Οστεοχόνδρωση οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης εκδηλώνεται με δυστροφική βλάβη στο παραπάνω μέρος της πλάτης, βλάβη στον πυρήνα του δίσκου και παραμόρφωση των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων σε σχέση με ασθένειες των συνδέσμων. Τα αγγεία και ακόμη και το νευρικό σύστημα εμπλέκονται σε αυτήν την παθολογική διαδικασία στα τελευταία στάδια της νόσου.

Τι είναι οσφυϊκή οστεοχονδρωσία;

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος παγκοσμίως. Τα ανώμαλα σύνδρομα πόνου στην καθορισμένη περιοχή γίνονται αισθητά έως και στο 60 % του πληθυσμού και ένας στους δέκα κατοίκους διαγιγνώσκεται με οστεοχονδρωσία με τη μία ή την άλλη μορφή, σχεδόν οι μισές περιπτώσεις οφείλονται στην ήττα των οσφυϊκών και ιερών περιοχών.

Οστεοχόνδρωση οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης

Αυτή η ασθένεια "αναζωογονείται" γρήγορα και εμφανίζεται περιστασιακά και σε εφήβους και παιδιά - αυτό οφείλεται σε καθιστική ζωή / εργασία, καθώς και σε υπερβολικό πάθος για παιχνίδια στον υπολογιστή, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας - ο αθλητισμός και τα ενεργά παιχνίδια αντικαθίστανται από ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μείνετε στον υπολογιστή.

Ωστόσο, η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να προκύψει από υπερβολική άσκηση, ειδικά αν επιδεινώνεται από το υπερβολικό βάρος. Το πρόβλημα προκαλείται από λανθασμένη στάση του σώματος καθώς και τραυματισμούς στην πλάτη, αδυναμία τήρησης της καθημερινής ρουτίνας και συστηματικό υποσιτισμό.

Αρνητικοί παράγοντες που επιταχύνουν το σχηματισμό συνθηκών για την ανάπτυξη αυτού του τύπου οστεοχονδρωσίας είναι η χρόνια έλλειψη ύπνου, το στρες, η επιβράδυνση των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα. Οι επαγγελματίες αθλητές αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία.

Διόγκωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου στο νωτιαίο κανάλι ως αποτέλεσμα της οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Ένας αριθμός ειδικών υποδεικνύει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η οστεοχονδρωσία είναι συνέπεια της γενετικής προδιάθεσης ενός ατόμου: οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι έχουν ταυτόχρονα μια χαλαρή δομή και, υπό την επίδραση παθογόνων αρνητικών παραγόντων, καταστρέφονται πολύ γρήγορα, η ασθένεια προχωρά γρήγορα και καθυστερεί, μερικές φορές διαγιγνώσκεται σε μη αναστρέψιμα στάδια.

Μια ειδική ομάδα κινδύνου είναι τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, που προκαλούν την ανάπτυξη της προαναφερθείσας αυτοάνοσης νόσου και δυσχεραίνουν την πορεία της.

Πρώτα σημάδια. Συμπτώματα οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας

Φυσικά, ένα από τα κύρια συμπτώματα της νόσου που περιγράφεται παραπάνω είναι το σύνδρομο πόνου. Ο επίμονος πονεμένος πόνος στην οσφυϊκή περιοχή μέτριας έντασης, μπορεί να αντικατασταθεί από ένα ισχυρό «οσφυϊκό» μετά από ενεργό σωματική εργασία ή σε μια άβολη θέση. Στην ύπτια θέση, το σύνδρομο πόνου πρακτικά δεν εμφανίζεται ή εξαφανίζεται εντελώς.

Ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι το κύριο σύμπτωμα της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Με μια έξαρση, καθώς και με έντονη σωματική άσκηση, υποθερμία ή μη φυσιολογικές κινήσεις, το σύνδρομο πόνου χάνει τον εντοπισμό του στο κάτω μέρος της πλάτης και περνά στην πυελική περιοχή, ακόμη και στα πόδια.

Αναλυτικά, ο ασθενής αναπτύσσει τις ακόλουθες παθολογίες:

Συμπίεση των νευρικών ριζών

 1. Βλάβες των ριζών L 1–2: πόνος σε τοπικές θέσεις, απώλεια ευαισθησίας στο εσωτερικό του μηρού και στη βουβωνική χώρα.
 2. Βλάβη L-5: οσφυϊκός πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, ακτινοβολία του αντίχειρα.
 3. Βλάβη S-1: πόνος και μούδιασμα στο εξωτερικό του μηρού, του ποδιού, προσωρινή εξαφάνιση των αντανακλαστικών στο πέλμα και στο κάτω πόδι.

Αρτηριακή βλάβη

Τοπική βλάβη στην αρτηρία DH μπορεί να προκαλέσει:

 1. Τακτικό μούδιασμα του κάτω ποδιού / γλουτών.
 2. Απώλεια ευαισθησίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
 3. Σε σπάνιες περιπτώσεις, απώλεια κινητικών δεξιοτήτων πυέλου.

