοχονδρωσία, πρέπει να θυμάστε ότι είναι απαραίτητο να ζεσταθεί όχι μόνο η περιοχή του τραχήλου της μήτρας, αλλά ολόκληρο το σώμα. Επομένως, ξαπλώστε ανάσκελα, αφού ολοκληρώσετε τις πρώτες απλές ασκήσεις και κάνετε ζέσταμα, προχωρήστε στην επόμενη. Ανοίξτε τα χέρια σας στο πλάι και γυρίστε πλάγια, προσπαθήστε να αγγίξετε την αντίθετη πλευρά με το χέρι και το πόδι σας, αλλά μην κυλήσετε στο στομάχι σας. Η περιστροφή γίνεται κατά την εισπνοή και επιστρέφουν στην αρχική τους θέση κατά την εκπνοή. Κάντε όχι περισσότερες από 5 στροφές.

 5. Η επόμενη άσκηση είναι να καθίσετε από πρηνή θέση. Ξαπλώνοντας στο πάτωμα με τα χέρια τεντωμένα, πρέπει να σηκωθείτε αργά, ακουμπώντας στα χέρια σας. Μια αρκετά δύσκολη άσκηση για την οστεοχονδρωσία, οπότε για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι πρέπει να την κάνετε προσεκτικά και αργά 3-4 φορές.

 6. Ξαπλώστε ανάσκελα, λυγίστε τα πόδια σας και πιέστε τα στο στομάχι σας, σφίξτε τα γόνατά σας με τα χέρια σας. Στη συνέχεια, τραβήξτε απαλά το κεφάλι σας στα πόδια σας και αγγίξτε τα γόνατά σας. Στη συνέχεια - επίσης επιστρέψτε απαλά στην πρηνή θέση. Η άσκηση εκτελείται έως και 5 φορές.

 7. Ξαπλώνεις, τα πόδια λυγισμένα στα γόνατα στο ύψος του στομάχου, τα χέρια απλωμένα. Περιστρέψτε το σώμα σας εναλλάξ δεξιά και αριστερά έως και 5 φορές προς κάθε κατεύθυνση.

 8. Μην κάνετε τον κόπο να κάνετε ασκήσεις για κοιλιακούς. Γυρίστε και τεντώστε τα χέρια σας κατά μήκος του σώματός σας. Ξεκινήστε να σηκώνετε το κεφάλι σας από το πάτωμα, μετά τους ώμους, τον κορμό σας και εστιάστε στα πόδια και τους γοφούς σας. Στη συνέχεια επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε την άσκηση έως και 5 φορές.

 9. Οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι χρήσιμες για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα από τις προηγούμενες ασκήσεις, ξαπλώστε ανάσκελα και σφίξτε και τα δύο χέρια στο στομάχι σας. Εισπνεύστε βαθιά και αργά, φυσήξτε την κοιλιά σας, εκπνεύστε επίσης προσεκτικά, τραβήξτε την κοιλιά σας. Κάντε 5 αναπνοές και εκπνοές.

 10. Βάλτε το ένα χέρι στο στομάχι και το άλλο στο στήθος. Εισπνεύστε ρηχά, τεντώστε τους μύες, εκπνεύστε, χαλαρώστε. Ο αριθμός των αναπνοών είναι επίσης 5.

Αυτές οι ασκήσεις είναι μόνο εισαγωγικές και δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ολοκληρωμένη θεραπεία. Μάλλον αποτελούν συστάσεις για την πρόληψη της νόσου ή την εξέλιξή της. Η θεραπευτική άσκηση για την αυχενική οστεοχονδρωσία επιλέγεται από τον γιατρό με βάση τις ανάγκες του ασθενούς.

αυτομασάζ

Το μασάζ είναι μια από τις απαραίτητες και ευχάριστες διαδικασίες στη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης και συνταγογραφείται από γιατρό. Φυσικά, η προσπάθεια επανάληψης ενός επαγγελματικού μασάζ στο σπίτι με τη συμμετοχή αγαπημένων προσώπων αποκλείεται, αυτό το θέμα αντιμετωπίζεται πραγματικά μόνο από τους επαγγελματίες υγείας. Αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε ελαφριές κινήσεις ζύμωσης μόνοι σας, να αποσπαστείτε στη μέση της εργάσιμης ημέρας και να μειώσετε το άγχος. Παρεμπιπτόντως, το μασάζ είναι ένα καλό συμπλήρωμα στη γυμναστική.

Το αυτο-μασάζ για την οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και την ένταση των μυών

Αν λοιπόν νιώθετε πόνο στο λαιμό, καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας, χαλαρώστε την πλάτη σας. Το μασάζ ξεκινάει με το χάιδεμα του λαιμού με τις παλάμες των χεριών από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από τα μαλλιά μέχρι τους ώμους. Αφού χαϊδέψετε, γυρίστε τις παλάμες σας με τη μία άκρη στον αυχένα σας και μετακινήστε το χέρι σας από πάνω προς τα κάτω αρκετές φορές, πιέζοντας απαλά. Στη συνέχεια ξεκινήστε το τρίψιμο. Τοποθετήστε τις παλάμες σας στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας έτσι ώστε τα δάχτυλά σας να συναντηθούν στο κέντρο της σπονδυλικής σας στήλης. Τρίψτε το σώμα, μετακινώντας τα χέρια σας από το κέντρο του στρόβιλου προς τα πλαϊνά του λαιμού, πηγαίνοντας από πάνω προς τα κάτω. Μπορείτε να κάνετε μασάζ στον λαιμό σας με τα δάχτυλά σας τρίβοντας με κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια, αρχίστε να τσιμπάτε το δέρμα και τους μύες πιάνοντάς τους ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρά σας. Στη συνέχεια τρίψτε τις παλάμες σας στο λαιμό σας και ολοκληρώστε το μασάζ.