Ισχαιμία αγγειακής συμπίεσης

Η παραβίαση της ροής του αίματος στον νωτιαίο μυελό και άλλες περιφερειακές δομές οδηγεί σε "αραίωση" της δομής των μεσοσπονδύλιων δίσκων και, κατά συνέπεια, σε ανώμαλη κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, σχηματισμό οστεοφυτών και νεοαρθρώσεων.

Μυελοπάθεια συμπίεσης

Η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα προκαλεί περιοδική παροξυσμική αδυναμία στα άκρα, οδυνηρό «οσφυϊκό» σύνδρομο της κάτω πλάτης με ανάκρουση στο πίσω μέρος των μηρών. Σε αυτό το υπόβαθρο, αναπτύσσεται υποτροφία / υπόταση των γαστροκνήμιων / γλουτιαίων μυών, η εξαφάνιση των αντανακλαστικών πελματιαίου, πρωκτικού και αχίλλειου τένοντα, αναπτύσσεται η πάρεση των ποδιών.

Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Διαβούλευση με γιατρό για οστεοχονδρωσία οσφυϊκής μοίρας και θεραπεία της

Είναι δυνατή και απαραίτητη η θεραπεία της νόσου. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, μόνο σύνθετη θεραπεία που στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μιας αυτοάνοσης νόσου, στην αποκατάσταση της δομής της σπονδυλικής στήλης και στην πρόληψη της επανεμφάνισης του προβλήματος θα βοηθήσει.

Η σύνθετη θεραπεία της παραπάνω νόσου περιλαμβάνει:

 1. Λήψη φαρμάκων.
 2. Αποκλεισμός των ενέσεων.
 3. Γυμναστική και θεραπεία άσκησης.
 4. Μασάζ και χειρωνακτική θεραπεία.
 5. Φυσικοθεραπεία.

Προετοιμασίες για οστεοχόνδρωση οσφυϊκής μοίρας

 1. Παυσίπονο.
 2. Αποκατάσταση χονδροπροστατευτικών.
 3. Βιταμίνες. Βέλτιστη - ομάδα Β.
 4. Ενέσεις. Αναισθητικά, αναγεννητές χόνδρου και κανονικοποιητές για τη μικροκυκλοφορία του αίματος.
 5. Τοπικοί πόροι. Κορτικοστεροειδή καθώς και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Γυμναστική για οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Ένα σημαντικό στοιχείο της αποκατάστασης της σπονδυλικής στήλης. Όλες οι διαδικασίες έχουν σχεδιαστεί ξεχωριστά για να ανακουφίσουν τον πόνο και τους μυϊκούς σπασμούς, να ομαλοποιήσουν την κυκλοφορία του αίματος και να αποκαταστήσουν το έργο των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Μασάζ για οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Το μασάζ είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της πολύπλοκης θεραπείας για την ασθένεια. Βοηθά στη χαλάρωση και την άσκηση των μυών του κάτω μέρους της πλάτης, διεγείρει τη διαδικασία επιδιόρθωσης του ιστού του χόνδρου και ανακουφίζει από τον πόνο.

Συνηθέστερα, με τη νόσο που περιγράφηκε παραπάνω, χρησιμοποιούνται θεραπευτικά, πιεστικά, υλικά, ηλεκτρική σκούπα και μασάζ συνδετικού ιστού.

φυσικοθεραπεία

Κατά κανόνα, η φυσιοθεραπεία συνταγογραφείται σε ασθενείς με οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μόνο στο στάδιο της ύφεσης της νόσου, μετά την υπέρβαση της επιδείνωσης του προβλήματος.

Σύγχρονες και κλασικές τεχνικές:

 1. Βελονισμός. Έκθεση των σημείων βελονισμού της πλάτης με ειδικές βελόνες.
 2. Τέντωμα. Η κλασική τεχνική τεντώματος της σπονδυλικής στήλης σε κρεβάτι έλξης μασάζ, που εκτελείται από ειδικευμένο χειροπράκτη.
 3. Ηλεκτροφόρηση. Γνωστή από τη δεκαετία του 1960, μια σύνθετη μη χειρουργική μέθοδος για την επίδραση εξωτερικών προβληματικών περιοχών που επηρεάζονται.
 4. Αποσυμπίεση της εφελκυστικής δύναμης. Αυτόματη σπονδυλική στήλη υλικού που εκτείνεται σε ειδικό ιατρικό συγκρότημα.
 5. Θεραπεία κύματος σοκ. Η χρήση υπερηχητικών κυμάτων για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας.
 6. Οστεοπαθητική. Μια πολύπλοκη τεχνική που συνδυάζει στοιχεία από χειροπρακτική, μασάζ και θεραπευτική ορθοπεδική.
 7. Μαγνητοποσία. Άμεση επίδραση εναλλασσόμενου μαγνητικού πεδίου στη σπονδυλική στήλη.
 8. Παρακέντηση με λέιζερ. Θεραπεία σημείων βελονισμού με δέσμη επαγόμενης ακτινοβολίας.
 9. Ηλεκτρική διέγερση. Η χρήση μικρών εναλλασσόμενων ρευμάτων στις πληγείσες περιοχές.

Πρόληψη οστεοχονδρωσίας οσφυϊκής μοίρας

Άσκηση για την πρόληψη της οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής χώρας

Μετά από πολύπλοκη θεραπεία και φυσιοθεραπεία, απαιτείται υποστηρικτική θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σπονδυλική στήλη είναι ακόμα αδύναμη και χρειάζεται υποστήριξη. Επιπλέον, η πρόληψη στοχεύει στην πρόληψη της εμφάνισης οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. ΚΥΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

 1. Τακτική, ισορροπημένη άσκηση, κατά προτίμηση υπό την επίβλεψη ειδικευμένου ποδίατρου.
 2. Κανονικοποίηση του σωματικού βάρους: Συχνά ένα υπέρβαρο άτομο είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας που επηρεάζει το σχηματισμό της οστεοχονδρωσίας.
 3. Διόρθωση της δίαιτας. Μια τακτική διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε στοιχεία όπως ασβέστιο και μαγνήσιο. Σε αυτή την περίπτωση, αξίζει να αποκλείσετε τα πολύ λιπαρά και ανθυγιεινά τρόφιμα, καθώς και άλλα τρόφιμα που δεν εμπίπτουν στον ορισμό των υγιεινών τροφίμων.
 4. Απόρριψη κακών συνηθειών. Το αλκοόλ και το κάπνισμα εντείνουν όλες τις καταστροφικές διεργασίες στο σώμα, αυτό ισχύει και για την εμφάνιση οστεοχονδρωσίας.
 5. Σωστή στάση σώματος. Φροντίστε να παρακολουθείτε τη στάση σας, ειδικά αν κάθεστε συνεχώς στον υπολογιστή σας ή εκτελείτε άλλες καθιστικές δραστηριότητες. Επίσης, φροντίστε το παιδί σας - πώς και για πόσο καιρό κάθεται. Μια κανονική, σωστή στάση σώματος θα σας επιτρέψει να αποτρέψετε την εμφάνιση σκολίωσης και, κατά συνέπεια, στο μέλλον, οστεοχονδρόζη.
 6. Χρησιμοποιήστε τα σωστά παπούτσια, ρούχα και αξεσουάρ και αποφύγετε να μεταφέρετε βάρη σε τακτική βάση. Τα λάθος παπούτσια, μια βαριά τσάντα στον ώμο, λειτουργούν ως φορτωτής - όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν μερικές φορές καθοριστική επίδραση στην αρχή του σχηματισμού καταστροφικών διεργασιών στη σπονδυλική στήλη.

ερώτηση απάντηση

Τι είδους πόνος έχει αυτός ο τύπος οστεοχονδρωσίας;

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης χαρακτηρίζεται από διαφορετικούς τύπους πόνου. Αυτές είναι αρχικά εντοπισμένες δυσάρεστες αισθήσεις στην οσφυϊκή χώρα, οι οποίες επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυξάνονται σημαντικά με την αύξηση της κινητικής δραστηριότητας και της σωματικής εργασίας ενός ατόμου. Αυτός ο τύπος πόνου εξαφανίζεται όταν το σώμα τοποθετηθεί σε οριζόντια θέση για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.

Όταν η ασθένεια επιδεινώνεται από υποθερμία, παρατεταμένο έντονο φυσιολογικό στρες ή απότομες «αντιστρεπτικές» κινήσεις, εκτός από τον πόνο που αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχει επίσης ένα «φαινόμενο πυροβολισμού» που εντοπίζεται στην περιοχή της πυέλου και εκπέμπεται στα κάτω άκρα.

Έχει νόημα η γυμναστική για αυτόν τον τύπο οστεοχονδρωσίας;

Με τη θεραπεία θεραπείας κίνησης-γυμναστικής μπορείτε να εδραιώσετε το καλό αποτέλεσμα της πολύπλοκης θεραπείας της νόσου, να αναπτύξετε εν μέρει τα μεσοσπονδύλια στοιχεία των αρθρώσεων και επίσης να χαλαρώσετε / εκπαιδεύσετε τους μυς στην οσφυϊκή περιοχή. Επιπλέον, το σωστό τακτικό μασάζ θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον άβολο πόνο που σχετίζεται με την οστεοχονδρωσία.

Ένα συγκεκριμένο σύνολο και λίστα ασκήσεων, ο αριθμός των προσεγγίσεων και η συχνότητα των ασκήσεων θα αναπτυχθούν για εσάς από τον θεράποντα ιατρό: θα λάβει υπόψη το τρέχον στάδιο της νόσου, έναν πιθανό κατάλογο αντενδείξεων και περιορισμών, την κατάσταση του ασθενούς και προτείνουν μεθόδους για πρακτική εφαρμογή της θεραπείας άσκησης.