Το αυτο-μασάζ για την οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και την ένταση των μυών.

Θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Οι πιο δημοφιλείς λαϊκές θεραπείες για οποιαδήποτε ασθένεια είναι τα φυτικά παρασκευάσματα. Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας με λαϊκές θεραπείες είναι δυνατή, κατά κανόνα, στο αρχικό στάδιο της νόσου. Βότανα όπως η μέντα, το υπερικό, η καλέντουλα, το yarrow, η ρίζα γλυκόριζας, το χαμομήλι, η σημύδα και τα φύλλα φράουλας είναι καλά για μυοσκελετικές παθήσεις. Παρασκευάστε τσάγια από αυτά τα βότανα, πίνετε τακτικά, ως τονωτικό και ως μέσο πρόληψης.

Μπορείτε επίσης να κάνετε λουτρά με βότανα. Για κάθε μπάνιο χρειάζεστε τουλάχιστον 300 γραμμάρια ξηρών φυτών. Το μπάνιο με πέτρινο πεύκο βοηθάει πολύ. Οι βελόνες των κωνοφόρων φυτών αλέθονται, χύνονται με βραστό νερό και βράζονται για 20 λεπτά. Στη συνέχεια φιλτράρεται, τοποθετείται σε ζεστό μπάνιο και ψήνεται στον ατμό για έως και μισή ώρα.

Μπορείτε και πρέπει να κάνετε μπάνιο από χαμομήλι, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδη δράση και θεραπεύει τέλεια τον οργανισμό. Το χαμομήλι χύνεται με βραστό νερό, επιμένει για έως και μία ώρα, φιλτράρεται και προστίθεται στο νερό.

Μια γρήγορη κομπρέσα από αυτοσχέδια μέσα ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη. Όλοι έχουν πατάτες και μέλι στο σπίτι. Συνιστώνται λαϊκές μέθοδοι για να κάνετε μια τέτοια συμπίεση από αυτό: τρίψτε τα χόρτα και ανακατέψτε τα με μέλι σε αναλογία 1: 1. Η σύνθεση εφαρμόζεται σε γάζα και εφαρμόζεται στο πονεμένο σημείο. Η ανακούφιση είναι εγγυημένη, αλλά δυστυχώς όχι για πολύ.

Η αλοιφή σκόρδου με τζίντζερ λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Τρίβονται σε τρίφτη και συνδυάζονται 1: 1, προστίθεται λίγο βούτυρο ή πετρελαϊκό ζελέ για να αλείφεται και τρίβεται το σημείο που πονάει. Θα μειώσει επίσης τον πόνο και τη φλεγμονή, αλλά δεν θα θεραπεύσει την ασθένεια. Με την οστεοχονδρωσία, απαιτείται υποχρεωτική επίσκεψη σε νευρολόγο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει μια πλήρη πορεία θεραπείας.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να πω κάτι για τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στην οστεοχονδρωσία. Πρώτα, κρατήστε την πλάτη σας ίσια και το κεφάλι σας ίσιο. Ρυθμίστε τον χώρο εργασίας σας με αυτά τα πρότυπα, βάλτε ένα βιβλίο κάτω από την οθόνη σας εάν είναι χαμηλή ή βρείτε μια ψηλότερη καρέκλα.

Μην σηκώνετε βαριά πράγματα εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Και αν έπρεπε όντως να κουβαλήσετε το φορτίο, μην πάρετε το βάρος σε λυγισμένη θέση, αλλά κάντε το σαν αρσιβαρίστες με μπάρα - καθίστε και μετά σηκωθείτε με ένα φορτίο.

Μην ψύχετε την πλάτη σας, προστατέψτε την από ρεύματα. Μια μεγάλη ποικιλία από μοντέρνα και κομψά γιλέκα θα κρατήσουν την πλάτη σας ζεστή σε κάθε εποχή και σε κάθε περίσταση.

Κινηθείτε περισσότερο, κολυμπήστε, κάντε γυμναστική, κρεμάστε στην οριζόντια μπάρα.

Έχοντας κατακτήσει όλα τα μυστικά της γυμναστικής, του αυτομασάζ και της πρόληψης της οστεοχονδρωσίας με λαϊκές θεραπείες, μοιραστείτε τα με τους φίλους του γραφείου σας. Έτσι, μπορείτε όχι μόνο να ασφαλιστείτε από ασθένειες της σπονδυλικής στήλης, αλλά και να βοηθήσετε τους συναδέλφους να αποφύγουν τον πόνο στην πλάτη και την αυξημένη κόπωση. Υγεία!